Ekonomija
KONFERENCIJA O ZAŠTITI NA RADU

Osječko-baranjska županija prednjači po ozljedama na radu
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u 2016. godini prijavljeno je ukupno 16.529 ozljeda na radu, od čega je priznato 13.700. Po ozljedama na radu prednjači Osječko-baranjska županija sa stopom od 16,47 ozljeda na 1000 radnika, slijede ju Požeško-slavonska županija sa 16,29, Sisačko-moslavačka županija s 15,39 dok se na začelju nalaze Bjelovarsko-bilogorska županija s 9,55, Zadarska županija s 9,24 te Dubrovačko-neretvanska županija s 5,42 ozljede na 1000 radnika.

Dio je to podataka koji su izneseni na press konferenciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu održanoj u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Osijeku.

Konferencija je organizirana u okviru programa Otvorena vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u Osječko-baranjskoj županiji na kojoj su najvažnije činjenice i prijedloge predstavili ravnatelj Zavoda, Vitomir Begović i Ivan Sarić, predsjednik HUP podružnice Osijek te Denis Sušac i Ivan Babić, članovi HUP-a.

“Evidentno je kako danas imamo nedostatak radne snage u pojedinim područjima, ali i osobe koje su prijevremeno otišle u mirovinu a koje bi još mogle biti radno aktivne te puno bolesnih koji su oboljeli od rada. Stoga je na nama zadatak da očuvamo radnu sposobnost zaposlenika kako bi oni ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu i pridonijeli svojoj egzistenciji, ali i društvu”, rečeno je između ostalog.

- Polazeći od činjenice da mi u Hrvatskoj svake godine registriramo više od 16 000 ozljeda na radu, od kojih je gotovo 10 % onih teških, zaključili smo da je potrebno mobilizirati sve čimbenike kako u tvrtkama, tako i u ustanovama kako bi što kvalitetnije pristupili provedbi odgovarajućih aktivnosti kojima ćemo djelovati na smanjivanje te visoke brojke - istaknuo je Vitomir Begović.

Begović je također naglasio i važnu ulogu poslodavaca o brizi za svoje zaposlenike.

- Poslodavci trebaju uzeti u obzir da ako radnici primjerice imaju nekih problema da im je bolje dati odmor nego dopustiti da se dogodi ozljeda na radu zbog rastresenosti ili nekog drugog čimbenika. Poslodavaci trebaju imati sluha za zaposlenike kako bi se događalo manje ozljeda, a samim time i zaposlenici će biti oprezniji - rekao je Begović.

Ivan Sarić je pri tome dodao kako je moguće obratiti se Zavodu za unapređivanje zaštite na radu i to ne samo na ovaj dan već uvijek jer su na raspolaganju za eventualne potrebe.

Kad je riječ o ukupno 13.700 priznatih ozljeda na radu, lani ta brojka upozorava na blagi pad broja priznatih ozljeda na radu u odnosu na 2015. godinu kada je ukupno priznato 13.784 ozljeda na radu dok je broj prijavljenih ozljeda na radu neznatno veći, što je povezano s porastom broja zaposlenih osoba kao i prijavom ozljeda na radu.

Najveći broj poginulih radnika dogodio se na prostorima poslodavaca koji obavljaju djelatnosti građevinarstva; zatim kod poslodavaca koji obavljaju djelatnost u području šumarstva i sječe drva; slijede poslodavci koji obavljaju djelatnost u području prerađivačke industrije; te kod poslodavaca u djelatnostima proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, potom u djelatnosti skupljanja, obrade i odlaganja otpada te u ostalim uslužnim djelatnostima.

Kristina BRKIĆ/Zdenka RUPČIĆ
HRVATSKA ISPOD PROSJEKA EU-a

Prema podacima Eurostata Hrvatska se nalazi u sredini među 28 zemalja članica sa stopom od 869,77 ozljeda na radu na 100.000 radnika. Uspoređujući stopu Republike Hrvatske s prosjekom članica EU 28 nalazimo se ispod prosjeka koji iznosi 1536,25 ozljeda na 100.000 radnika.

Najčitanije iz rubrike