Sport
JOŠ JEDAN PORAZ OD KEKOVE DRUŽINE

Bijelo-plavi u Rijeci svjedočili
promociji novog prvaka države
Objavljeno 27. travnja, 2017.
Osijek se nije mogao oduprijeti Riječanima, a uz to im je opet obilato pomogao

Osijek protiv Rijeke, alkarski rečeno, još jednom “u ništa”. Bijelo-plavi su i šesti put bili prisiljeni položiti oružje pred regimentom Matjaža Keka.

No, ako ništa drugo, Osječani su svjedočili, pa usudimo se reći, povijesnom trenutku za hrvatski nogomet. Bili su sudionici rušenja jedne dinastije u HNL-u. Rijeka će biti prvak, Rijeka će nakon 11 godina svrgnuti Dinamo s trona, a baš joj je pobjeda nad Osijekom širom otvorila vrata tog pothvata. Kad te netko pobijedi šest puta u jednoj sezoni, onda su tu nema što posebno reći osim - puno je bolji od tebe. Ovaj put Rijeka je možda najteže došla do pobjede, jer je zabijala samo iz kaznenih udaraca, ali kanonada prema Maleničinim vratima trajala je od prve minute.

Glupost i prestrogo isključenje

Osijek se opet nije uspio spasiti od individualnih gluposti. Nikola Matas je u ranoj fazi utakmice skrivio baš stupidan kazneni udarac, a konačan udarac eventualnim ambicijama Osijeka na Rujevici bio je crveni karton Muzaferu Ejupiju u samoj završnici prvog dijela. Dojam je kako je to bila prestroga odluka, jer Ejupi je startao na loptu, i to ne s leđa, nego s boka suparniku, ali što sad vrijedi razglabati o tome. Prema prikazanom Rijeka je zaslužila tu pobjedu, kao što je zaslužila i svih pet prethodnih.

- Rijeci čestitam na zasluženoj pobjedi, još jednoj u nizu protiv nas, a svojim dečkim na drugom poluvremenu. Iz našeg kuta, jer smo imali i igrača manje na terenu, zaista je bilo dobro. Izgubili jesmo, ali mislim da ima dosta stvari kojima mogu biti zadovoljan, a odnose se na drugi dio utakmice. To se posebice tiče angažmana i zalaganja jer se tako bori za svoj klub i kada je teško, kada dosta toga ide protivniku u korist. Inače, prijelomni je trenutak svakako bio drugi žuti karton Ejupiju u samoj završnici prvog poluvremena. Rijeka je i prije toga bila bolja, ali da smo ostali brojčano izjednačeni, vjerujem da bismo češće i ozbiljnije ugrožavali vrata domaćina - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Bila je to opet priča o “važnim detaljima”, koji su ove sezone uvijek prevagnuli u korist Rijeke. Nepotrebno skrivljen kazneni udarac i isključenje usmjerili su utakmicu na stranu Rijeke, koja je ionako kvalitetnija. Osijek je ove sezone puno pomagao Rijeci u međusobnim susretima pa zašto to ne bi napravio i u, hvala Bogu, posljednjem u ovoj sezoni. Dogodine će priča, valjda, biti drukčija.

Nastavak utrke s Hajdukom

Osječani su na Rujevici, s obzirom na okolnosti, hrabro pali. I s igračem više pokušavali su napasti, izjednačiti, možda su u završnici susreta mogli dobiti i kazneni udarac, kada je Knežević povlačen u kaznenom prostoru, ali nije to bila večer u kojoj bi im se nasmiješila sreća ili sudac Igor Križarić. Taj se Osijeku nikada nije nasmiješio. No, da ne ispadne kako “pucamo” u njega, nije on krivac. Osijek se teško nosi i s visokim presingom koji igra Rijeka, ali još teže sa situacijom kada protiv nje treba loviti rezultat. Riječani su u ovom trenutku ipak druga dimenzija za bijelo-plave, dimenzija koju treba težiti dostići u sezonama koje dolaze.

- Rijeka će sigurno biti prvak, tu više nema nikakve dvojbe. Ove su godine apsolutno to zaslužili jer su od početka sezone do sada doista najviše pokazali, što smo i mi, eto, osjetili na svojoj koži. Imaju sve što treba za titulu, tako da im možemo već sad čestitati - smatra Zekić.

A Osijek se okreće svojoj borbi, onoj za treće mjesto. Ona će biti gusta do samog kraja pa se bijelo-plavi zbog toga moraju već u ponedjeljak protiv Lokomotive vratiti pobjedničkim navikama.

- Dali smo sve od sebe u svakoj utakmici, rijetko kada sam imao primjedbe u tom smislu, ne sumnjam da će tako biti sve do kraja prvenstva. Vjerujem da ćemo zadržati našu razinu igre i ostati treći, ispred Hajduka, što bi bio lijep uspjeh. No idemo prvo svladati Lokomotivu, to nam je sada najvažnije - zaključuje Zekić.

Sezona ulazi u samu završnicu. Pred bijelo-plavima su još tri domaća susreta (Lokomotiva, Slaven Belupo i Dinamo, nap.a.), ali će odluka o trećem mjestu najvjerojatnije pasti na Poljudu. Osječani su ove sezone napravili zbilja velik posao, ali on još nije dovršen...

Dalibor KELER

DOBRO

MARKO MALENICA

Mladi vratar Osijeka dobro je odolijevao naletima riječkih “bombardera”. Dao se svladati samo iz kaznenih udaraca.

DRUGO POLUVRIJEME

S igračem manje Osijek je zbio redove. Nije se dao, pokušavao je igrati koliko mu je Rijeka dala. Uglavnom, nije se raspao i to je svakako dobra vijest.

LOŠE

NIKOLA MATAS

Nije to bila večer koju će pamtiti desni branič Osijeka. Ne samo zbog nespretno skrivljenog kaznenog udarca nego i zbog dezorijetniranosti u obrambenim zadacima. Imao je puno problema s Bezjakom, pa ga je Zekić bio prisiljen mijenjati već nakon pola sata igre.

MUZAFER EJUPI

“Crni mjesec” Muzafer Ejupi zaokružio je igru isključenjem na Rujevici. Možda ga nije zaslužio, ali doveo je svoje suigrače u beizlaznu situaciju.

VRAĆA SE LOPA, TROJICA “OUT”

Za susret s Lokomotivom u kadar će se vratiti najbolji Osijekov čovjek ovog proljeća Dmitro Lopa, koji je odradio jednu utakmice stanke zbog tri žuta kartona. No tu će utakmicu propustiti Muzafer Ejupi, zbog isključenja koje je dobio na Rujevici, te Benedik Mioč i Domagoj Pšić koji su na toj utakmici dobili treće akumulirane javne opomene. D.Kl.

Antonio Perošević

napadač Osijeka

Rijeka je zasluženo pobijedila. Teško je igrati protiv Rijeke i kada si brojčano izjednačen, a ne ovako. Imali smo nekih mogućnosti, ali za iznenaditi Rijeku na Rujevici nedostaje nam kvalitete, pa i sreće. Naša je istina borba za treće mjesto. Vjerujem kako ćemo ga na kraju zauzeti jer smo kvalitetniji od Hajduka. Trebamo dobiti sve kod kuće, a na Poljudu odigrati hrabro.

porazi

OSIJEK JE IZGUBIO SVIH ŠEST SUSRETA OD RIJEKE

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

Najčitanije iz rubrike