Kultura
RADOVI ZDENKE LACINE POVEZALI SU DVOJE UMJETNIKA

Kniferovoj muškoj geometriji meandra antiteza je ženska energija Chiharu Shiote
Objavljeno 27. travnja, 2017.

“Je li to nit u meandru ili meandar u niti?” naziv je izložbe doc. art. Zdenke Lacine otvorene u sklopu 3. dana Julija Knifera u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku, a u suradnji s Građevinskim fakultetom.

Radovi Zdenke Lacine povezali su dvoje umjetnika: Julija Knifera, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara dvadesetog stoljeća, i japansku umjetnicu s berlinskom adresom Chiharu Shiotu. Kniferovi prepoznatljivi meandri u brojnim varijacijama premreženi su koncem u tehnici koju koristi Shiota u svojim instalacijama i performansima.

Zdenka Lacina naglasila je kako već duže vrijeme prati rad ove japanske umjetnice te je željela na različitim razinama, kroz svoje radove povezati meandar i nit kroz ritmičnost meandra i tehnike pletenja beskonačnih metara konca. Istaknula je kako je na izložbi danonoćno radilo desetak ljudi te su i njihove energije sadržane u izloženim radovima i nazivima (nježnost, oganj, srećausvemiru, labirint, sjena...).

Kniferova muška geometrija meandra donosi racionalnu emociju, dok mu je antiteza Shiotina energija žene, vizualna bomba, koja propituje nadnaravna stanja uzburkanog duha.

Izložbu je otvorila dekanica Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić rekavši kako se radovi Zdenke Lacine mogu promatrati na nebrojeno mnogo razina u 3D, 4D, 5D te pohvalila viziju postava koji je umnogome obogatio ovogodišnje Kniferove Dane. Umjesto klasičnog otvorenja zamolila je posjetitelje da dugim pljeskom priznanja Zdenki Lacini proglase izložbu otvorenom.

Izložba je postavljena u predvorju Građevinskog fakulteta, a posjetitelji ju mogu pogledati u sljedeća dva tjedna. N.Vekić

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente