TvObzor
HBO: PREMIJERA FILMA “BESMRTNI ŽIVOT HENRIETTE LACKS”

Oprah Winfrey u ekranizaciji hvaljenog bestselera
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Dobitnica Emmyja i za Oscar nominirana Oprah Winfrey zvijezda je “Besmrtnog života Henriette Lacks” u produkciji HBO Filmsa na temelju hvaljenog istoimenog publicističkog bestselera Rebecce Sckloot. Film pripovijeda istinitu priču o Henrietti Lacks, Afroamerikanki čije su stanice korištene za izradu prve besmrtne ljudske stanične linije.

Pripovijedan iz gledišta njezine kćeri, Debore Lacksi (Winfrey), film bilježi njezinu potragu da sazna više o majci koju nikad nije upoznala i shvati kako je neovlašteno skupljanje Lacksinih kancerogenih stanica u 1951. dovelo do neslućenih medicinskih otkrića te zauvijek promijenilo nebrojene živote i medicinu. To je priča o medicinskoj aroganciji i trijumfu, rasi, siromaštvu i dubokom prijateljstvu između neočekivanih ljudi.

Višestruki dobitnik Tony nagrada, DGA nagrade i nominiran za Emmyja, George C. Wolf donosi na male ekrane priču adaptiranu prema knjizi.

Izvršnu producenticu Oprah Winfrey zaintrigirala je knjiga i prije nego što je bila objavljena. Svjesna konkurencije u nadmetanju na filmska prava dok je film još bio u povojima, Oprah je nazvala Rebeccu Skloot kako bi izrazila svoju zahvalnost za destogodišnji trud i odlučnost koji su bili potrebni mladoj novinarki da ispriča Henriettinu priču.

U orginalu Winfrey nije htjela sudjelovati u projektu kao glumica jer se nije mogla u potpunosti poistovjetiti s Henriettinom kćeri, Deborah. No, sve se promijenilo kada je scenarij u ruke uzeo Wolfe. U scenariju Wolfe se odlučio fokusirati na odlučnost Deborah Lacks u cilju oživljavanja majčine prošlosti (majku je izgubila samo s dvije godine), isto kao i njezine veze s Rebeccom Skloot, koja je poticala njezinu potragu.

Nekoliko članova obitelji Lacks sudjelovalo je kao konzultanti za film, uključujući Henriettinu djecu i unuke.

Film je snimljen u Atlanti i njenoj okolici, Baltimoreu i ulazu u bolnicu John Hopkins, gdje je Henrietta Lacks prije 65 godina ušla i dotaknula nogu velike vjerske statue postavljene u atriju bolnice.

U glavnim ulogama pojavljuju se Oprah Winfrey, Rose Byrne i Renée Elise Goldsberry. Izvršni producenti filma su Alan Ball, Peter Macdissi, Oprah Winfrey, Carla Gardini i Lydia Dean Pilcher. (N.K.)

 
O KNJIZI

“Besmrtni život Henriette Lacks“ Rebecce Skloot bio je na New York Timesovoj listi bestselera gotovo šest godina, a 2011. godine dobio je National Academies Communication Award, za kreativan rad koji je pomogao javnosti u boljem razumijevanju tema iz znanosti, inženjerstva i medicine. Knjiga je orginalno izdana od strane Crown Publishinga, dok je 2010. prevedena na više od 25 stranih jezika, a dodana je i kao nastavno gradivo u školske kurikulume.

VIŠE O SAMOJ PRIČI HENRIETTE LACKS

Henrietta Lacks odrasla je na farmi duhana u Virginiji, a 1951. bila je udana žena, majka petero djece kada joj je dijagnosticiran rak vrata maternice u dobi od 31. godine. U bolnici John Hopkins u Baltimoreu odstranjene su joj maligne stanice tumora, bez njezina ili znanja njezine obitelji, što je tada bio uobičajen način. Njezino tkivo uzeo je dr. George Gey, koji je u istoj bolnici 30 godina pokušavao uzgojiti besmrtnu staničnu liniju. Znanstvenici diljem svijeta pokušali su napraviti isto kako bi se omogućilo “ljudsko testiranje” koje nije bilo moguće na živim ljudskim bićima. Ono što je započelo kao znatiželja doktora, dovelo je do početaka biomedicinske industrije i upotrebe, tada poznatih HeLa stanica te tijekom stotinama tisuća istraživanja pomoglo pri razvoju lijekova za dječju paralizu, leukemiju, gripu i Parkinsonovu bolest. Stanice su korištene za kloniranje i mapiranje gena; bile su uključene u prvim svemirskim misijama kako bi se proučio utjecaj bestežinskog stanja na ljudske stanice. Iako prodane mnogima i kupljene od mnogih, stanice Lacksove i danas postoje i množe se.

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike