Novosti
MOGU LI SE GUŽVE NA GRANICAMA SMANJITI DO TURISTIČKE SEZONE?

Cerar: Nastavljamo kontrole
Plenković: Ovo je neodrživo
Objavljeno 24. travnja, 2017.

Slovenija će nastaviti sustavne kontrole na graničnim prijelazima s Hrvatskom i tek će povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja, a na to je obvezuju izmjene schengenske uredbe, rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar u parlamentu. “To je uredba Europske unije koju Slovenija poštuje, a poštovat će je i ubuduće”, kazao je Cerar.

Odgovarao je na zastupnička pitanja o velikim kolonama i zastojima zadnjih dana na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske koja je i vanjska granica schengenskog prostora. Nazvao je “ekstremističkima” tvrdnje zastupnika oporbene Udružene liste da je njegova “politika gradnje zidova” prema susjedima samo nastavak politike postavljanja žičanih zapreka za migrante i izbjeglice na početku izbjegličke krize 2015.

Cilj sustavnih kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom u skladu je s uredbom EU-a radi povećanja sigurnosti i sprječavanja ostalih kaznenih djela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti, kazao je Cerar. Slovenija se za primjenu te uredbe temeljito pripremila, a jednako kao i hrvatska Vlada unaprijed je obavijestila Europsku komisiju o negativnim posljedicama. U protivnom Slovenija bi mogla ispasti iz schengenskog prostora, ustvrdio je.

“Strateški je interes Slovenije biti u krugu najpovezanijih država EU-a, u Schengenu i Europskoj monetarnoj uniji, to je politika koju je donio ovaj parlament”, rekao je Cerar te zapitao: “Što vi želite, da se vratimo na Balkan?”. Ako Slovenija ne bi dokazala da učinkovito čuva schengenske granice, onda bi se takve kontrole uvele na slovenskoj granici s Austrijom i Italijom, a to bi bilo protivno interesu države i slovenskih poduzetnika koji žele djelovati u prostoru bez granica, ustvrdio je premijer u parlamentu.

Ustvrdio je da je njegova vlada u stalnoj komunikaciji s hrvatskim vlastima i da su odnosi s Hrvatskom dobri.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je, pak, nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutačnom “neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama”.

“Mi radimo na tome kontinuirano, od dijaloga sa svim partnerima na razini Europske unije, dakle s Komisijom, s Vijećem, s drugim državama članicama, kao i izravno sa Slovenijom”, rekao je premijer Plenković.

“Podsjećam još jednom, pooštravanje ove uredbe o Schengenu, koja je na neki način nametnuta zbog prijetnji terorizmom u brojnim državama članicama, sustavne kontrole svih koji ulaze i izlaze iz EU-a, ta uredba i na temelju našeg zalaganja ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole”, pojasnio je Plenković. Kako je dodao, Hrvatska i Mađarska to su učinile, a očekujemo to i od Slovenije. Prema njegovu mišljenu, Slovenija taj dio nije odradila u mjeri u kakvoj je to učinila Hrvatska. “Vodimo razgovore sa svima da objasnimo koliko je turizam za nas bitan, koliko je gospodarstvo važno, ne želimo da dođe do štete u turističkoj sezoni”, istaknuo je hrvatski premijer te dodao: “Hrvatska u BDP-u glede turizma ima udjel od otprilike 18 posto, prema tome učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da se to pitanje riješi, a mislim da Hrvatska ima sve argumente na svojoj strani”.

“Pripremili smo cjelovitu dokumentaciju s točno evidentiranim satima trajanja za prelazak granice na pojedinim prijelazima i za nas je ovo stanje neodrživo, u kontaktima smo sa svim kolegama i tražimo rješenje, a vjerujem da ćemo ga do početka turističke sezone i naći", najavio je. D.Pav./H

PETROV ZA CILJANE KONTROLE

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, sudjelujući na konferenciji predsjednika parlamenata država članica Europske unije u Bratislavi, osvrnuo se i na pitanja ilegalnih migracija, terorizma i drugih potencijalnih sigurnosnih prijetnji istaknuvši kako odgovori na njih, između ostaloga, leže u ciljanim kontrolama putnika. Istaknuo je kako primjena uredbe kojom se želi odgovoriti na potrebe za povećanim mjerama sigurnosti ne bi smjela ugroziti slobodu kretanja, kao jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije, stvaranjem nepreglednih kolona na graničnim prijelazima, posebice ne između država članica Europske unije.