Osijek
IZVIĐAČI SLAVONSKOG HRASTA

Položili izviđački zavjet podno Erdutske kule
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Izviđači Slavonskog hrasta iz Osijeka na zanimljiv su način obilježili dva značajna datuma: Dan planeta Zemlje i Dan svetog Jurja.

- Odlična je ovo bila prigoda da se obilježavanje ova dva datuma spoje u jednodnevni odlazak u prirodu i da izviđači nauče nešto novo i učine nešto korisno. Bili smo u Erdutu i na poučnoj stazi oko Erdutske gradine, dijelu zaštićenog krajobraza. Tematske aktivnosti u Erdutu za “hrastovce” je tradicija i podržava ju Agencija za upravljanje prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Ni vremenske prilike nisu obeshrabrile 52 izviđača svih dobi, zajedno s nekolicinom roditelja i učitelja, da provedu cijeli dan u “Izviđačkoj učionici u prirodi”. Pridružilo nam se i 45 njihovih vršnjaka iz prijateljskog grada Tuzle. Sadržaji pripremljenih radionica provedeni su kao dio cjelogodišnjih projekata “Djeluj pozitivno – nisi sam”, uz potporu Grada Osijeka i “Zelena dobra djela” uz podršku Osječko-baranjske županije - priča Zorislav Babić, tajnik Udruge.

Domaćin je izviđačima bilo Lovačko društvo “Srndać”, pa su uz obalu Dunava izviđači savladavali znanja i vještine vezane uz zaštitu prirode, kuhali čaj od koprive, uvježbavali podizanje šatora i paljenje vatre, obilazili poučnu stazu i upoznavali biljni svijet.

- Aktivnosti smo okončali odličnim izviđačkim grahom koji su skuhali volonteri Slavonskog hrasta. Vrhunac je bilo svečano polaganje izviđačkog zavjeta podno Erdutske kule. Ovim je svečanim činom 12 novih članova primilo marame i tako su, uz čestitke, postali pravi izviđači. Izviđači su se s poštovanjem, paljenjem svijeća kod spomenika u središtu Erduta, sjetili mještana koji su dali svoje živote u obrani domovine - kaže Babić. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana