Regija
DEVETI PUT ODRŽAN USKRSNI STOL

Naj - stol vukovarski, košara beničanačka, pisanice mikleuške
Objavljeno 25. travnja, 2017.

PODGORAČ - U organizaciji HKD-a Podgoračani i pod pokroviteljstvom Općine Podgorač održana je devetu godinu zaredom tradicionalna manifestacija Uskrsni stol. Domom DVD-a u Podgoraču proširili su se mirisi tradicionalnih jela i kolača, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, koji su sve besplatno kušali.

- Uskrsni stol je manifestacija pokrenuta na inicijativu načelnika Gorana Đanića, kojemu smo zahvalni zbog toga što dokazuje da Podgorač ima što ponuditi. Ponosni smo na suradnju s Općinom, ali i na zajedništvo u našem društvu, te ćemo ubuduće biti još uspješniji i još bolji u organiziranju kulturnih događaja – rekla je predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović.

Uz uobičajenu šunku, domaći kruh i hren, kuhana jaja, mladi luk, svježi sir i vrhnje, na kušanje su se nudili slani i slatki kolači. Ponuda slastica uistinu je bila bogata, pa su tako, osim makovnjače, orahnjače, pogačica s čvarcima, kuglofa i pince, posjetitelji mogli kušati i pitu s rogačem, gužvaru s kakaom, pitu s makom, kiflice s domaćim pekmezom, šape, štrudlu s višnjama, tortu s orasima, štrudlu s jabukama i međimursku gibanicu. Bilo je tu i rakije i vina. Za jela i kolače pobrinuli su se članovi HKD-a Podgoračani, Udruge Bijela golubica iz Vukovara, KUD-a Mikleuš, Udruge Tradicijom za budućnost iz Petlovca te KUD-a Biseri Slavonije iz Beničanaca.

Manifestacija Uskrsni stol spoj je ocjenjivanja najizvornijeg uskrsnog stola, najljepše košare s hranom za posvetu te najljepše pisanice obojene na tradicionalan način i prezentacije blagovanja Uskrsa i kulture života.

Priznanje za najbolje uređeni uskrsni stol dobila je vukovarska Udruga Bijela golubica, a najljepšu košaru za posvetu imao je beničanački KUD Biseri Slavonije. Najljepše pisanice imao je KUD Mikleuš. Priznanja su uručili predsjednica HKD-a Zdenka Vukomanović i načelnik Goran Đanić.S.Fridl

Tradicija, kultura i običaji

“Ugodno sam iznenađen svake godine maštovitošću izlagača i brojem posjetitelja. Uskrsni stol zaslužuje svoje mjesto kao dio ponude kulturnih događaja u Podgoraču koje značajno podupire Općina. Drago nam je što je naša gastroinicijativa prepoznata i u drugim lokalnim sredinama koje organiziraju ovakve događaje, koji su promocija uskrsne tradicije, kulture i običaja”, izjavio je načelnik Goran Đanić.

Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike