Kultura
IZLOŽBA PLAKATA MIRKA ILIĆA

37 Ilićevih plakata iz donacije Penavića Grafičkoj zbirci NSK
Objavljeno 26. travnja, 2017.

U predvorju je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorena izložba plakata Mirka Ilića kojom je predstavljena Ilićeva ostvarenja iz donacije Krešimira Penavića Grafičkoj zbirci NSK.

Krešimir Penavić krajem 2015. darovao je Grafičkoj zbirci NSK 37 plakata Mirka Ilića, čime se broj radova ovoga svjetski poznatog autora u Zbirci popeo na 55 plakata.

Mirko Ilić (1956.), ilustrator, grafički dizajner, crtač i stripovni autor, tijekom posljednja četiri desetljeća svojega izrazito raznovrsnoga i bogatoga djelovanja prepoznat je od svih značajnih umjetničkih i kulturnih ustanova u svijetu. Svoju je karijeru započeo u Zagrebu te u okvirima nekadašnje Jugoslavije vrlo brzo stekao kultni status kao utemeljitelj Novoga kvadrata, ilustrator i stripovni crtač u omladinskome listu Polet te časopisima Danas i Start. Svoj talent naknadno je potvrdio u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a 1986. godine odlazi u SAD, gdje njegove upečatljive ilustracije uskoro počinju objavljivati najutjecajnije američke novine, kao što su Time, The New York Times, The New York Times Book Review, The Wall Street Journal, The Washington Post i dr.

Darovani plakati, nastali u razdoblju od 1987. do danas, obuhvaćaju najrazličitije tematike i izrađeni su za širok raspon hrvatskih i američkih naručitelja (Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Slobodna Dalmacija, Američki institut za grafiku i grafički dizajn (The American Institute of Graphic Arts, AIGA), medijska kuća MTV Networks, američko stručno novinarsko udruženje Hollywood Foreign Press Association). Uključeni su i plakati posvećeni promicanju hrvatske kulture u Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice onaj nastao u povodu američkoga gostovanja nacionalnoga folklornog ansambla Lado, nastupa vrhunskih hrvatskih glazbenika Boška Petrovića i Matije Dedića itd. Izložba će biti otvorena do 8. svibnja. N.Vek.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike