Regija
JOŠ JEDNA ODBIJENICA

I Kujundžić protiv otvaranja
đakovačkog rodilišta
Objavljeno 27. travnja, 2017.

Grad Đakovo dobio je još jednu odbijenicu u vezi s prijedlogom ponovnog otvaranja đakovačkog rodilišta, ovaj put s potpisom ministra Milana Kujundžića.

- Ni vlada premijera Plenkovića ne planira ponovo otvoriti đakovačko rodilište. U najnovijem odgovoru nadležnog ministarstva poručuje se da, bez obzira na to što su i Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija spremni uložiti i u opremu i u gradnju rodilišta, a podsjećam da postoji i idejno rješenje zgrade koja se renovira, gdje će biti otvorene i specijalističke ambulante, a na katu te zgrade bilo bi đakovačko rodilište, ministar zdravlja ne može osigurati uvjete za funkcioniranje rodilišta u Đakovu - kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Takvom odlukom, zaključio je, ova vlada sigurno neće osigurati budućnost Đakovu, nego ga vraća u prošlost.

- Ponovo otvaranje rodilišta na način da Ministarstvo zdravstva osigura zdravstveni kadar te financiranje svih troškova za plaće te materijalne izdatke rodilišta nije moguće realizirati na teret sredstava Ministarstva - navodi se u odgovoru ministra Kujundžića. Pozivajući se na Pravilnik o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme, ministar podsjeća da je potrebno osigurati i zdravstveni kadar, koji je uvjet za dobivanje rješenja Ministarstva za obavljanje djelatnosti izvanbolničkog rodilišta, odnosno za ugovaranje te djelatnosti s HZZO-om. U obrazloženju navodi da Osječko-baranjska županija organizira rad te osigurava sredstva za investicijsko ulaganje i investicijsko i tekuće održavanje prostora, medicinske i nemedicinske opreme za ustanove čiji je osnivač, pri čemu treba uzeti u obzir stručnu opravdanost, ali i financijsku održivost investicije. O svemu se jučer očitovao i kandidat za gradonačelnika Đakova Mosta NL Robert Majstorović.

- Most nezavisnih lista nudi Đakovčanima nešto što su zaslužili imati – Projekt “Dnevna bolnica ĐAKOVO”. Ovaj smjer u razvoju lokalne zdravstvne skrbi nema alternativu, realan je i izvediv, počiva na jasnim i logičnim postulatima te odražava aktualni trenutak kad govorimo o hrvatskom zdravstvenom sustavu. Projekt gradu donosi ono što je odavno trebao imati: znatno višu razinu zdravstvene zaštite sinergijom postojećih kapaciteta primarne zdravstvene zaštite i novih medicinskih sadržaja objedinjenih i koordiniranih u premodeliranom i opremljenom prostoru nekadašnjeg rodilišta - navodi Majstorović.M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike