Osijek
NOVA INVESTICIJA OSJEČKOG SVEUČILIŠTA

Počinju pripremni radovi za gradnju Sveučilišnog centra
Objavljeno 27. travnja, 2017.
Prvi je korak rušenje postojećega derutnog objekta na uglu Vukovarske i Stepinčeve ulice

Gradonačelnikovom najavom rušenja derutne zgrade u blizini spomenika kardinalu Stepincu, ponovno je aktualiziran projekt Sveučilišnog centra Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera uz Vukovarsku i Stepinčevu ulicu. Riječ je o vrlo ambicioznoj investiciji Sveučilišta kojom će Osijek dobiti dodatnu dimenziju. Prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, zadovoljno kaže kako je Sveučilišni centar na dijelu bivše Crvene vojarne jedna u nizu velikih investicija Sveučilišta.

Markulak navodi kako su upravo počele pripreme za rušenje postojećeg derutnog objekta nekadašnje vojno-skladišne namjene. Rušenje je, pojašnjava, prvi korak u investiciji koja će se realizirati etapno.

Građevinska dozvola

- Imamo građevinsku dozvolu za novi Sveučilišni centar. Cilj je toga projekta gradnja i opremanje obrazovnog središta i osiguravanje potpore cjeloživotnom obrazovanju usmjerenom prema stjecanju i osuvremenjivanju svih vrsta sposobnosti, interesa, znanja i kvalifikacija od predškolskog obrazovanja do razdoblja nakon umirovljenja. Da pojasnimo o čemu je zapravo riječ. Poznato je da Sveučilište razvija Kampus u kojem se smještaju fakulteti, ali ono što nam nedostaje nešto je što bi bilo zajedničko svim sastavnicama, gdje bi one mogle participirati u tim prostorima i gdje bi bila naglašena naša otvorenost prema gospodarstvu. Nisu fakulteti ni sada zatvoreni, ali Sveučilišni centar zamišljen je za cjeloživotno obrazovanje - kaže Markulak.

Dva objekta

Projekt je zamišljen tako da ima jedan veći javno-društveni objekt. To je prva zgrada od 11.000 kvadrata, gdje će biti smješten Centar za cjeloživotno obrazovanje. U tom su prostoru predviđene dvorane, u prizemlju poslovni prostori te dvije etaže podzemnih garaža.

- Riječ je o modernom centru pokraj kojega bi se gradio manji objekt kao stambeno-poslovna zgrada s 5000 kvadrata. Plan je Sveučilišta bio, s obzirom na to da već mnogo gradimo i nije jednostavno uvijek doći do europskih sredstava, da krenemo najprije s tom manjom zgradom, gdje su u gornjem dijelu projektirani stanovi, a dolje garaža i poslovni prostor. Namjera nam je da nam ona bude izvor prikupljanja sredstava za nastavak gradnje većeg objekta. Plan je bio da se pronađe partner, zajednički ulagač, s kojim bismo krenuli u izgradnju ovog prvog dijela, a od zarade na prodaji stanova i poslovnog dijela gradili bismo drugi javni veći objekt koji planiramo u nekom većem dijelu napraviti u roch bau fazi. S obzirom na to da je riječ o atraktivnoj lokaciji, već primamo upite većih investitora za taj manji objekt koji ima 36 stanova, najviše garsonijera, pa do većih, čak i nekoliko četverosobnih stanova, te dvije podzemne etaže garaža - kaže Markulak.

Uloga Grada

Ovih su dana dobivene građevinske dozvole, a s obzirom na to da je Grad već ušao u uređenje ovoga dijela grada uz Vukovarsku ulicu, zainteresiran je da se to i dovrši.

- Napravili smo sporazum s Gradom Osijekom prema kojem je Grad ušao u uklanjanje ove zgrade koja nam smeta na dijelu budućeg objekta. Naime, dogovorili smo s Gradom da, dok mi ne krenemo s radovima, prostor zatravi i uredi kako bi bio vizaulno pristojan - navodi Markulak.

Prorektor napominje kako pripremaju svu dokumentaciju potrebnu za dobivanje europskih sredstava.

- Nadamo se da ćemo uspjeti doći i do europskog novca. Osim toga, planirali smo prije ljeta, a to je i rektor rekao, možda napraviti javni poziv zainteresiranima za stambeno-poslovnu građevinu kako bismo zatvorili financijsku konstrukciju i za drugi objekt. Ne mogu vam sada reći točne datume, no projekt pripremamo i prijavit ćemo ga ministarstvu - zaključuje prorektor Markulak.

Darko PEJIĆ
GRADNJA NOVOG PAVILJONA DOMAU KAMPUSU POČINJE U SVIBNJU

“Dom željezničara, koliko znam, ipak nije dodijeljen Sveučilištu za smještaj studenata. Dvije smo godine vodili pregovore, bilo nam je obećavano, ali na kraju nismo uspjeli. Mogu samo reći da je Sveučištu žao zbog toga, jer s tim objektom zaokružili bismo situaciju sa smještajnim kapacitetima. No, evo prilike da najavimo kako će sredinom svibnja biti polaganje kamena temeljca i započeti radovi na novom paviljonu Studentskog doma u Kampsu. Gradimo objekt s 800 postelja, golema je to investicija od 170 milijuna kuna. Imali smo prije nekoliko dana sastanak s nadzornim inženjerima, voditeljem građenja i projektantima, uručeni su svi izvedbeni projekti”, kaže Markulak.

PROJEKT MEDIKOPOLIS

Markulak ističe kako pokreću i projekt Medikopolis na Tenjskoj cesti, na lokaciji gdje su sada ruševine. “Prije nekoliko dana sastali smo se s projektantima, naručen je glavni projekt. Glavni nam je cilj napraviti Centar za zdravo starenje, odnosno Medicinski centar za treću životnu dob i kreativne terapije. Naime, u suradnji s Medicinskim fakultetom planiramo odraditi nešto što praktički sada ne postoji u Hrvatskoj - osposobiti posebnu zgradu i namijeniti je za osobe u trećoj životnoj dobi. U projektu Medikopolis zainteresirani smo za tri zgrade, staru Poljoprovrednu školu koja je prva do ceste, a imamo plan i za ostale dvije zgrade koje bi se uklopile u naše planove, a riječ je o bivšem Prehrambeno tehnološkom fakultetu. Stari je Poljoprivredni fakultet najviše oštećen i za njega trenutačno nemamo planove. Što se tiče ove zgrade za Medikopolis, moram napomenuti da će se najprije morati riješiti divlji deponiji, sada je takva situacija da gotovo ni geodet ne može doći i snimiti situaciju”, najavljuje Markulak.

PARTNERI S GRADOM OSIJEKOM

Među projektima je i objekt Sveučilišne knjižnice koja je trenutačno konzervirana. “Pripremamo nastavak gradnje knjižnice, to nam je praktično broj jedan na listi priorioteta. Krenut ćemo srazmjerno količini novca koji uspijemo osigurati. Jedan od projekata je i stari Studentski dom, radovi su završeni, ovih ćemo dana dobiti uporabnu dozvolu i opremiti ga. Imamo mnogo projekata i ne možemo bez suradnje s Gradom Osijekom kao partnerom, kao što je to slučaj sa starom pekarnicom u Tvrđi, gdje smo partneri. Mislim da ta suradnja dobro funkcionira”, ocjenjuje Markulak.

svrha

OTVORIT ĆE SE CENTAR CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike