Osijek
POČEO FESTIVAL ZNANOSTI

Eksplozija na Građevinskom fakultetu. Ne brinite se, to je samo dio zanimljive radionice
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Petnaesto je izdanje Festivala znanosti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku počelo u ponedejljak i trajat će do 29. travnja. Osim u Osijeku, ove će se godine pedesetak aktivnosti održavati u Našicama. Festival je zamišljen kao pozornica na kojoj znanstvenici i studenti prezentiraju znanost kroz aktualne teme.

Glavna je ovogodišnja tema VRIJEME, a očekuje se 600 sudionika koji su pripremili brojna predavanja, radionice, izložbe i prezentacije. Također, bit će održana četiri scenska programa, jedna videoprojekcija, predstavljanje knjige i nekoliko tribina.

Među događanjima prvoga dana Festivala znanosti izabrali smo ono na Građevinskom fakultetu u Osijeku. Radionicu pod nazivom “Trajanje eksplozije”, u laboratoriju za materijale i konstrukcije, vodio je doc. dr. sc. Hrvoje Draganić, dipl. ing. građevine, koji je posjetitelje upoznao s osnovnim pojmovima kao što su trajanje i djelovanje eksplozije, tlačni val i njegovi parametri, nakon čega je to pokazao na primjeru. Uz četiri senzora za mjerenje tlaka, dva u slobodnom zraku i dva reflektirana, izazvana je eksplozija koju je stimulirala petarda.

Bila je to samo jedna od brojnih zanimljivih i poučnih aktivnosti, kakve će zacijelo biti i današnje. Primjerice, na Odjelu za kemiju održat će se predavanje “Starenje – kemija vremena”, radionica Vrijeme kroz vrijeme na Odjelu za fiziku, “Od začeća do rođenja” na Medicinskom fakultetu te “Vrijeme i glazba” u OŠ F. K. Frankopana. Detaljan raspored svih zbivanja u okviru Festivala znansti možete naći na www.festivalznanosti.hr/2017/grad/osijek.

Podsjetimo, Festival se znanosti pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, u suradnji s British Councilom, organizira kontinuirano od 2003. Ova manifestacija kojoj je cilj popularizirati rezultate znanstvenih istraživanja i pristup znanstvenoistraživačkom radu motivira mlade ljude na istraživanje i stjecanje novih znanja. I. Vrkić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike