Sport
MAXTV PRVA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA

Zekić ima lijek za svakoga,
ali za Rijeku još nije našao
Objavljeno 25. travnja, 2017.
Bijelo-plavi su ove sezone od Rijeke izgubili svih pet susreta. Ponekad su bili i blizu

Rijeka - Osijek posljednji put ove sezone. Mnogi bi rekli - hvala Bogu, jer Riječani su pobijedili u svih pet prethodnih utakmica. Za sve suparnike su Zoran Zekić i njegova momčad ove sezone znali pronaći pobjedničku formulu, ali za Rijeku baš nikako...

Našla se tu poneka utakmica u kojoj je Osijek bio blizu, ali je na kraju ostao pred zatvorenim vratima. Najveća je istina tih ogleda s Rijekom zapravo da je u većini njih Osijek pobijedio sam sebe zbog krupnih pogrešaka koje je pravio u defenzivi. Posebno su loša sjećanja na dva nastupa na Rujevici kada je Osijek oba puta ispraćen s “tri laka komada”.

Pritisak na Rijeci

Zekića prilično frustrira činjenica što se njegova momčad nikako ne uspijeva na pravi način suprotstaviti Rijeci. Pokušavao je dosad svašta u tim utakmicama, igrao s tri u zadnjoj liniji, pa s pet, pa ovako, pa onako, ali ishod je uvijek bio isti - poraz.

- Što pametno mogu reći uoči šestog susreta sa suparnikom od kojeg smo pet puta izgubili - pita se trener bijelo-plavih pa dodaje:

- Bez obzira na ta loša iskustva, pokušat ćemo večeras na Rujevici promijeniti našu sudbinu u tim ogledima.

Rijeka je za vikend ispustila veliku priliku pobjeći Dinamu na sedam bodova, teško je vjerovati kako će si Riječani dopustiti dva vezana susreta u kojima neće doći do pobjede, jer bi tako ozbiljno zakomplicirala svoj put prema tituli.

- Već sam prije rekao da nas borba za prvaka između Rijeke i Dinama uopće ne zanima. Mi imamo svoju borbu s Hajdukom za treće mjesto i svaki susret gledamo kroz prizmu toga. Tako je i s ovom utakmicom protiv Rijeke. Želimo pozitivan rezultat kako bismo zadržali treću poziciju - kaže Zekić.

Osijek je na dva prijašnja gostovanja kod Rijeke (jedno prvenstveno i jedno u Kupu) relativno lako i brzo dolazio u rezultatske zaostatke.

- Ne smijemo griješiti. Rijeka je momčad koja iznimno kvalitetno kažnjava sve što dobije na poklon, a mi smo joj dosta toga poklanjali u prethodnim susretima - smatra Zekić.

Puno će toga opet ovisiti o tome kako će se ponašati Osijek. Rijeka će imati pritisak, a Osječani bi se mogli i trebali ponašati prema obrascu koji je pokazao Inter u Gradskom vrtu. Igrati odgovorno, čvrsto, ali i mirno, bez panike. To je nešto što je Osijeku stalni problem. Ta mirnoća, momčad je stalno nekako napeta, iako je ove sezone napravila velike stvari na rezultatskom planu.

Život bez Lope

Dodatni hendikep bijelo-plavima bit će izostanak najboljeg igrača u posljednje vrijeme, Dmitra Lope, koji ima tri žuta kartona.

- Bilo bi dobro da je s nama, ali koga nema, bez njega se mora - kaže Zekić.

Lopa je u formi. Zabio je četiri pogotka u posljednje tri utakmice, ali će Zekić biti prisiljen potražiti nova rješenja.

- Ne samo za Lopu. Možda bude još poneka zamjena u momčadi jer Rijeka je suparnik koji zahtijeva puno više agresivnosti i trčanja. Imaju automatizme koje nije lako zaustaviti, ali ako se u tome uspije, onda postoji mogućnost da ih se ugrozi - kaže Zekić.

Nema dvojbe kako mu najveću glavobolju zadaje slaganje veznog reda. Protiv Intera taj dio momčadi nije izgledao uopće dobro, a na Rujevici bi to moglo biti pogubno. Zekić nije govorio o tome koga će i gdje mijenjati, ali nije skrivao kako razmišlja o promjenama. Predah bi mogao dobiti čak i prvi strijelac Muzafer Ejupi, koji je u krizi, a osim toga Zekić će za taj susret vjerojatno tražiti brže napadače, koji su u stanju pobjeći visoko postavljenoj obrani Rijeke. Ipak, ključ će biti defenzivne reakcije. Naime, što duže Osijek bude držao nulu, to će napetost i nervoza kod domaćina nesumnjivo rasti, a time će ugrožena biti i disciplina u igri, koja je kod Rijeke itekako izražena. Uglavnom, Osijek na Kvarner ne odlazi s velikim najavama i planovima, ali to ne znači kako neće imati određene ambicije. Trener Rijeke Matjaž Kek jednom je u opisu susreta s Osijekom rekao:

- Ponekad imamo i sreće u tim utakmicama, što prvi važni detalj ode na našu stranu.

Možda se ovaj put to promijeni...

Dalibor KELER

RIJEKA-OSIJEK

Početak: 20 sati

Prskalo- Malenica

Ristovski - Matas

Župarić - Lesjak

Elez - Škorić

Zuta - Barišić

Bradarić - Lukić

Mišić - Mioč

Vešović - Pušić

Andrijašević - Knežević

Gorgon - Boban

Gavranović - Perošević

Stadion: Rujevica

Kapacitet: 6134

Sudac: Igor Križarić (Čakovec)

30. kolo

UTORAK

18 sati

Slaven Belupo - Dinamo

20 sati

Rijeka - Osijek

SRIJEDA

16 sati

Lokomotiva - Istra 1961

18 sati

Inter Zaprešić - Cibalia

20 sati

Hajduk - Split

Lopa

OSIJEK NA RUJEVICI IGRA BEZ SVOG NAJBOLJEG IGRAČA

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

DIVLJANJE BILO VELIKO, KAZNA IPAK MALENA

Hajduk samo dvije utakmice bez svojih navijača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana