Novosti
KARLO ŠATVAR, KANDIDAT HDSSB-A ZA ŽUPANA

Dovoljno sam iskusan, ali i mlad i pun snage da vodim našu županiju
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Tridesetjednogodišnji Karlo Šatvar kandidat je HDSSB-a za župana Osječko-baranjske županije. Kao predstavnik slavonsko-baranjskih regionalista, on je i jedan od rijetkih kandidata za župana koji se zauzima za promjenu postojećeg sustava županija.

Sa Šatvarom smo razgovarali o programu s kojima izlazi pred birače Osječko-baranjske županije.

Suradnja s veteranima

Neće vam biti lako na ovim izborima boriti se s iskusnim kandidatima kakvi su Vladimir Šišljagić i Ivan Anušić. Što mislite koje su vaše prednosti pred ostalim kandidatima za župana?

- U politiku sam ušao relativno rano i iza sebe imam puna dva mandata u Gradskom vijeću Osijeka, gdje sam surađivao s nekima od veterana hrvatske politike. Dakle, smatram da sam dovoljno mlad da “pucam” od snage i želje za radom i promjenama, a s druge strane i dovoljno iskusan da znam odgovoriti na izazove koje nosi dužnost župana. Diplomirani sam pravnik i u struci sam stekao iskustva koja će mi zasigurno biti od velike pomoći, s obzirom na složenost i isprepletenost brojnih propisa. Po političkom opredjeljenju sam lokalpatriot i stoga ne mogu pasivno promatrati propadanje naše regije. Jednostavno želim da mojih dvoje djece ostane živjeti ovdje, da ne moram doživjeti tužnu sudbinu mnogih roditelja koji svoju djecu i unuke viđaju jednom godišnje. Moja prednost je i moja jednostavnost, jer ne preferiram tzv. politički elitizam. Unatoč političkom angažmanu, smatram kako se nisam promijenio pa i dalje više volim pješačenje i vožnju biciklom od vožnje skupocjenim automobilima. I dalje više volim pogledati utakmicu voljenog NK Osijek s istočne tribine, u društvu prijatelja, nego iz svečane lože, gdje se natiskaju političari kojima je odlazak na utakmicu samo jedna od protokolarnih obaveza na kojoj se nadaju da će ih snimiti kamera, a u poluvremenu će se počastiti biranim vinima. Stoga, ako mi birači daju povjerenje, sigurno ću ostati jednostavan čovjek dostupan svakome, u svakoj prilici.

Kažete da ste vjerojatno jedini kandidat za župana koji se zauzima za promjene ovakvog sustava regionalne uprave. Možete to pojasniti?

- HDSSB je 2005. godine i nastao na ideji decentralizacije i regionalizacije Hrvatske, a danas 12 godina poslije još više argumenata pokazuje kako su potrebne takve promjene. Danas je još veća razlika u razvijenosti Slavonije i Baranje u odnosu na ostatak Hrvatske. Postojeći sustav županija potpuno je neefikasan jer županije imaju male ovlasti te minimalna sredstva kojima mogu slobodno raspolagati. Velika većina sredstava samo su tzv. decentralizirana sredstva koja samo prolaze kroz županijski proračun, a već unaprijed imaju određenu namjenu. Ovdje je županija samo produžena ruka države, odnosno isključivo administracija bez kreativnih mogućnosti. Smatram kako je potrebno okrupniti županije tako što ćemo umjesto 20 županija i grada Zagreba imati manji broj županija, ali to mora pratiti i snažna financijska i upravna decentralizacija. Iz toga razloga bih kao župan u svakoj prigodi inicirao ukidanje ovakvog sustava županija, pod cijenu da u tom trenutku i ja izgubim poziciju župana. To je dosljedna politika, a mislim da je danas upravo dosljednost jedna od najvažnijih karakteristika koju naši birači traže od političara.

Pravilno ulagati

Gospodarstvo ste naveli kao najvažniju odrednicu u svojem programu. No, koliko župan i županija mogu doista utjecati na razvoj gospodarstva?

- Nema isplativijeg i pravilnijeg ulaganja od ulaganja u gospodarstvo. Smatram da Osječko-baranjska županija ima prostora za veću potporu od milijun kuna koliko se sada na godišnjoj razini iz županijskog proračuna izdvaja za potpore gospodarstvenicima. Na računu Županije je oročenih tridesetak milijuna kuna, što smatram nepotrebnim, jer nije smisao županije štedjeti novac, već ga pravilno ulagati. Ulaganja u gospodarstvo vrlo brzo bi se vratila kroz nova zapošljavanja, a zatim veću kupovnu moć. Sve to dovelo bi i do većih prihoda za županiju, čime bi se zatvorio krug. Važan dio gospodarstva je i naš kontinentalni turizam. Kao župan zauzimat ću se za suradnju s Ministarstvom obrazovanja i Ministarstvom turizma u pogledu sufinanciranja učeničkih ekskurzija na područje naše županije jer je nedopustivo da djeca iz ostatka Hrvatske putuju u inozemstvo, dok nisu upoznali predivnu Slavoniju i Baranju. Time bismo dali snažan poticaj našim vrijednim turističkim djelatnicima i potaknuli razvoj turizma u našoj županiji.

Kako prema vašem mišljenju županija može pomoći mladima, odnosno učenicima? Mogu li besplatni udžbenici, pa i prijevoz recimo biti dostatna pomoć?

- Bolno zvuči podatak da je u deset godina Osječko-baranjska županija izgubila više od sedam tisuća učenika osnovnih škola. To znači i smanjenje razrednih odjela, manji broj stručnog kadra i pomoćnog osoblja. Jedna od bitnih odrednica mog programa su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola, na način da će Županija biti nositelj projekta i sufinancirati udžbenike u najvećoj mjeri, a općine i gradove u manjem obujmu. Takav model primjenjuju neke županije, pa nema ni jednog razloga da ga ne primijeni Osječko-baranjska županija. Danas imamo nedopustivu situaciju da bogatiji gradovi i općine u županiji svojim učenicima osiguravaju besplatne udžbenike, dok siromašnije općine to ne mogu. Time dodatno povećavamo razlike među njima, a Županija ovim projektom to može spriječiti. Ne tvrdim kako bismo besplatnim udžbenicima potpuno riješili pitanje loših demografskih pokazatelja, ali bismo napravili prvi korak. Za druge mjere bi se morala aktivnije uključiti i država.

Igor MIKULIĆ
ZAMJENICI IZ BELOG MANASTIRA I ĐAKOVA

Vaši kandidati za dožupane - Jadranka Sabljak i Mario Plavčić malo su poznati javnosti.

- Iako živim u Osijeku, nikako ne želim da se od Osijeka stvara novi Zagreb. Zauzimam se za ravnomjerni razvoj županije i zato sam za zamjenike župana kandidirao Jadranku Sabljak iz Belog Manastira i Marija Plavčića iz Đakova. Jadranka Sabljak ravnateljica je osnovne škole Popovac i predsjednica Gradskog vijeća Belog Manastira, dok je Mario Plavčić ravnatelj osnovne škole Satnica Đakovačka. Ovime pokazujemo kako nam je obrazovanje, uz gospodarstvo, najveći prioritet u sljedećem razdoblju.

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove