Svijet
IZBORI U FRANCUSKOJ

U drugom krugu Macron veliki favorit protiv Le Pen
Objavljeno 24. travnja, 2017.
Više od 40 % Francuza glasalo je za kandidata čiste desnice ili čiste ljevice

Nakon što su prebrojeni gotovo svi glasovi i službeno je potvrđeno da u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, koji će se održati 7. svibnja, idu Emmanuel Macron, 39-godišnji kandidat centra, bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea (23,86 % glasova) i krajnja desničarka i čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen koja je osvojila 21,43 posto glasova.

Blizu drugome krugu bili su François Fillon s 19,75 % i Jean-Luc Mélenchon s 18,92 posto glasova.

Ako Macron postane predsjednikom u drugom krugu izbora, što je posve izgledno, bit će to najmlađi vođa francuske države od Napoleona Bonapartea, koji je na vlast 1848. došao u dobi od 40 godina.

Centrist Macron rekao je nakon što su počeli stizati izborni rezultati da su Francuzi pokazali želju okrenuti novu stranicu u političkom životu.

“Opstanak Francuske je u pitanju, ovo je izbor između Francuske čvrstih granica ili divlje globalizacije”, poručila je Marine Le Pen svojim pristašama te dodala da “Francuzi moraju zgrabiti ovu povijesnu priliku” i nju izabrati za predsjednicu.”

Ulazak u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora centrista Emmanuela Macrona i predsjednice ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen francuski mediji doživljavaju kao “veliki prasak” koji je otpuhao dvije tradicionalno najjače stranke, dok svjetski mediji unatoč predviđanjima da će Macron pobijediti u drugom krugu ipak smatraju da Le Pen i dalje predstavlja prijetnju. Liberalni Opinion naglašava da su glasači otvorili novu stranicu povijesti zemlje, eliminirajući iz utrke sve predstavnike političkih stranaka koji su vladali posljednjih desetljeća. Dok njemački Bild piše da Macronova pobjeda donosi Europi olakšanje, konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung je oprezan. “Više od 40 posto Francuza glasalo je za kandidata čiste desnice ili čiste ljevice. Pobjeda Macrona toliko je tijesna da na prošlim i pretprošlim predsjedničkim izborima uopće ne bi ušao u drugi krug.” Za Der Speigel pobjeda Macrona je “odzvanjajuća pljuska za politički establišment.”

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Emmanuelu Macronu i poželio mu sreću u drugome krugu predsjedničkih izbora, a čestitali su mu i francuski predsjednik Francois Hollande te njemački čelnici uvjereni da će on pomesti krajnju desnicu u drugome krugu. Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel na Twitteru je napisao: “Sretan sam što će Emmanuel Macron postati sljedeći francuski predsjednik. Siguran sam da će u drugome krugu pomesti krajnu desnicu, populizam desnice, antieuropljane. Macron je jedini istinski proeuropski kandidat za kojega sam uvjeren da će biti odličan predsjednik.” Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel poželio je sreću Macronu u drugome krugu. “Dobro je što je Emmanuel Macron imao uspjeha sa svojim stajalištem za snažan EU i tržišnu socijalnu ekonomiju. Sretno za dva tjedna”, napisao je Steffen Seibert na svom Twitteru. Martin Schulz, socijaldemokratski kandidat koji će se natjecati na rujanskim parlamentarnim izborima u Njemačkoj protiv kancelarke Merkel, izrazio je nadu u Macronovu pobjedu u drugome krugu nad “antieuropskom i otvoreno rasističkom kandidatkinjom Marine Le Pen.” “Potrebna je mobilizacija kako bi se osiguralo da Macron pobijedi u drugome krugu”, rekao je Schulz. Le Pen ili “noćna mora EU-a”, kako ju nazivaju, želi Francusku povući iz eurozone, preoblikovati ili napustiti Europsku uniju te, prije svega, zaustaviti useljavanje.

Eduard SOUDIL/H
TKO JE EMMANUEL MACRON?

Emmanuel Macron, 39-godišnji bivši bankar iz Amiensa, proizvod je francuske elite koji se u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora plasirao zato što joj se usprotivio. Nakon dvije godine ministarskog staža (2014. - 2016.) napušta Socijalističku stranku, osniva svoj pokret En Marche! (Naprijed!) i kao neovisni kandidat centra kreće u predsjedničku utrku, odašiljući pritom snažne poruke protiv elite kojoj je pripadao. Macronov meteorski uspon mnogi pripisuju čežnjom za svježim licem u kombinaciji s neočekivanim slomom njegovih protivnika. Osjećajući nezadovoljstvo statusom quo u zemlji, najavio je da će protresti establišment, iako je i sam pohađao prestižne francuske škole, basnoslovno zarađivao kao Rothschildov bankar i bio Hollandeov ministar gospodarstva. Još kao ministar počeo je kritizirati 'svete krave' francuskog socijalnog modela, poput 35-satnog radnog tjedna, doživotnog zapošljavanja u javnim službama i prestrogu zaštitu radnika od otkaza. Takve su ga poruke tijekom kampanje pretvorile u trenutačno najpopularnijeg francuskog političara, što je golem uspjeh za bivšeg bankara u zemlji u kojoj mnogi preziru svijet visokih financija. Tvrdi da mu je ambicija premostiti tradicionalnu podjelu na lijevo i desno koja predugo dominira francuskom politikom. Obećava ulaganje u naobrazbu mladih i nezaposlenih te tranziciju na čistu energiju.

EMMANUEL MACRON

23,86 %

MARINE LE PEN

21,43 %

FRANÇOIS FILLON

19,75 %

JEAN-LUC MÉLENCHON

18,92 %

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike