Tehno
HELP

Čisto računalo pola je zdravlja
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Proljeće nakon dugih i hladnih zimskih dana donosi najbolju priliku za temeljito čišćenje računala od svih nečistoća i prašine, a za tu priliku odabrali smo vrhunska SBox sredstva.

Računalo valja u svako doba godine održavati čistim, a u skladu s devizom „proljetno čišćenje“ i narodnom izrekom kako „čistoća čini pola zdravlja“, pravo je vrijeme za ovakav pothvat. Čistim računalom, ali i okruženjem oko njega, osim mnogo ugodnijeg rada postići ćemo i ponešto bolje performanse te znatno produžiti vijek samog računala i uređaja kojima se koristimo. Uzmemo li u obzir kako se rukama i računalnom periferijom lako prenose mnoge bakterije, razloga za čisto računalo još je i više, što zbog nas kao vlasnika računala, što zbog drugih koji će se poslužiti našim računalom. Uporabom tehničkih pomagala, kemijskih proizvoda poput u našem slučaju korištenih SBox sredstava i komprimiranog zraka te dobre volje mogu se postići zavidni rezultati, a u sljedećem članku opisujemo kako do njihova ostvarenja.

Rat prašini

Glavni uzročnik svakog nereda i prljavštine unutar računala uglavnom je prašina, koju je nemoguće izbjeći. Kod računala koja su smještena na podu, a koja uz to ventilatore za cirkulaciju zraka imaju smještene pri dnu kućišta, količina prašine unutar samog računala može biti „impresivna" . Uređaj koji će nam pomoći u rješavanju bilo kakvih problema s prašinom i računalom je nezamjenjivi vakuumski čistač, popularno nazvan usisavač. Pri usisavanju prašine valja snagu usisavanja smanjiti na minimalnu i svaki dio unutrašnjosti računala oprezno očistiti od prašine. Pri usisavanju ventilatora i rebara baze hladnjaka možemo snagu usisavanja pojačati za koji stupanj. Od velike pomoći pri čišćenju rebara hladnjaka i drugih teško dostupnih mjesta bit će komprimirani zrak koji je moguće pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavaonici računala. Ako posjedujete kompresor, izvor komprimiranog zraka bit će neiscrpan, no valja pripaziti na pritisak izlaza zraka i prema potrebi ga smanjiti na minimalne vrijednosti jer kako snagom usisavanja možemo oštetiti pojedine dijelove, to se može dogoditi i snažnim pritiskom komprimiranog zraka. Također, potrebno je koristiti ga u vrlo kratkim vremenskim intervalima, u suprotnom, pak, zbog pada temperature može doći do kondenzacije vlage i oštećenja komponenti. Ako unutrašnjost računala čistimo komprimiranim zrakom unutar zatvorene prostorije, valja uz ispuh zraka imati uključen i vakuumski čistač, u suprotnom stvorit ćemo oblak prašine unutar prostorije. To valja imati na umu pri „istjerivanju" prašine iz rebara hladnjaka. Pri čišćenju smo koristili komprimirani zrak SBox CS-400 koji je moguće nabaviti u prodavaonicama Šmit Electronic. Uklanjanjem prašine završavamo čišćenje unutrašnjosti računala pa ne bi bilo zgoreg pokoji kabel skloniti ako se prepriječio zračnom putu unutar računala. Bilo kakva sredstva za čišćenje unutrašnjosti računala nepoželjna su i riskantna za uporabu.

Periferija

Nakon unutrašnjosti kućišta računala možemo ga prebrisati čistom krpom i kakvim antistatičkim sredstvom poput S-Box sredstva za čišćenje plastike te ekranskih panela (CS-03 i CS-04) koje smo također pribavili u prodavaonicama Šmit Electronic. Valja znati kako će gotovo svako sredstvo svoj posao dobro odraditi, no svakako preporučamo sredstava iz računalnih prodavaonica gdje ćete pronaći specijalizirane proizvode za pojedine dijelove računala, odnosno materijale od kojih su napravljeni. Kemijski proizvod uvijek je potrebno prvo nanijeti na krpu te potom prebrisati dio koji čistimo. Pri upotrebi krpe preporučamo izbjegavanje papira i drugih materijala koji se „cufaju" (ostavljaju svoje dijelove pri korištenju). Vrlo se pogodnom pokazala obična kuhinjska krpa, a ne može se nikako pogriješiti kupnjom specijalizirane krpe od mikrovlakana. Tipkovnicu prije kemijskog tretmana valja očistiti vakuumskim čistačem kojim ćemo pokupiti krutu prljavštinu i prašinu te teško dostupna mjesta ispuhati komprimiranim zrakom. Potom jednakim tretmanom kao i kod kućišta računala, tipkovnicu i priključni kabel valja prebrisati krpom s prethodno nanesenim sredstvom za čišćenje plastike. Monitor valja očistiti na jednak način, a preporuka su sva antistatička sredstva za čišćenje kojima ćemo spriječiti nakupljanje prašine. Pri čišćenju ekrana potrebno je pripaziti na pritisak te površinu posve lagano prebrisati (osobito kod LCD ekrana). Pisač, skener ili multifunkcijski uređaj također ćemo prebrisati kemijskim sredstvom te ispuhati komprimiranim zrakom. Kao i pri čišćenju navedenih dijelova računala, jednako ćemo postupiti i s drugim uređajima. Nakon što smo očistili uređaje, korisno je i kod svakog prebrisati priključne kabele i ukloniti nakupljenu prašinu. Konektore na kabelima, matičnoj ploči računala i ostalim uređajima dovoljno je ispuhati komprimiranim zrakom, a nikako primjenjivati sredstva koja bi se mogla naći među spojevima i izazvati kvar. Temeljito čišćenje računala preporučljivo je izvesti najmanje dva puta godišnje, dok je čišćenje periferije s kojom smo često u kontaktu (poput tipkovnice, miša, kopirke i slično) poželjno izvesti jednom do dva puta tjedno, ovisno o potrebi. Za ovakvo brzinsko održavanje računala najbolje je pri ruci imati maramice koje već sadrže sredstva za čišćenje, poput SBox maramica CS-08, koje je također moguće naći u prodavaonicama Šmit Electronic (www.smit-electronic.hr).

Marin REŽIĆ

Kemijski proizvod uvijek je potrebno prvo nanijeti na krpu te potom prebrisati dio koji čistimo

Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

SAMSUNG PREDSTAVIO GALAXY TAB S6 LITE

Baterija za 14 sati neprekidne reprodukcije videa

Najčitanije iz rubrike