TvObzor
SLAVONIA BAND

Prava glazbenika i autora danas se sve teže mogu zaštititi
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Popularni đakovački tamburaški sastav Slavonia Band početkom ovog mjeseca objavio je novi nosač zvuka nazvan po jesenskom singlu i popularnoj televizijskoj seriji “Zlatni dvori”. Pričekali smo da im se malo slegnu dojmovi, a onda smo ih “izrešetali” pitanjima o karijeri, pjesmama, albumima, suradnjama, nastupima... Evo što su nam dečki otkrili.

Nedavno ste objavili novi studijski album i shvatili smo da je prošlo čak pet godina od prethodnog. Što vam se sve događalo u tom razdoblju?

- Moramo priznati da smo i mi tek nekako pred izlazak albuma shvatili da je prošlo pet punih godina od izlaska njegova studijskog prethodnika. Ali to razdoblje je doista brzo proletjelo jer smo cijelo vrijeme bili prisutni snimajući nove pjesme kao singlove, zatim videospotove za njih, a u konačnici izdali smo prije godinu dana i live album s koncertne promocije našeg albuma “Zlatna polja”. Posebno treba naglasiti da smo za taj album postigli zlatnu nakladu, za što smo nagrađeni Zlatnom pločom koju dodjeljuje Udruga diskografa. Uz to cijelo vrijeme smo bili, kao i prije, koncertno aktivni, s bezbroj nastupa i svirki, pa mogli bismo gotovo reći - diljem svijeta.

Novi album “Zlatni dvori”

Kažete da je novi album “Zlatni dvori” svojevrstan nastavak prethodnika “Zlatna polja” koji je osvojio Zlatnu ploču. Očekujete li da ćete ponoviti ili nadmašiti vlastiti uspjeh?

- Teško je to reći, pogotovo zbog toga što je prije pet godina taj iskorak tamburaške glazbe koji smo mi učinili i popularizirali bio nešto svježe i novo što je publika odlično prihvatila, dok je danas na tržištu jako puno novih mladih bendova koji su krenuli tim smjerom. Ipak, mi se nadamo i učinit ćemo sve da uz našu široku i brojnu publiku i naše poklonike, ako ne nadmašimo, bar ponovimo i s ovim albumom uspjeh prethodnog.

Osim već poznatih singlova, na albumu su i potpuno nove pjesme. Recite nam nešto više o njima.

- Cijeli album je koncipiran tako da se na njemu nalaze singlovi koje smo snimili i promovirali u ovih pet godina te još nekoliko pjesama koje će u nadolazećem razdoblju također biti predstavljene publici. Sve pjesme na albumu su autorsko djelo Borisa i Valerije Đurđević.

Kako je bilo na promociji albuma u Novoj ploči?

- Mogli bismo reći da smo ovaj put naš novi album predstavili pomalo decentno, bez velike i glamurozne fešte kako smo to nekada znali napraviti, ha, ha, ha... Bila je to promocija za uži krug medija koji prate glazbena događanja, naše drage kolege i prijatelje koji nam gostuju na albumu i naše izdavače iz Menarta. U svakom slučaju vrlo lijepo i ugodno druženje. Naravno, za veći auditorij album ćemo predstavljati na koncertima koji slijede.

Duet s Colonijom

Kako je ostvarena suradnja s produkcijom serije “Zlatni dvori”, ali i s Colonijom, osam godina nakon dueta “Gukni golube”?

- Serija “Zlatni dvori” tematski je smještena u Slavoniju, pa je produkciji serije, naravno, trebao zvuk tambura kao zaštitnog znaka Slavonije. Budući da je zadatak da radi glazbu za cijelu seriju, a isto tako i naslovnu pjesmu, dobio naš autor i producent Boris Đurđević, logično je da se obratio nama i odabrao nas za tu ulogu. Tako je ponovno došlo do dueta s Colonijom i nastavka jednog niza suradnje, jer smo s njima ionako vrlo često u cijelom tom razdoblju nastupali, susretali se i družili.

Prošlog proljeća nastupili ste na Kirbaju godine uz Sinove ravnice i Mejaše. Hoće li se takvo što ponoviti?

- To je doista bio fantastičan koncert i događaj za koji je tada načelno bilo dogovoreno da postane tradicija. Nama je bila čast i izuzetno zadovoljstvo nastupiti pred tako razgaljenom i oduševljenom publikom i zato se nadamo da će, možda već krajem ove godine, ponovno doći do toga ili nekog sličnog koncerta.

Kad smo već spomenuli “konkurenciju”, kakav odnos imate s drugim tamburaškim sastavima? Podržavate li jedni druge? Kako to izgleda kad se nađete na istom mjestu na nekim događanjima?

- Moramo priznati, a i primijetiti da se, osim što, naravno, sa svima imamo izuzetno korektne i prijateljske odnose, osjećamo pomalo kao mentori i savjetnici većini uglavnom mlađih bandova. Jer, onih naših godina – a pritom mislim na trajanje na tamburaškoj sceni - sve je manje, kao što je manje i tamburaških događaja, pa se nemamo prigode tako često sretati i družiti kao nekada po festivalima, kojih je bilo više nego danas. A kad se ipak nađemo negdje, naročito starija garda, onda to često završi kao i nekada - pred jutro (smijeh).

Neprekidna turneja

Danas se uspjeh glazbenika uvelike temelji i na vođenju internetskih stranica i društvenih mreža. Je li ilegalno skidanje glazbe danak koji se mora platiti besplatnom promocijom preko društvenih stranica? Kako gledate na to?

- Danas se, nažalost, prava glazbenika i autora sve teže mogu zaštititi. Svi svoje nove uratke predstavljamo preko društvenih mreža, Fejsa, YouTubea i ostalih kanala s ciljem da što prije dostignemo što veću količinu klikova koji nam opet pokazuju koliko je pojedina pjesma zaživjela i ima li prođu među slušateljima. I to nam, između ostaloga, također dodatno diže rejting, da tako kažem. A s druge strane, kao što ste rekli, omogućili smo da se naše autorsko i izvođačko djelo ilegalno skine i distribuira dalje. To je jedan začarani krug kojem rješenje i izlaz nisu našli ni na svjetskom nivou, a pogotovo ne u Hrvatskoj. Ali nadam se da će se nači način da se zaštite i autori i izvođači.

Hoće li sljedeći singl biti neki s albuma ili potpuno nova pjesma?

- Vjerojatno će sljedeći singl biti pjesma s albuma “Mnoge su me ljubile”, koja će biti izvedena na CMC Festivalu u Vodicama u lipnju.

Vjerujemo da to što je album vani ne znači da ćete imati vremena za odmor, dapače, morate ga promovirati. Kakvi su planovi?

- Kao što smo već rekli, radujemo se izlasku albuma, između ostalog i zato što to znači ponovni obilazak radiopostaja, promoviranje i nastupi diljem Hrvatske, a to nam ne pada teško jer smo, kako mi to kažemo, ionako na neprekidnoj turneji.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
PUBLIKA SVIH GENERACIJA

Nakon 16 godina svirke, kakva vam publika dolazi na koncerte, kupuje vaše albume?

- Budući da već dugo trajemo na sceni, veliki je raspon godišta naše publike i fanova. Nema veće radosti nego kad na koncertu imamo publiku od malenih do najstarijih. Čini se da mladi žele proživjeti naše pjesme, srednja generacija ih živi, a stariji se prisjećaju iskustava, ha, ha, ha... Najbolje je kad na koncert dođu neki novi klinci, a njihovi roditelji su to činili prije nekoliko godina! Zbog njih se trudimo biti još bolji. Al' dobro, to samo otkriva koliko i mi imamo godina, pa nećemo o tome (smijeh).

Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike