Regija
U UTRCI ZA NOVAC IZ EUROPSKOG PRORAČUNA

Revitalizacija parkova u Našicama i Valpovu
Objavljeno 26. travnja, 2017.

NAŠICE

Gradonačelnik Valpova Leon Žulj i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Našica Stjepan Pintarić potpisali su Sporazum o partnerstvu s ravnateljem Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Gordanom Matkovićem za prijavu projekta Parkovni biseri Slavonije na natječaj za promicanje održivog razvoja prirodne baštine za dodjelu potpore iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Riječ je o projektu revitalizacije parkova u Našicama i Valpovu, vrijednom 24 milijuna kuna, od čega će se u infrastrukturu našičkog parka investirati 13,5 milijuna kuna, a valpovačkog 8,5 milijuna kuna. Na temelju potpisanog sporazuma županijskoj Javnoj ustanovi namijenjena su dva milijuna kuna, a sredstva se također planiraju uložiti u unaprjeđivanje zaštićene prirodne baštine na području Našica i Valpova.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na regionalnoj razini s naglaskom na jačanje svijesti lokalnog stanovništva i ključnih donositelja odluka o važnosti zaštite i održivog korištenja parkova.

Zajedničkim projektom Parkovni biseri Slavonije nastoji se stvoriti integrirani turistički proizvod temeljen na obnovljenoj prirodnoj baštini koji će pridonijeti razvoju regionalnog koncepta razvoja kontinentalne turističke destinacije sa zaokruženom turističkom ponudom.

Projektom je predviđena obnova postojeće i izgradnja nove infrastrukture poput uređenja šetnica s javnom rasvjetom, rekonstrukcija parkirališta i pristupa parkovnim površinama, izgradnja suvremenog centra za posjetitelje te izgradnja i postavljanje turističkih sadržaja u parkovima. Također, predviđena je i obnova dendroflore.

Našički i valpovački parkovi su među najvrjednijim povijesnim i među najljepšima u kontinentalnoj Hrvatskoj. Perivoj dvorca Pejačević u Našicama nosi i titulu prvog zaštićenog parka u Hrvatskoj i bivšoj državi (1949.), dok je valpovački perivoj dvorca Prandau-Norman jedinstveni spomenik barokne parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Oba parka oblikovana su u 19. stoljeću i dok se našički prostire na 34 hektara, valpovački je nešto manji i površina mu je 25 hektara.S.Fridl

24

milijuna kuna vrijednost je zajedničkog projekta gradova

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike