Regija
PUKS PROTIV KRIZNIH SITUACIJA

Pomažu nositi se sa životnim gubicima
Objavljeno 24. travnja, 2017.

BELIŠĆE

Udruga PUKS - Podrška u kriznim situacijama iz Belišća, jedna od rijetkih takve vrste u Slavoniji i Baranji, proteklih je dana počela provoditi zanimljiv programa pod nazivom “4P za sretan i ispunjen život”.

Kako doznajemo od Vanese Šerić, sveučilišne specijalistice za pastoral kriznih situacija, projekt će se provoditi kroz niz predavanja i radionica preko kojih će korisnici naučiti ovladati novim životnim vještinama nakon bilo koje vrste gubitka te tako unaprijediti vlastito mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Prvo u nizu predavanja, pod nazivom “Kako preživjeti životne nedaće”, održano je u belišćanskoj Velikoj vijećnici. Vanesa Šerić, predavačica, upoznala je sudionike sa zabrinjavajućim podatkom od 30 posto kronično žalujućih osoba čak i deset godina nakon gubitka voljene osobe na našem području, što je dvostruko više nego stručna inozemna literatura ukazuje. Uputila je slušateljstvo koje su faze žalovanja, a osobito potaknula na promišljanje o konceptu zadataka u prevladavanju kriznih situacija. Svoje je izlaganje završila konstruktivnim prijedlozima kada i kakvu potporu treba pružiti osobama nakon gubitka.

Valja podsjetiti i na podatak da je PUKS neprofitna udruga koja je osnovana radi promicanja, razvitka i unapređenja osobnog rasta i razvoja kroz pružanje podrške osobama svih dobi koji prolaze proces žalovanja nakon različitih gubitaka, kao i onima koji su u pružanju podrške ostali bez motivacije. Pravodobnom podrškom nakon traumatskih iskustava, edukacijom i savjetovanjem ova udruga želi unaprijediti mentalno zdravlje te prevenirati kronično žalovanje i depresiju, a uplatom donacije na IBAN HR0423400091110826406, moguće je podržati djelovanje udruge u ostvarivanju njezinih ciljeva.

Lidija ANIČIĆ

30

posto je kronično žalujućih osoba čak deset godina nakon gubitka voljene osobe na našem području

“Suočavanje s dijagnozom”

Partneri u ovom projektu su Grad Belišće i Osječko-baranjska županija, a iz PUKS-a najavljuju sljedeće predavanje nazvano “Suočavanje s dijagnozom”, koje će se održati u svibnju, kao i “Malu školu podrške” namijenjenu djeci i mladima.

upozorenje

KRONIČNO ŽALUJUĆIH DVAPUT VIŠE NEGO U SVIJETU

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike