Sport
BIJELO-PLAVI NEMOĆNI NA RUJEVICI

Rijeka svladala Osječane i
počela slaviti naslov prvaka
Objavljeno 25. travnja, 2017.
Osijek je cijelo drugo poluvrijeme imao igrača manje nakon isključenja Ejupija

U utorak navečer najvjerojatnije je riješeno pitanje nogometnog prvaka Hrvatske! Dinamo je posrnuo u Koprivnici, Rijeka na svojoj Rujevici pobijedila Osijek i šest kola prije kraja prvenstva otišla na velikih osam bodova prednosti u odnosu na modre. U hrvatskom nogometu sve je moguće, ali da Dinamo može stići vodeću Rijeku, ipak je malo vjerojatno.

Rujevica i Rijeka već slave, nakon pobjede nad Osijekom nebo nad Kvarnerom je obasjao spektakularni vatromet, a cijelim gradom još dugo u noć odjekivala je šampionska pjesma razdraganih riječkih navijača. Ori se Rijekom “mi smo prvaci”, “mi smo prvaci”, a kako se čini i bit će.

Sinoćnju rujevičku utakmicu u velikoj su mjeri usmjerile dvije nesmotrene reakcije osječkih nogometaša u prvom poluvremenu. Matas je u 10. minuti igrao rukom poslije Bezjakova udarca i omogućio Riječanima rano vodstvo s “kreča” (Bezjak, 11’), a Ejupi (45’) nepotrebno zaradio isključenje i dodatno olakšao posao domaćinu koji je odigrao utakmicu u jednom dahu. Prije i poslije Bezjakova pogotka i Ejupijeva isključenja domaći su navijači u prvom poluvremnu nekoliko puta ostajali bez daha dok su se redale prilike pred Maleničinim vratima. S Marijom Gavranovićem u glavnoj ulozi. Napadač “bijelih” do odmora je promašio čest izglednih prilika, od kojih dvije spadaju u red stopostotnih (3’, 34’), dvije u red onih zbog kojih se obično proklinje zla kob (31’ greda, 41’ greda), a dvije (4’, 6’) u red onih koje samo mirišu na pogodak. Preostale riječke (polu)prilike (Mišić 5’, Andrijašević 10’, Mišić 22’, Vešović 26’) valja staviti u kontekst silne nadmoći domaće momčadi, posebno izražene u omjeru udaraca (16:5).

Budući da se od odmora ništa značajnije nije promijenilo u pristupu i načinu igre obiju momčadi, u nastavku se na rujevičkom travnjaku igrala utakmica u kojoj je Osječane na životu držao isključivo aktivan rezultat i vratar Malenica. Riječani više nisu stvarali stopostotne prilike kao u prvom poluvremenu, ali je Malenica zbog nekoliko obrana (Andrijašević 48’, 69’) stekao visoku ocjenu za svoj nastup. Iako je Osijek nešto i pokušavao, u 89. minuti je potpuno nokautiran. Črnic je predveo kontru Riječana i pravodobno gurnuo loptu u for Vešoviću, sprint kojega je prema Maleničinim vratima prekršajem u osječkom šesnaestercu zaustavio Škorić. Franko Andrijašević bio je neumoljiv s bijele točke. Na semaforu je zasvijetlio 2:0 u korist domaće momčadi, a Rujevica je eksplodirala u sreći i veselju.

RIJEKA - Stadion na Rujevici. Gledatelja: 5.072. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) 6,5. Strijelci: 1:0 Bezjak (11’-11m), 2:0 Andrijašević (90’-11m). Žuti kartoni: Bradarić, Mišić (Rijeka), Matas, Pušić (Osijek). Crveni karton: Ejupi (drugi žuti).

IGRAČ UTAKMICE: MARKO VEŠOVIĆ (RIJEKA)

RIJEKA                        2  (1)

Prskalo -, Ristovski 6,5, Župarić 7, Elez 7, Žuta 6, Bradarić 6, Mišić 6,5, Vešović 7,5, (90’ Čanađija) -, Andrijašević 7, Bezjak 7, (74’ Črnic) -, Gavranović 6, (85’ Maleš) -

OSIJEK                         0 (0)

Malenica 6,5, Matas 5, (32’ Grgić) 5,5, Škorić 5,5, Barać 5, Barišić 5, Lukić 5, Mioč 6, (66’ Knežević) -, Perošević 5, Lesjak 5, Boban 5, (66’ Pušić) -, Ejupi 5

Dinamo pao u Koprivnici

Nisu ovo dani ponosa i slave zagrebačkog Dinama. Samo tri dana nakon domaćeg poraza u derbiju od Hajduka, modri su išli na popravni u Koprivnicu i ostali bez ičega. Slaven Belupo šokirao je i pobijedio Zagrepčane s 2:1 i upisao prvu pobjedu ovog proljeća. Belupo je poveo u 43. minuti golom Hebera, a Dinamo izjednačio u 78. preko More. U dramatičnoj završnici 19-godišnji Bruno Bogojević zabio je za domaćina i osigurao Slaven Belupu pobjedu, Dinamu donio nove klupske potrese, a Rijeci širom otvorio vrata prema naslovu prvaka. Slaven Belupo čekao je dugih devet godina pobjedu nad Dinamom i dočekao je. I. Li.

30. kolo

UTORAK

Slaven Belupo - Dinamo 2:1 (1:0)

Rijeka - Osijek 2:0 (1:0)

SRIJEDA

16 sati

Lokomotiva - Istra 1961

18 sati

Inter Zaprešić - Cibalia

20 sati

Hajduk - Split

odluka

sinoć je najvjerojatnije riješeno pitanje prvaka

Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA SUSRET S GORICOM

Bez Lovrića i Bralića, vraća se Čokaj

Najčitanije iz rubrike