Kultura
“SLIKE S IZLOŽBE” - JEDAN OD NAJIŠČEKIVANIJIH GLASOVIRA U POVIJESTI

Ručno ga oslikao koncertni pijanist i glasoviti svjetski likovni umjetnik Paul Wyse
Objavljeno 25. travnja, 2017.

Jedan od najiščekivanijih glasovira u povijesti, nazvan “Slike s izložbe”, osmislio je i ručno oslikao koncertni pijanist i glasoviti svjetski likovni umjetnik Paul Wyse.

Njegov je sanduk, Model D tvrtke Steinway & Sons, umjetničko djelo koje na jedinstven način sljubljuje svevremensko pijanističko remek-djelo skladatelja Modesta Musorgskog s likovnom umjetnošću, ruskom povijesti i pedantnim umijećem radionice Steinway. Predstavljen je prije nekoliko dana u New Yorku, u Steinway Hallu, a nakon što je Paul Wyse na njemu prvi zasvirao.

Do ideje za glasovir inspiriran remek-djelom “Slike s izložbe” Modesta Musorgskog pijanist i portretist Paul Wyse došao je još 2012. Glasovir je zamišljen kao prvi iz radionce Steinway & Sons čiji je sanduk ujedno i umjetničko djelo inspirirano skladbom. Ono oslikava dinamično putovanje umjetnikovom interpretacijom događaja koji su rezultirali glazbenim remek-djelom Musorgskog. Naime, Musorgskijev prijatelj Viktor Hartmann preminuo je 1874. u dobi od 39 godina, a Musorgski i nekolicina prijatelja u spomen na njega postavili su izložbu njegovih radova. Nešto kasnije, koristeći taj motiv Musorgski je skladao poznato djelo, koje je svojevrsna glazbena šetnja kroz muzej umjetnosti.

Glasovir “Slike s izložbe” je capriccio - zamišljeni pejzaž ili zamišljeno mjesto. Wyse je posudio ideju od nizozemskih majstora iz 1600-ih, koji su kombinirali elemente mnogih lokacija kako bi stvorili jedinstveno mjesto. Na glasoviru su prikazane slike besmrtnih prikaza ruske povijesti i folklora: pejzaži, baba Jagina izba na kokošjim nogama, Velika kijevska vrata i još mnogo drugih motiva.

- Ruska povijest u velikoj je mjeri isprepletena bajkama i legendama... ovaj glasovir ih ne pokušava sve staviti u vremenski okvir. On pokušava oživjeti mistična događanja, šaroliku povijest i legende u svojstvu svojevrsne katedrale svih tih elemenata - rekao je Paul Wyse.

Glasovir je veličanstveni Steinway Model D, dug gotovo tri metra, izrađen prema strogim glazbenim i izvedbenim standardima, a na trijumfalan način i bez presedana spaja glazbu, dizajn, povijest, priče, mitologiju, psihologiju i likovnu umjetnost. N.Vekić

NAGRAĐIVANI UMJETNIK

Paul Wyse održavao je koncerte diljem SAD-a, Kanade, Srednje Amerike, Europe i Novog Zelanda. Nastupao je uz brojne velikane kao što su Leon Fleisher, Vladimir Feltsman, Carter Brey i Jose-Luiz Garcia. Vlasnik je diploma New England konzervatorija i Peabody instituta, te statusa Steinway umjetnika još od 2005. Jedan je od ponajboljih sjevernoameričkih portretista, s djelima izloženim u Nacionalnoj galeriji portreta Smithsonian institua (Washington, DC), povijesnoj kolekciji portreta Steinway Hall i kanadskom Zastupničkom domu, gdje je kao jedini slikar u povijesti Kanade angažiran da izradi portrete tri parlamentarne glavešine: premijera te predsjedajućih Zastupničkog doma i Senata. Osvojio je nagrade na mnogim natjecanjima, među kojima i nagradu Portretnog društva Kanade za najbolji portret na nacionalnoj razini i počasnu nagradu 2012. na međunarodnom natjecanju Portretnog društva Amerike.

2,5

milijuna dolara morat će izdvojiti onaj tko ga bude htio posjedovati

'OTPUTOVAO' U KINU

Iznimno sretan i zahvalan bio je umjetnik kada je glasovir konačno predstavljen u New Yorku i što je surađivao s tvrtkom Steinway. Povlastica je, kaže, svirati (i oslikavati) najbolje klavire na svijetu! Upravo njemu pripala je čast da prvi zasvira na svom remek-djelu u Steinway Hallu:

- Bilo je jako zabavno svirati Musorgskog na njemu prvi put! Osim toga, i boca votke ima ugravirano moje ime. Sada mogu i umrijeti - našalio se Wyse. Glasovir je potom 'otputovao' u Kinu.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike