Regija
U SOPJU ODRŽANO 11. DRAVSKO PROLJEĆE

Čuvari hrvatske tradicije najbolji su mostovi kultura
Objavljeno 24. travnja, 2017.

SOPJE

Tradicionalna manifestacija susreta Hrvata iz Sopja u Hrvatskoj i Starina (Dravasztara) u Mađarskoj pod nazivom Dravsko proljeće prerasla je tijekom desetljeća održavanja u manifestaciju susreta Hrvata iz svih mjesta na lijevoj obali Drave naseljenih hrvatskim stanovništvom sa svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj. Hrvatsko Sopje i mađarski Starin smjenjuju se u ulozi domaćina manifestacije, a Dravsko proljeće redovito ljudima donosi osjećaj ponosa zbog pripadnosti, što dokazuju izlaganjem različitih ukrasnih i uporabnih predmeta, najčešće tekstilnih rukotvorina s hrvatskim vezom, na prozorima, balkonima i uličnim ogradama.

Domaćin jedanaeste manifestacije bilo je Sopje, KUD Podravac i načelnik Josip Granjaš. Nakon okupljanja folklornih društava iz Hrvatske, Mađarske i BiH, njihovi članovi bili su na svečanoj svetoj misi u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene, koju je predvodio dugogodišnji župnik u Sopju, mons. Vladimir Škrinjarić, i koji je nakon nadahnute propovijedi blagoslovio brojne čuvare hrvatske tradicije. Potom se čak 16 kulturno-umjetničkih društava predstavilo mještanima Sopja i njihovim gostima mimohodom kroz mjesto. Cjelovečernji program na pozornici obnovljenog i ukusno uređenoga mjesnog doma vodio je poznati voditelj Branko Uvodić. Među brojnim gostima i mještanima, načelnik Općine Sopje Josip Granjaš posebno je pozdravio pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, izaslanika virovitičko-podravske županice Igora Androvića, načelnike susjednih općina, sadašnjega i bivšeg župnika, Augustina Tašića i Vladimira Škrinjarića, predsjednika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivana Gugana i voditelja Ureda HDS-a Jozu Slogu.

– Rado dolazimo, a još više se radujemo kad vi dolazite k nama - rekao je načelnik Starina u Mađarskoj Sandor Matoricz, izrazivši uvjerenje da će i oni u Mađarskoj sljedeće godine pripremiti ovako lijepu manifestaciju. Naglasio je zadovoljstvo zbog boravka u Sopju i nezaboravne večeri kulturne baštine. Izaslanik virovitičko-podravske županice Igor Andrović rekao je da Dravsko proljeće sigurno ima veliku važnost za Općinu Sopje i za Virovitičko-podravsku županiju, ali i za sve Hrvate koji svake druge godine dolaze iz Mađarske u Sopje.

– Tu manifestaciju kulturne baštine koja se prenosi s koljena na koljeno moramo i dalje čuvati i prenositi je na svoju djecu, da se nikad ne zaboravi. U malo kojoj općini može se vidjeti ovoliko KUD-ova i ovoliko narodnih nošnji iz raznih krajeva Hrvatske, iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, i mi ćemo kao Županija i dalje nastaviti podupirati ovakve manifestacije jer su od velike važnosti i jer su čuvari hrvatske tradicije mostovi kultura - rekao je Andrović.

Petar ŽARKOVIĆ
Brojni sudionici

Na ovogodišnjem Dravskom proljeću u Sopju nastupila su kulturno-umjetnička društva Podravac (Sopje), Suhopolje, Lipa (Nova Bukovica), Usorski običaji (Sivša – Usora, BiH), Virovitica, Mikleuš, Laz, Podravina (Čađavica), Dukati (Svinjarevci), Biseri Drave (Starin, Mađarska), Korjeni (Martinci, Mađarska), Drava (Lukovišće, Mađarska), Podravina (Barč, Mađarska), Udruga žena (Josipovo), Klapa Eufemkija (Rab) i Klapa Mela (Murter). Osim dalmatinskih klapa, dašak Dalmacije donio je u Sopje i popularni Mladen Grdović, koji je održao večernji koncert.

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike