Osijek
PRESTIŽNO VIS MOOT NATJECANJE

Osječki studenti prava
u društvu kolega s
Harvarda i Stanforda
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku još su jednom pokazali kako se rad, zauzimanje i želja za stjecanjem praktičnih znanja, unatoč već svim poznatim problemima hrvatskog visokog školstva, ipak mogu isplatiti. U lipnju prošle godine formirali su tim za međunarodno natjecanje Willem C. Vis Moot, a nakon nešto manje od godinu dana priprema konačno su prvi put predstavili osječko sveučilište na najprestižnijem natjecanju tog tipa u svijetu.

Moot court natjecanja proizišla su s američkih pravnih fakulteta kao način sučeljavanja najboljih studenata, kako u pisanoj argumentaciji obiju strana u određenim sporu, tako i onoj konačnoj, usmenoj formi pred samim sudom. Vis Moot je natjecanje u međunarodnoj trgovačkoj arbitraži i smatra se najprestižnijim tog tipa u svijetu. Svake godine okupi stotine arbitara i mentora te tisuće studenata koji prolaze oštre selekcije svojih fakulteta kako bi ih predstavljali samo oni najbolji.

Šesteročlani su tim Pravnog fakulteta činili Ana Marija Čuljak, Filip Jelavić, Katarina Knežević, Tomislav Metelko, Matea Sekur i Mario Vrdoljak, redom studentice i studenti četvrte i pete godine. Iako su svi sudjelovali u dugotrajnim pripremama, Katarina i Tomislav izabrani su za govornike na završnom natjecanju.

- Vis Moot je, s jedne strane, odlična promocija za naše, u svjetskim okvirima, relativno malo sveučilište, a s druge je vrhunska prilika za nas studente da iskusimo kako na najvišem nivou funkcionira međunarodna trgovačka arbitraža, grana koja povezuje pravo i biznis te je u velikom usponu u svijetu. Ne manje bitno, sučelili smo se s odličnim timovima poput Loyola University iz Chicaga, Qatar Universityja, UCD-a iz Dublina i australskog La Trobea te smo možda i sebe malo iznenadili činjenicom da smo u trima od četiriju mečeva bili bolji od naših protivnika - kaže Tomislav Metelko.

Pa iako nisu ušli u knockout rounde, Katarina Knežević ističe da je i ovo veliki uspjeh.

- Pripremali smo se gotovo deset mjeseci uz studij i poslove koje radimo, što je bilo izrazito zahtjevno, no na kraju uvijek odlučuju finese. Neka mnogo poznatija sveučilišta poput Harvarda i Stanforda također nisu uspjela ući u knockout, što mnogo govori o visokoj kvaliteti natjecanja. Komentari sudaca na naša izlaganja i argumentaciju bili su odlični, a ako uzmemo u obzir da neka sveučilišta imaju višedesetljetnu tradiciju sudjelovanja na Vis Mootu, mi se vraćamo zadovoljni, bogatiji za neponovljivo iskustvo i nadamo se da će sljedeće generacije nastaviti našim stopama - ističe Katarina Knežević.

Dvadeset četvrto izdanje Willem C. Vis Moot natjecanja održano je od 7. do 14. travnja u Beču, a okupilo je timove s 343 sveučilišta iz cijelog svijeta. Konačnu je pobjedu u finalnom meču odnio treći put u povijesti tim kanadskog University of Ottawa. J.P.

343

sveučilišta iz cijelog svijeta imala su svoj tim na natjecanju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike