Osijek
BRANITELJI IZ SPLITA I OSIJEKA ZAJEDNO

Krunica na mjestu gdje je Crveni fićo zgazio tenk
Objavljeno 24. travnja, 2017.

Trebao je to biti zajednički susret pripadnika Motokluba Veterani Slavonije i Baranje i motociklističke karavane koja prolazi kroz cijelu Hrvatsku kod spomen-obilježja Crvenog fiće na križanju Trpimirove i Vukovarske.

Na tome mjestu okupilo se jučer poslijepodne mnoštvo nekadašnjih branitelja, danas ratnih veterana, znatiželjnika i političara. Predizborno je vrijeme pa je sasvim logično da su se mnogi od njih ovdje došli slikati, i to je u redu. Pojaviti se na mjestu obilježavanja važnih događaja vezanih uz Domovinski rat u kojem smo izborili svoju samostalnost, to znači i odati poštovanje onima koji su devedesetih oružjem branili Hrvatsku.

Cijelo okupljanje bilo je vrlo svečano, ljudi koji su prolazili tim frekventnim osječkim križanjem, roditelji s djecom i biciklisti, okretali su se prema mjestu događaja znajući da se ima dogoditi nešto važno. No, čekanje se ispred spomen-obilježja odužilo, a neslužbeno smo doznali da su pripadnici motoskupine veterana IV. gardijske brigade zapeli u Đakovu. Umjesto da dočekaju bivše branitelje na motorokotačima, skupina od prvotnih približno 150 ratnih veterana i uzvanika počela se osipati. Naposljetku su veterani iz IV. gardijske ipak stigli sa sat i pol zakašnjenja. Dok smo ih čekali mogla se čuti i šala: Da su dečki iz IV. tako zakasnili 1991., mi bismo sada pili petu, ili tko zna koju rundu piva negdje u Münchenu, Vanocouveru, ili Melbourneu.

Strpljivi Darko Nađ iz Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka otvorio je Crvenog fiću i ondje je, kako je i planirano, postavljena krunica posvećena u Međugorju, čime je obilježena povijesna odluka o osnutku gardijskih brigada, hrvatskih postrojbi kojima dugujemo zahvalnost, čak i onda kada njihovi veterani zakasne na obilježavanje vlastite godišnjice u Osijeku.

Draško CELING
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije