Novosti
KADA ĆE SABOR GLASOVATI O MARIĆU?

Vrdoljak: Evidentna je nova kriza vlasti
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak nazvao je u srijedu u Saboru sadašnje stanje na političkoj sceni u Hrvatskoj, u vezi sa situacijom u Agrokoru i nepostupanjem Vlade da u tome krivca nađe u ministru financija Zdravku Mariću, novom krizom vlade HDZ-a i Mosta.

“Ovo je evidentna nova kriza Vlade, kriza vlade Mosta i HDZ-a, mi smo rekli svoj jasan stav o sudbini ministra Marića, najviše mu zamjeramo izjavu od 26. siječnja, kada je, nakon što je Moodys srušio rejting Agrokoru, rekao da se 'ništa ne brinemo jer da on zna kakvo je stanje u firmi i da neće doći ni do kakvih problema'”, rekao je šef HNS-a. Smatra kako se to nije smjelo dogoditi jednom ozbiljnom, profesionalnom, odgovornom ministru financija i tu je stav HNS-a, kako kaže, potpuno jasan.

“Ono što nije jasno stav je Mosta, odnosno hoće li ostati kod jedine stvari koja im je ostala kao etiketa, a to je da traže vjerodostojnost svakog od ministara, ili će glasati protiv ministra Marića, a ako glasaju protiv njega, onda Vlada pada”, obrazložio je. Ponovio je i kako se vlada HDZ-a i Mosta pokazala neodlučnom i vladom koja ne zna svoj posao. Upitan kada će u Saboru biti glasovanje o povjerenju ministru Mariću, Vrdoljak kaže kako će, u skladu s poslovnikom, predsjednik Sabora Božo Petrov glasovanje sigurno htjeti odgađati što je moguće duže, ali dodaje kako to odgađanje ne može trajati duže od 30 dana od dana kada zahtjev za glasovanje bude podnesen. Također, istaknuo je da kao potpredsjednik Sabora nije razgovarao s predsjednikom Sabora o tome kada će se točno glasovati i je li petak ovoga tjedna posljednji dan Sabora ili će se sjednica nastaviti sljedećeg tjedna.

Novinare je zanimalo i zna li kako će se u takvom glasovanju u Saboru postaviti SDP. Vrdoljak je rekao da je oko tog pitanja opozicija uvijek jedinstvena te je izrazio uvjerenje kako će SDP glasovati za opoziv Mariću.

Mostov Nikola Grmoja odbacio je nagađanja o sukobu u vlasti. “Mislim da se namjerno, ne znam tko i iz kakvih motiva, potencira raspad Vlade. Mi ćemo svoj stav o Zdravku Mariću izreći na vrijeme, tako da ja ne vidim nikakvu dramu u Hrvatskoj. Jedan čovjek ne može biti garancija stabilnosti i opstanka vlade”, rekao je Grmoja. Rekao je kako će Most ozbiljno “raspraviti stav oko Marića i donijeti odluku”.

“Želimo imati konkretne činjenice i promotriti sve što je Marić radio u ovoj i prošloj vladi. Jesu li njegove odluke bile u službi javnog interesa, a to je naš prvi cilj, ili su motivirane nečim drugim. Ako bude tako, o njegovoj ćemo sudbini ozbiljno razmisliti”, kazao je Grmoja. H/D.Pav.

O MARIĆU NAKON SJEDNICE VLADE

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će njegovo stajalište o SDP-ovu prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću biti poznato u četvrtak nakon sjednice Vlade. Nakon radnog ručka Hrvatske udruge poslodavaca novinare je zanimalo hoće li Vlada biti jedinstvena oko pitanja Marićeve sudbine i hoće li Marić imati potporu cijele parlamentarne većine. “Sutra imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći. Sutra ću vam sve reći, 'pojest' će se ova današnja tema ako sada kažem”, odgovorio je premijer.

Grmoja ističe kako će Most ozbiljno “raspraviti stav oko Marića i donijeti odluku”

Najčitanije iz rubrike