Novosti
SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Poruke mira, ljubavi i nade iz Vukovara šalje 29.000 mladih
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i gradu Vukovaru, koji će se održati 29. i 30. travnja, predstavljen je u Nadbiskupskom domu u Đakovu. Najvažnije informacije o programu SHKM-a iznijeli su đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić, povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i Domagoj Jakumetović, viši stručni suradnik i kontakt-osoba za SHKM u Vukovaru.

Nadbiskup Hranić podsjetio je da je naša nadbiskupija već jednom bila domaćin takvog susreta, 2002. godine u Osijeku.

- Susreti su do tada bili jednodnevni, odlučili smo da ti susreti budu dvodnevni i redovito molimo obitelji na području biskupije domaćina da u svom domu ugoste mlade. Mladi u subotu dolaze u župne zajednice naše nadbiskupije koje će ih ugostiti i primiti. U većinu župa mladi će doći oko 14 sati, a od 16 počinje župni program. On ima tri dijela: katehetski dio s temom susreta “Krist, nada naša”, potom je predviđen kulturno-zabavni dio, neke su župe predvidjele povratak u obitelji i večeru, negdje pak da zajednički nešto pojedu, a navečer je od 20 do 22 sata molitveno bdjenje. U nedjelju ujutro dobar dio njih mora rano ustati i krenuti u Vukovar. Za susret je prijavljeno 29 tisuća mladih - kazao je nadbiskup Hranić.

“Za nedjelju je predviđeno da u devet sati počne molitveni program na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru, groblje nismo nikako htjeli zaobići. No premalen je prostor da bi moglo biti euharistijsko slavlje, a i zbog pijeteta, odlučili smo vratiti se u grad. U procesiji i molitvi uputit ćemo se prema mjestu održavanja središnjeg euharistijskog slavlja, koje je u 11.30 u dvorištu dvorca Eltz u središtu grada”, objasnio je nadbiskup Hranić.

Nakon toga predviđeni su različiti programi u gradu, organiziran je i prijevoz gradskim autobusima s jednoga punkta na drugi, a sve će biti zaključeno koncertom duhovne glazbe.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ovo značajan događaj za istok Hrvatske i Vukovar, koji ima svoju veliku simboliku u nastanku moderne hrvatske države.

- Grad ima duboku emociju, koju svi mi nosimo u sebi, i siguran sam da će ova mladež koja će se sliti u grad svojom vjerom i pjesmom obogatiti grad Vukovar i donijeti pozitivnu atmosferu, koje nikad nije dovoljno - kazao je Penava.

Domagoj Jakumetović kazao je kako je Vukovar simbol stradanja i patnje, a ujedno i vjere, nade i zajedništva. “Želja nam je da ovim susretom Vukovar zasja novim svjetlom, zaživi novim duhom te da se poruka mira, ljubavi i nade pošalje preko mladih iz Vukovara cijeloj Hrvatskoj”, poručio je Jakumetović.

Nadbiskup Hranić naposljetku je rekao da razumije nezadovoljstvo mladih, kao i njihovo nemirenje s onim što je trulo, nezdravo, što nije ljudsko i što nije pošteno. “Moramo mladog čovjeka ohrabriti za izgradnju domovine, nama treba ta mladost, ne smijemo dizati od njih ruke”, poručio je nadbiskup. M.Muškić

Grad povijesti i mladi budućnosti

“Ono što cijele ove godine želimo različitim stvarima napraviti, ponajviše preko interneta u komunikaciji s mladima na moderan način, jest povezati dvije stvarnosti koje jesu u Vukovaru. To je njegova povijest i ono što mladi znače, budućnost. To smo saželi u jednu riječ – nada”, kazao je povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković.

Domagoj Jakumetović

viši stručni suradnik i kontakt-osoba za SHKM u Vukovaru

Vukovar je simbol stradanja i patnje, a ujedno i vjere, nade i zajedništva. Želja nam je da ovim susretom Vukovar zasja novim svjetlom, zaživi novim duhom.