Novosti
IZABRANI KONZULTANTI ZA RESTRUKTURIRANJE

O budućnosti Agrokora odlučivat će AlixPartners
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Kompanija AlixPartners odabrana je za savjetnika za restrukturiranje Agrokora.

Odabir AlixPartnersa rezultat je pozivnog natječaja za savjetnika za restrukturiranje s međunarodnim referencama među kojima se, uz njih, natjecalo još pet respektabilnih međunarodnih kompanija - McKinsey, BCG, EY, KPMG i Roland Berger, objavio je u utorak izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak. Nakon što je izvanredna uprava Agrokora ocijenila sve ponude i dala preporuku za najbolju, odabir je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ugovor s AlixPartnersom potpisan je u ponedjeljak.

Plan restrukturiranja trebao bi biti gotov u listopadu ili studenome, kada se utvrdi konačni iznos tražbina vjerovnika prema koncernu, rekao je Ramljak.

Tri cilja

Kako je priopćeno iz koncerna Agrokor, tvrtka AlixPartners jedan je od vodećih globalnih savjetnika za restrukturiranje, od kojeg se očekuje da svojim znanjem i iskustvom da važan doprinos kako daljnjem procesu stabilizacije poslovanja Agrokora, tako i uspješnom restrukturiranju kompanije.

U suradnji s Agrokorom fokus će im biti na osiguranju privremene, odnosno kratkoročne likvidnosti i to postavljanjem kvalitetnih prioriteta u poslovanju kako bi se osiguralo da je likvidnost dostupna tamo gdje je najpotrebnija “budući da se tako može kvalitetnije upravljati rizicima i generirati daljnji novčani tijek”. “Pritom će poseban fokus biti upravo na segmentu podmirenja dugova dobavljačima,” navode u Agrokoru.

Sljedeći zadatak konzultanata bit će, nastavlja se, upravljanje novčanim tijekom. Naime, u kontekstu otežane likvidnosti, fokus će biti na striktnim projekcijama novčanog tijeka i upravljačkim procesima, s ciljem kontinuiranog osiguranja novčanog tijeka, ističe se u priopćenju koncerna.

Treći cilj je poslovno planiranje, odnosno definiranje plana u suradnji s kompanijom i svim njenim ključnim dionicima. “Navedeni plan uključivat će rješenja za sve segmente i poslovne grupe koncerna Agrokor zajedno s programom unaprjeđenja operativne efikasnosti s ciljem poboljšanja svih ukupnih financijskih pokazatelja u osnovnom poslovanju,” priopćeno je iz Agrokora.

Inače, kompaniju AlixPartners osnovao je Jay Alix 1981. godine s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih mjesta. AlixPartners danas posluje u 17 zemalja i na 27 lokacija diljem svijeta, a od 2003. godine prisutan je u gotovo cijeloj Europi i trenutačno na području Europske unije zapošljava 439 iskusnih konzultanata. Kao ključnu komparativnu prednost odabranog konzultanta u Agrokoru ističu to što svi njihovi timovi diljem svijeta funkcioniraju kao jedna tvrtka koja može brzo okupiti najbolji tim koji će ponuditi brza i praktična rješenja.

Veliki optimisti

“AlixPartners ima kvalitetan tim koji je iskusan u restrukturiranju velikog broja različitih industrija, pri čemu upravo segment maloprodaje i robe široke potrošnje zauzima značajno mjesto. Nedavno su tako preuzeli ulogu zamjenika predsjednika uprave u Cooperative Groupu u Velikoj Britaniji, koji u svom vlasništvu ima čitav niz tvrtki, od supermarketa do farmi i financijskih institucija”, doznajemo u Agrokoru.

Kako je naveo Ante Ramljak, njihovi predstavnici od ponedjeljka su u Agrokoru “i počeli su sa svojim zadacima te u sljedećih 12 mjeseci očekujemo da ćemo zajedno s njima uspješno završiti proces restrukturiranja”.

Na novinarski upit kada će se znati stvarni dug Agrokora, Ramljak je kazao da će se on moći utvrditi nakon 10. lipnja, kada se prikupe sve tražbine vjerovnika. Projekcije o iznosu duga postoje, no Ramljak ih nije htio iznositi. Dodao je i kako su u AlixPartnersu dosta veliki optimisti da se proces restrukturiranja Agrokora može uspješno završiti do kraja.

Na pitanje kada bi on kao izvanredni povjerenik mogao završiti svoj posao, Ramljak je odgovorio: “Ja planiram ovdje provesti 12 mjeseci, ne više”.

- Cilj je da u 12 mjeseci zatvorimo nagodbu, a zakonska mogućnost je da ako se to ne napravi u 12 mjeseci, onda imamo još plus tri mjeseca - kazao je Ramljak.

Vezano uz novo financiranje Agrokora, kazao je kako će se do kraja tjedna definirati koliko je još točno sredstava potrebno.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PROMEMORIJU JOŠ NISU POTPISALI BROJNI DOBAVLJAČI

Iz liste koju je medijima u utorak poslao Agrokor vidljivo je kako promemoriju o odgađanju prisilne naplate još nisu potpisale Štedbanka, Primorska banka, Croatia banka, Zagrebačka banka, Addiko banka, Societe Generale banka, BKS bank, Istarska kreditna banka, Banka Kovanica, Raiffeisen bank, J&T banka, Adriatic Zagreb Factoring, Centar faktor, Global otprema i KAC consulting. Kada je riječ o dobavljačima promemoriju su potpisali Franck, AWT International, Atlantic Trade, Kraš i mnogi drugi, ali zasad još nisu Saponia, Vindija, Ricardo, Tvornica šećera Osijek, Prvo plinarsko društvo i brojni drugi. Na pitanje novinara je li zadovoljan odazivom dobavljača i banaka na potpisivanje promemorije, Ramljak je kazao kako je zadovoljan odazivom banaka, ali ne i odazivom dobavljača. Naveo je kako je do sada od 162 dobavljača promemoriju potpisalo njih 70-ak, koji drže 40-ak posto udjela u tražbinama na koje se odnosi promemorija, dok je od banaka potpisalo njih 16, koje drže oko 73 posto ukupnog iznosa mjenica. “Taj omjer je većinom na strani banaka i čudi me da dobavljači nisu pristupili u većem broju”, kazao je Ramljak.

financiranje

DO KRAJA TJEDNA ZNAT ĆE SE KOLIKO je NOVCA POTREBNO