Svijet
PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

Macron i Le Pen u drugom krugu
Objavljeno 23. travnja, 2017.

Kandidat centra Emmanuel Macron i krajnje desna čelnica Marine Le Pen vode u izlaznim anketama u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, objavila je u nedjelju belgijska televizija RTBF, nekoliko sati prije zatvaranja biračkih mjesta. Prema toj anketi, Macron vodi s 24 posto glasova, a slijedi ga Le Pen s 22 posto. Konzervativni bivši premijer Francois Fillon ima 20,5 posto, dok krajnje lijevi Jean-Luc Melenchon ima 18 posto.

Francuzi su u nedjelju glasali u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se natjecalo 11 kandidata, a drugi krug će se održati 7. svibnja. Izlaznost je u 17 sati iznosila 69,42 posto.

Najneizvjesnije izbore u modernoj francuskoj povijesti pratile su neviđene mjere sigurnosti zbog straha od novog terorističkog napada. Nakon napada u središtu Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, i zbog prijetnje islamskog ekstremizma poslije brojnih napada u protekle dvije godine u kojima je stradalo više od 230 ljudi, više od 50.000 policajaca i vojnika mobilizirano je i poslano na ulice uoči glasanja.

S 11 predsjedničkih kandidata raspoređenih od krajnje ljevice do krajnje desnice - između kojih se opredjeljivalo 47 milijuna registriranih glasača, francuski izbori predstavljaju važan test i za Europsku uniju i za populističke lidere koji priželjkuju njen raspad. Ankete su uoči izbora nagovijestile da će se nezavisni centristički kandidat Emanuel Macron 7. svibnja sučeliti s čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, mada je proteklih tjedana utrka za nasljednika duboko nepopularnog socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea postala dramatično tijesna. Uz Macrona i Le Pen, prema predizbornim anketama vrlo blizu ulasku u drugi krug izbora bili su konzervativac Francois Fillon i komunistički kandidat Jean-Luc Melenchon. U drugom krugu, prema svim prognozama, Macron će lako pobijediti Marinu Le Pen. To bi trebalo umiriti sve one koje zabrinjava krajnje desna, protuimigracijska i protueuropska politika Marine Le Pen i njezine Nacionalne fronte. No, francuski politički analitičar Serge Galam u razgovoru za Le Figaro rekao je da je pobjeda Le Pen vrlo moguća. Čak i ako ankete točno ukazuju na minimalne izglede Le Pen u srazu s bilo kojim izazivačem u drugom krugu, veliki odaziv birača može okrenuti izbore u njezinom smjeru, kaže Galam. Njegov kolega Edouard Lecerf oko toga je mnogo skeptičniji, iako priznaje da pobjeda Le Pen nije isključena, ali naglašava da je malo vjerojatna. Macron, mladi bivši ministar ekonomije, ima snažno protuoružje - optimizam. “U Francuskoj su predsjedničke kampanje onaj trenutak kada ljudi tipično žele novu nadu. Baš svaki put”, rekao je Lecerf.

Eduard SOUDIL/H
ODRAZ REZULTATA IZBORA NA EU

Europska unija u posljednje je vrijeme jako zauzeta Brexitom, pa postoji opravdani strah da Europu uskoro očekuje još jedan razvod. Dvoje francuskih predsjedničkih kandidata zastupa ideju o izlasku Francuske iz Europske unije. Politički analitičari strahuju može li EU preživjeti gubitak dvije najbogatije i najbrojnije članice. Dvojica analitičara CNN-a smatraju da bi napuštanje eura mogao predstavljati veći politički šok od Brexita. U francuskom ustavu stoji da je Francuska članica EU-a, a za donošenje ustavnih promjena potrebna je podrška u oba doma parlamenta. Budući predsjednik može raspisati referendum bez parlamentarne podrške, ali za to mora imati odobrenje Ustavnog suda. Zbog toga je francusko napuštanje Europske unije vrlo komplicirano, ako ne i nemoguće.

Najčitanije iz rubrike