Mozaik
FRIZERI U VINKOVCIMA

Kako napraviti tradicijske
frizure: Poculice, cup, futa i velne
Objavljeno 25. travnja, 2017.

U organizaciji Kulturnoga centra Gatalinka Vinkovci uspješno je održan Seminar o izradi tradicijskih frizura u Vinkovcima, koji se održava od 1998. godine i ima za cilj revitalizaciju, istraživanje tradicijskih frizura Hrvatske i prenošenje znanja na frizere.

- Istraživački dio ovog projekta rade folkloristi i etnolozi, a praktični dio, dakle širenje, trebaju raditi frizeri i frizeri učenici - istaknula je Blanka Žakula, organizatorica seminara i voditeljica Kulturnog centra “Gatalinka” Vinkovci.

Jedna i dvije pletenice

U samom uvodu održan je teorijski dio seminara na kojemu su polaznici mogli čuti nešto više o tradicijskim frizurama Bilogore, a predavači su bili Gordana Matunci, folkloristica iz Bjelovara, te Mario Treščec, frizer iz Zagreba.

- Istraživao sam frizure Bilogore, odnosno Bjelovarsko-bilogorske županije, a moj predavač je bila Gordana Matunci, fokloristica iz Bjelovara koja godina proučava frizure, glazbala i nošnje Bilogore, tako da sam imao izvornog predavača s tog terena. Ono što je u Bilogori različito, to je nošnja koja se razlikovala po prsluku zbog toga što je Bilogora zapravo Vojna krajina i žene su morale nositi različiti prsluk da bi se one raspoznavale u tom dijelu - ispričao je Treščec.

Zanimljivo predavanje održala je Gordana Matunci, fokloristica iz Bjelovara, koja je polaznike seminara upoznala s frizurama Bilogore.

- Što se tiče frizura, možemo reći da su frizure Bilogore vrlo jednostavne. Tradicijske frizure su za djevojke i žene. One se razlikuju po svojim oblicima i načinu, odnosno statusu u kojem se žena nalazi, je li djevojka ili žena. Udane žene na glavi su imale poculice. Osnova je pletenica koja se plete u jednu pletenicu i u dvije, a te se dvije pletenice mogu oblikovati na razne načine, kao i ona jedna koja se samo spusti i zove se ciganka, ili se oplete u jednu futu. Osim toga, dvije pletenice mogu se opletati kod udanih žena tako da se opletu oko jednog kolobara žice preko kojeg ide jedna čipka, tzv. frizura na špicu. Ako žena nosi futu, mora imati maramu na glavi i mora imati peću koja može biti kvadratna i ona je šlingana i veže se ispod brade na potiljku ispod ili iza rupca. Osobitost našeg kraja je pravokutna peća koja je tkana na tkalačkom stanu - istaknula je Matunci.

Nekrojeno ruho

Nošnja Bilogore pripada u takozvano nekrojeno ruho, jer se pojedini dijelovi odjeće izrađuju spajanjem ravnih komada platna. Ti dijelovi se zatim slažu u veće i manje nabore - rozaju se (ženska rubača, muška rubača, muške gaće). Osnovni materijal za izradu muške i ženske odjeće je domaće platno. Platnena se odjeća nosi ljeti i zimi. Za hladnijeg vremena navuku se krzneni i sukneni ogrtači - zobunci, kabanice, čove.

Frizure koje su se radile na prvom dijelu predavanja zadane su frizure za frizere i frizere učenike u kategoriji “tradicijske frizure” na natjecanju Etnofrizura Hrvatske 2017. Tradicijsku frizuru iz Bilogore za frizere učenike radio je Mario Treščec iz Zagreba, dok je tradicijsku frizuru iz Županje za frizere radio Ivan Zlatunić iz Županje. Natjecateljske frizure za frizere radio je Ivan Zlatunić, folklorist iz Županje, to su frizure velne i cup, a koje se nose u Županji.

- Kosa je podijeljena na razdjeljak s desne i lijeve strane, a obično s jedne strane ide šest velni dok s druge strane ide pet velni. Kod ovih frizura razdjeljak se češljao sa strane ili se sva kosa začešljavala natrag. Uređeno oglavlje ukrašavalo se grančicama asparagusa, šumice, cvjetićima muškatla. Danas folklorne skupine najčešće primjenjuju ovaj posljednji oblik frizure - rekao je Zlatunić.

Na kraju su rađene suvremene frizure inspirirane tradicijskim tehnikama i oblicima s prostora cijele Hrvatske, a predavači su bili: Mario Treščec iz Zagreba, Josipa Džaja iz Vinkovaca i Kata Šarčević iz Đakova.

Mario KOKAJ
POPULARIZACIJA FRIZURA

Natjecanje Etnofrizura Hrvatske 2017. održat će se 4. lipnja 2017. u Vinkovcima, a samo natjecanje svih ovih godina u velikoj mjeri pridonijelo je revitalizaciji tradicijskih frizura, njihovoj popularizaciji i primjeni u suvremenim frizurama.

PREDAVAČ TRADICIJSKIH FRIZURA

Mario Treščec iz Zagreba na ovom seminaru stekao je naziv “predavača tradicijskih frizura za područje Bilogore”. Treščec je istražio tradicijske frizure Bilogore te istraženo prezentirao na Seminaru o izradi tradicijskih frizura 2017. Tiskani tekst i fotografije, kao i DVD s istraženom građom pohranjeni su u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Konzervatorski ured u Vukovaru i u Kulturnom centru “Gatalinka” Vinkovci te na taj način dostupni javnosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike