Osijek
GDJE JE NESTALA SOLIDARNOST?

Vatrogasci: Dok jednima gasimo požar, drugi se ljute jer smo im isključili struju
Objavljeno 27. travnja, 2017.
“Nemojte psovati vatrogasce jer možda baš vi budete sljedeći, pa vas neće zanimati imaju li drugi struje”

U ponedjeljak, u 19.04 sati, Dobrovoljno vatrogasno društvo Dalj dobilo je dojavu o požaru na objektu u Dalju, u Ulici Stjepana Pavića. Brzim je izlaskom i intervencijom vatrogasaca spriječena velika materijalna šteta te širenje požara na krovište, na kući skromne daljske obitelji.

Međutim, vatrogasci iz Dalja upozoravaju na dodatan problem - na nepojmljivo nerazumijevanje i nedostatak solidarnosti. Neki se mještani, prepričavaju nam svoje nevjerojatno iskustvo, ljute jer su im glasne vatrogasne sirene i zato što moraju privremeno isključiti struju.

“Ako čujete vatrogasnu sirenu i nestane struje, znajte da je nečija imovina ugrožena, a vama za tih pola sata bez struje neće biti ništa... I nemojte psovati vatrogasce zbog struje jer možda baš vi budete sljedeći, pa vas neće zanimati imaju li drugi struje... HVALA NA RAZUMIJEVANJU”, objavili su na svojoj facebook-stranici pripadnici DVD-a Dalj.

Mijo Nemet, zapovjednik daljskog DVD-a, pojasnio nam je čemu takva objava.

- Nevjerojatna je reakcija mještana koji su nervozni kad čuju vatrogasne sirene i ljute se na nas, a ne razmišljaju da će možda njima sljedećima trebati naša pomoć - kazao je zapovjednik.

Dodao je da je dojava u ponedjeljak navečer glasila da je vatra izbila na krovište kuće, pa je u pomoć pozvana i osječka profesionalna vatrogasna postrojba.

- Riječ je o staroj kući u kojoj su zidovi obloženi rigipsom, pa u prvi tren nismo znali koliko se požar u zidu proširio - kazao je Nemet.

Od Zdravka Takača, voditelja smjene Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, doznali smo da je došlo do iskrenja instalacija, a vatra je zahvatila dovratak i drvena vrata, dok su sve prostorije u kući bile zadimljene.

Da struja nije isključena pri intervenciji, životi bi spasilaca bili ugroženi. Nevjerojatno je kako građani postaju osjetljivi na komoditet svog življenja, ne mareći što možda negdje gori nečija imovina ili, nedajbože, neko se guši u požaru. Više im smeta buka sirena hitnih službi i što je nestalo struje, jer baš je tada direktan televizijski prijenos nogometne utakmice kluba čiji su vatreni navijači. Gdje je nestala solidarnost?

Sandra LACIĆ
U OSIJEKU BOLJE STANJE

Baza osječkih profesionalnih vatrogasaca nalazi se u samom gradu, uz stambena naselja. Međutim, zapovjednik kaže da u Osijeku nema takvih problema kao u Dalju.

- Iako se nalazimo uz zgrade, nikada nismo imali problema zbog buke sirena. Osječani su svjesni da se nešto dogodilo i nekomu treba pomoći, pa nam to logično i ne zamjeraju - kazao je Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Ipak, iz perspektive građana, uvijek se nađe netko tko će se sjetiti sve daljnje i bliže rodbine vatrogasaca kada pod sirenama projure pokraj njegova doma, a on je tek legao. Ipak, čini se da su Osječani više senzibilizirani u odnosu na vatrogasnu, ali i druge hitne službe, jer vjeruju da ne pale sirene bez pravog razloga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike