Sport
EP U GIMNASTICI

Seligman odlučio kalkulirati i na kraju zeznuo sam sebe
Objavljeno 24. travnja, 2017.
Četvrti put četvrti u Europi! Osječaninu se nudila prilika za medalju, ali je uprskao

Bio je ljutit Vladimir Mađarević, trener osječkog gimnastičara Roberta Seligmana, nakon nastupa svoga učenika u finalu Europskog prvenstva u rumunjskom Cluju. Seligman je na kraju s ocjenom 14.766 osvojio četvrto mjesto. Četvrti put završio je nastup kao četvrti u Europi.

Loša odluka

Mađarević je odmah bio svjestan kako je propuštena prigoda. Velika prigoda. Medalja, druga s europskih prvenstava, bila je nadohvat ruke. Seligman se upustio u kalkulaciju, tijekom vježbe odlučio si je olakšati posao, izbacio je jedan element koji je vrijedio dvije desetinke. S tim elementom na svoju ocjenu, ne samo da bi istisnuo brončanog Armenca Merdinjana, nego bi bio bolji i od srebrnog Mađara Berkija. Znači, osječki vježbač završio bi kao drugi na “konju”. A tko zna što bi bilo da je odradio i svoju najbolju vježbu, jer suci bi možda bili još više blagonakloni prema 31-godišnjem gimnastičaru koji u europskom i svjetskom vrhu traje već 12 godina. Toliko je, naime, prošlo od četvrtog mjesta od eurosmotre u Debrecenu do četvrtog mjesta u Cluju. No, u Rumunjskoj je ipak propuštena velika prilika.

- I sada mislim da je Robert donio pogrešnu odluku, a čega je i on sam svjestan. Nikada se takve odluke ne donose u zadnji čas i bez shvaćanja cjelokupe situacije - rekao je Mađarević dan nakon finala na konju s hvataljkama.

Seligman je odluku o izbacivanju jednog elementa donio, a da pri tome nije znao sve rezultate finala. Ispred njega je nastupio Slovenac Sašo Bertoncelj, koji je kiksao.

- Nakon predstavljanja trojica posljednjih koji su nastupali u finalu, znači Bertoncelj, Robert i Švicarac, otišli smo u dvoranu za zagrijavanje pa nismo niti znali tijek natjecanja. No, moje trenersko mišljenje je zbog čega bi i trebali znati. Ne treba u sportu kalkulirati. Posebice ne u finalu gdje ideš po medalju i pobjedu.

Mađarević je poludio na kalkulaciju, koja se Robertu ne događa često, ali, eto, dogodila se u velikom finalu. Je li Seligman shvatio kako ne vrijedi kalkulirati?

- Shvatio je pogrešku, kao što je i rekao poslije natjecanja, sam si je oduzeo medalju. Naravno, uspjeh je biti četvrti u Europi, posebice kada uspoređujemo osječke sportaše, ili općenito sustave s kojima se hrvatska gimnastika godinama bori. Ali, on je već četvrti put četvrti, ovo mu je sedmo finale europskih prvenstava, 12. na Svjetskom prvenstvu. Javnost očekuje više. Ovaj put je mogao više.

Slijedi - Osijek

Ono što nismo vidjeli na TV prijenosu jest to kako je Mađar Berki izgubio zlato, jer je kasno krenuo pa su mu suci odmah oduzeli tri desetinke. Prema Mađarevićevom mišljenju, kao međunarodnog suca, suci nisu držali dogovorene kriterije kod novog prvaka Europe Rusa Beljavskog.

- On je od svih finalista odradio svoj maksimum. Međutim, suci su jednako procijenili primjerice Robertovu ravnu liniju kod izvedbe, i Rusa koji tijekom vježbe uvlači kukove, što je dogovoreno da će se sankcionirati. A nije tako bilo. Sada gledajući možda je i Merdinjan zaslužio desetinku manje, a Robert desetinku više, što bi opet bila medalja. No, to su stvari koje pripadaju u prokletstvo gimnastike. Sudačka procjena ovisi o konačnom rezultatu i na to ne možemo utjecati.

Slijede pripreme za Svjetski kup u Osijeku. Stiže i Mađar Berki, naravno i Slovenac Bertoncelj. Robertu ostaje glavni cilj Svjetsko prvenstvo u Montrealu.

- Vježbamo taj novi element koji bi mu podigao tri desetinke startnu ocjenu, a to bi onda bio vrh. Element još nije sazrio za “otvorenu scenu“. Ali, bude li to ostvarivo, onda bi Robert imao za dvije desetinke veći start nego bilo koji finalist ovdje u Cluju. Već ovako je konkurentan, a to bi ga moglo stvarno vinuti jako visoko - zaključio je Mađarević.

Krešimir LACKOVIĆ
Comaneci pratila finale

Finalna i kvalifikacijska natjecanja iz VIP lože pratila je legendarna Nadia Comaneci, koja je u Cluju glavna ambasadorica Europskog prvenstva. Oduševljenje publike izazvala je njezina pojava u dvorani. U svjetskoj bi se gimnastici trebali zapitati zbog čega već gotovo 40 godina nisu uspjeli stvoriti takvu planetarnu zvijezdu kao što je i danas Comaneci.

Kovačević pao i ostao bez medalje

Hrvatsku je u finalu EP-a predstavljao i 22-godišnji Anton Kovačević, koji je, na žalost, doživio težak pad pri saskoku finala na preči te je ostao bez šanse za postolje, iako je do pada bio u konkurenciji za odličje. Kovačević je kod saskoka izgubio hvat na preči te nije uspio doskočiti i pri padu je ozlijedio desno koljeno. Nesretnom hrvatskom gimnastičaru odmah je u pomoć priskočila liječnička ekipa koja mu je imobilizirala ozlijeđenu nogu. Umjesto prema postolju, Kovačević je uz pljesak s tribina odšepao prema svlačionici. Kovačević je zbog pada bio tek sedmi s ocjenom 13.066. Naslov europskog prvaka na preči osvojio je Švicarac Pablo Braegger (14.933), ispred sunarodnjaka Olivera Hegija (14.500), a bronca je pripala Rusu Davidu Beljavskiju (14.366).

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

Najčitanije iz rubrike