TvObzor
ČETIRI NOVE SERIJE

Književni klasici, satira društva i priča o Einsteinu
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Jednostavno je nemoguće odmoriti se. Baš kada završim s gledanjem nekog serijala, krene drugi i tako unedogled. Nakon što sam se oduševio “Crnim jedrima”, neodoljivo se zabavio gledajući “Legion”, shvatio sam da je završena druga sezona ZF odiseje “Expanse”, a krenule su i treće sezone “Nazovi Saula” i “Farga”. Naravno, još uvijek dvojim hoću li gledati petu sezonu “Kuće od karata”, no zato ću sa zadovoljstvom čekati svaki tjedan nove epizode “Potpredsjednice” koja je ušla u šestu sezonu.

Uglavnom, ako ste ljubitelji serija, siguran sam kako ćete ovo proljeće pronaći mnoštvo ljepota na američkim televizijama, a mi smo vam odlučili predstaviti četiri nova serijala koja zaslužuju vašu pozornost. Hulu serija “Sluškinjina priča” svoju je premijeru imala 26. travnja, “Genij” se od prošle nedjelje prikazuje na National Geographicu, “Američki bogovi” kreću 30. travnja na Starzu, a “Dear White People” će na NETFLIX-u biti dostupni od 28. travnja.

Nikola KUČAR
SLUŠKINJINA PRIČA

l Adaptacija klasičnog romana Margaret Atwood, “Sluškinjina priča” govori o životu u distopiji Gileada, totalitarnom društvu u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Suočeni s ekološkom katastrofom i oštrim padom nataliteta, Gileadom vlada izopačeni fundamentalizam u svom militariziranom “povratku tradicionalnim vrijednostima”. Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred (Elisabeth Moss) sluškinja je u Zapovjednikovu kućanstvu, jedna iz kaste žena prisiljenih na seksualno ropstvo u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet ponovno napuči. U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućnih marthi i svojih kolegica sluškinja – gdje svatko može biti špijun za Gilead – a sve to s jednim ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli. U glavnim ulogama su Elisabeth Moss (Mad Men), Samira Wiley, Yvonne Strahovski i Joseph Fiennes. Premijera nove Hulu serije „Sluškinjina priča“ (The Handmaid's Tale) koja će gledateljima u Hrvatskoj ekskluzivno biti dostupna od 27. travnja u ponudi online usluge HBO GO. Od 27. travnja u ponudi će se naći prve tri epizode, nakon čega će svakog tjedna biti dodana po jedna nova epizoda. Serija će se također prikazivati i na HBO kanalu od 7. srpnja 2017.

GENIJ

l Iako Einsteinova znanstvena dostignuća i danas izazivaju strahopoštovanje i divljenje mnogih, malo ljudi zna cijelu životnu priču o burnom privatanom životu najgenijalnijeg čovjeka 20. stoljeća – Alberta Einsteina. Premijera igranog serijala “Genij” bila je prikazana u Hrvatskoj 23. travnja na National Geographicu, a sam serijal istražuje njegova nevjerojatna profesionalna postignuća, kao i njegove burne, strastvene i složene privatne odnose s obitelji, ženama i kolegama. Popularni hollywoodski glumac Geoffrey Rush glumi Alberta Einsteina u serijalu od 10 epizoda izvršnih producenata i dobitnika nagrade Oscar Briana Grazera i Rona Howarda. Produkciju potpisuje Fox 21 Television Studios i Imagine Television. U sporednim ulogama pojavit će se Emily Watson, Johnny Flynn, Samantha Colley, T.R. Knight, Seth Gabel i Vincent Kartheiser. Za produkciju su zaslužni Imagine Televison i Fox 21 Television Studios, čija je serija “Narod protiv O.J. Simpsona – Američka kriminalistička priča” nedavno dominirala na svim televizijskim dodjelama te se našla na listi najboljih serija svih televizijskih kritičara. Serijal se bazira na knjizi “Einstein: His Life and Universe” pisca Waltera Isaacsona, dok su izvršni producenti Brian Grazer, Gigi Pritzker i Ron Howard koji je debitirao u ulozi redatelja prve epizode ove igrane serije.

DEAR WHITE PEOPLE

l NETFLIXOV-a serija “Dear White People” privukla je pozornost na sebe kada je objavljen trailer prije nekoliko mjeseci, nakon kojega su brojni korisnici servis optužili za rasizam i najavili bojkot serijala. Autor Justin Simien, koji je prije tri godine snimio istoimeni film, prema kojemu je serija i snimljena, pozitivno je reagirao na brojne negativne komentare, rekavši kako je serijalu i cilj pokrenuti raspravu o rasizmu i socijalnim nejednakostima. No, o čemu je zapravo riječ. Na jednom elitnom Ivy League sveučilištu gdje većinu čine bijelci, grupa studenata vodi nas kroz brojne rasne stereotipe s kojima se susreću. Ispričana iz perspektive nekolicine crnaca, ova satira u deset polusatnih epizoda bavi se problemima studentskog života na uglednom kampusu. Glavne uloge u seriji tumače Brandon P. Bell, Logan Browning, Antoinette Robertson, DeRon Horton, John Patrick Amedori i Ashley Blaine Featherson, a svoju premijeru imat će 28. travnja, kada će biti dostupne sve epizode. S obzirom na to da smo posljednjih godina svjedočili sjajnim serijalima poput “Atlante” i “Nesigurne” , pa čak je i “Pomalo crno” znala imati svoje blistave trenutke, ne vidim razloga zbog čega “Dear White People” ne bi oduševila ljubitelje dobre komedije.

AMERIČKI BOGOVI

l Američki bogovi je znanstveno-fantastična serija koja se bazira na istoimenoj knjizi Neila Gaimana. Priča prati susret starih mitoloških bogova i novih bogova, koji su proizvodi novih potreba suvremenog društva. Međutim, nije riječ o ugodnom i toplom susretu – riječ je o sukobu dvaju svjetova i o borbi između starog i novog. U središtu bitke bogova naći će se bivši zatvorenik Shadow Moon (Ricky Whittle), koji će u tom konfliktu otkriti i mnoge zanimljive dimenzije vlastitog života. Njega regrutira Mr. Wednesday (Ian McShane), koji od Shadowa traži pomoć u nadolazećoj bitci. U svom višestruko nagrađivanom romanu “Američki bogovi “ britanski spisatelj Neil Gaiman, ujedno i autor kultnog stripa “Sandman”, stvorio je rijetko uspješan suvremeni svijet prožet fantastikom. Gaimanova barokna mašta puštena s lanca probila je okvire stripovskog kvadrata, pršti razigranošću, začudnim prizorima, očaravajućim likovima i suptilnim obratima. Producenti Starzova serijala su Bryan Fuller (Hannibal) i Michael Green (Kings), a osim Whittlea i McShanea glumačku postavu čine Emily Browning, Pablo Schreiber, Gillian Anderson, Kristin Chenoweth, Jonathan Tucker, Crispin Glover, Orlando Jones i Cloris Leachman. Serija će svoju premijeru imati 30. travnja.

Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike