Osijek
DAN PLANETA ZEMLJE NA TRGU SLOBODE

Triciklijada: Učenici se
utrkivali i razvrstavali otpad
Objavljeno 26. travnja, 2017.
U triciklijadi za osnovce pobijedila je OŠ “Retfala”, a za srednjoškolce Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas”

Učenici 15 osnovnih škola iz Osijeka, Josipovca i Čepina te pet osječkih srednjih škola okupili su se u srijedu na Trgu slobode kako bi, jednaeseti put u organizaciji tvrtke Unikom, obilježili Dan planeta Zemlje. Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham rekao je na otvaranju kako je vrlo ponosan na Osijek jer je stigao daleko u očuvanju okoliša i istaknuo činjenicu da je Osijek doista prvak Hrvatske kada je riječ o odvajanju papirnatog i plastičnog otpada, naglasivši kako se još valja potruditi oko biootpada. Okupljene su razveselili plesači iz Shinea, koji su prošlog vikenda na Inter Dance festivalu u Sarajevu osvojili čak tri nagrade.

Kao i prethodnih godina, najviše je uzbuđenja izazvala triciklijada. Pravila su utrke sljedeća: jedan je član ekipe sjedio na triciklu, a drugi je pokraj tricikla imao u ruci crnu vreću za skupljanje otpada. Na znak glavnog suca počeli su skupljati otpad ispred sebe te žuriti prema kantama, gdje su ga sortirali. Trebalo je pokupiti sav otpad i doći do kanti, na kojima su bile banane, koje je trebalo pojesti, a koru baciti u smeće. Nakon toga zadatak je bio razvrstati smeće - papir u jednu, a boce u drugu, i sve to u što kraćem vremenu, nakon čega bi sudac zaustavio vrijeme. Iako je svrha natjecanja bila edukacija o zaštiti okoliša, sponzori su se pobrinuli da oni najbolji dobiju vrijedne nagrade. Nagrada za prvo mjesto kod osnovnih škola bila je 2000 kuna, za drugo mjesto 1000 kuna, a za treće 750 kuna. Po reakcijama natjecatelja možemo zaključiti kako su se svi dobro zabavili, a posebno pobjednici iz OŠ Retfala, koji su svojim slavljem i preuzimanjem mikrofona razveselili sve nazočne. Drugo je mjesto pripalo OŠ Frana Krste Frankopana iz Osijeka, a treće OŠ Vladimira Nazora iz Čepina. U kategoriji srednjih škola na prvo je mjesto zasjela Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas”, a slijedile su ju Poljoprivredna i veterinarska škola te Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija “Ruđer Bošković”. Nagrade u toj kategoriji bile su 2000, 1500 i 1000 kuna. Sudionike su darivali Čarobni tim, Kairos, Flora Vtc, EM tehnologija, Eko-flor Plus i Kompis. U organizaciji su događaja pomogle i udruge PLANTaža, Prijatelji okoliša Osijek, Izviđački klub Javor i Udruga izviđača Slavonski hrast, čiji su članovi tijekom cijelog natjecanja marljivo radili.

Matko BARIŠIĆ/Kristina BRKIĆ

Davor Vić

direktor Unikoma

OSIJEK JE NAJBOLJI VELIKI GRADU ODVAJANJU PAPIRA I PLASTIKE

- Izvješće o komunalnom otpadu iz 2015. koje je napravila Agencija za zaštitu okoliša vrlo zorno prikazuje da smo od četiri najveća grada u Hrvatskoj najbolji kad se usporedi koliko Osijek odvaja papira i plastike s obzirom na broj korisnika. Samo za ilustraciju, Osijek je te godine predao 1500 tona papira, a Zagreb 2500. Mi smo sada na 25 - 28 % odvojenog otpada, a do 2020. trebali bismo doći na 50 %. Do te će godine Osijek ispuniti sve zakone o održivom gospodarenju otpadom i nećemo plaćati nikakve penale, a o samim korisnicima ovisi kolika će tada biti cijena odvoza otpada. Volim istaknuti da su nakon posljednje korekcije naše cijene odvoza prosječno nešto ispod 41 kune, a to samo rijetki gradovi u Hrvatskoj mogu postići - rekao je Davor Vić, direktor Unikoma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike