Novosti
HKD NAPREDAK O DODIKOVIM NAPADIMA NA BANJOLUČKOG BISKUPA

Vapaj biskupa Komarice ne smije ostati usamljen
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Nakon novih optužbi i uvreda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na račun banjolučkog biskupa Franje Komarice reagirali su iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva ocijenivši kako se Dodik očevidno drži “stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji” te stoga ni biskup ne bi smio postavljati pitanja poput onoga što je s pravima prognanih Hrvata. Dodik je, naime, prošlog tjedna najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati, a iz HKD-a Napredak podsjećaju kako je svaki dijalog prekinut još prije pet godina i to voljom vlasti RS-a te ističu kako je Dodikovo otvoreno pismo upućeno Komarici uoči Uskrsa kao reakcija na biskupov istup u medijima otvorena prijetnja i školski primjer političke demagogije.

Dodaju kako je biskupov aktualni vapaj uslijedio “zbog tzv. malih, običnih ljudi koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta”. HKD Napredak naglašava kako biskup Komarica kada govori o teškom položaju hrvatskog, katoličkog pučanstva u BiH, isto pitanje adresira i na hrvatske dužnosnike, koji se ne oglašavaju “ni nakon nehumanog Dodikova napada na biskupa banjolučkog”.

“HKD Napredak daje punu potporu biskupu Komarici u njegovu nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata katolika u RS-u. Usto, apeliramo i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u RS-u. Vapaj za istinom i pravdom biskupa banjolučkog ne smije ostati usamljen”, ističu u Napretku. D.Pav.