Regija
FRANKA – VINSKA VALUTA

Frankovka Feravina osvojila Dalmaciju
Objavljeno 24. travnja, 2017.

NAŠICE

U sklopu četvrtog izdanja vinskog festivala Dubrovnik Festiwinea održanom u Lazaretima, radionica “Franka – vinska valuta” oduševila je posjetitelje. Vinsku radionicu organizirao je Nenad Trifunović, autor bloga Dnevnik vinopije, koji je posjetitelje upoznao sa svim tajnama vina Frankovke Feravina. Možda se na prvu moglo učiniti provokativnim dovesti crno slavonsko vino u Dubrovnik i Dalmaciju. Ipak je riječ o regiji moćnih plavaca i crljenaka. No činjenica je da upravo na tom području postoji kulinarska potreba za vinima poput Frankovke Feravina jer baš takvih vina Dalmatinci nemaju. A dobra vina uvijek provociraju, izazivaju pozornost i zavode. I cilj ove radionice bio je pokazati kako svojstva frankovke i njene posebnosti izdižu Feravino kao prepoznatljivu slavonsku vinariju moćnih crnih vina.

- Frankovka je dosta podcijenjena sorta, s njom se nije radilo ozbiljno i samo su joj se rijetki poput Feravina apsolutno posvećivali. Stoga upravo u podrumima ovog slavnog proizvođača frankovka daje odlične rezultate i ovo će vino osvojiti svakog tko nije opterećen predrasudama - istaknuo je Trifunović te dodao da Feravino uskoro priprema i pjenušac od ove sorte, a u podrumima u Feričancima odležava i Frankovka ledena berba, čija se premijera očekuje krajem godine.

U sklopu radionice posjetitelji su imali prilike upoznati i vina iz linije Miraz. Predstavljeni su primjerci vina berbi 2012., 2009., 2008. i 2006. Neka od vina koja su našla svoj put do degustacijskog stola bila su Frankovka 2015. linije Dika, Mlada frankovka 2016. te Rose frankovka 2016.

- Kao ljubitelj specifičnih kontinentalnih sorti moje iskustvo pokazuje kako danas nije nemoguće pronaći vrhunski domaći zweigelt, ali frankovku malo teže. Međutim, kad takvu frankovku pronađete, velika je vjerojatnost da će biti upravo iz vinogorja Feričanci - kaže Trifunović.

- Kada pričamo o Frankovki Feravina očekujemo vino bogatog tijela, no za razliku od dalmatinskih vina, ovo slavonsko vino dosta je svježije. Zaokruženo je, elegantno i duboko, voćne arome. Odlično ide uz konkretnija i čvršća jela, donoseći začin obroku. Začin koji podiže i ostavlja aromatiku bobičastog voća u ustima koja ustraje i do razmjerno dugačkog završetka - zaključio je najpoznatiji hrvatski “vinopija”.

Snježana FRIDL
Uz kulen, janjetinu, divljač

Frankovka Feravina nije prvi put ove godine oduševila Dalmatince. Prošlog mjeseca na turneji od Trogira do Dubrovnika na vođenim degustacijama ugodno je iznenadila dalmatinske ugostitelje, hotelijere i vinske znalce. Nije ni čudo jer je riječ o autentičnoj i profaniranoj sorti, izrazito zahvalnoj za sve prigode – od svakidašnjih do najsvečanijih stolova, koja pokazuje iznenađujuće kvalitete. Jednako se dobro sljubljuje uz pršut kao i kulen ili kulenovu seku, dok odlično ide uz janjetinu, steakove, divljač…

Najčitanije iz rubrike