Crna kronika
DESET GODINA ZATVORA

Namamio djevojku u stan obećavši joj posao, pa ju silovao
Objavljeno 24. travnja, 2017.

Silovatelju sa šireg osječkog područja Vrhovni sud potvrdio je kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, a vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. siječnja 2016. nadalje uračunava mu se u kaznu. Uz to mora platiti 4400 kuna troškove kaznenog postupka i 1000 kuna sudskog paušala. U stan je žrtvu namamio obećavši joj posao.

Osuđeni se na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku, kao i njegov odvjetnik, žalio zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne s prijedlogom da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku. Vrhovni sud smatrao je da žalba optuženika i njegova odvjetnika, koje su sadržajno iste, nisu osnovane. Iako je, sada pravomoćno osuđeni, tvrdio da je djevojka dobrovoljno došla u njegov stan i nije imala ozljeda karakterističnih za silovanje, već je prikupila dokaze, odnosno uzela uzorak njegove sperme, Vrhovni sud smatrao je da je osječki sud pravilno procijenio sve činjenice na temelju iskaza oštećene, svjedoka te nalaza i mišljenja provedenog biološkog vještačenja.

- Ispravno je sud prvog stupnja obranu optuženika u pobijanoj presudi ocijenio neuvjerljivom te upravljenom na izbjegavanje kaznene odgovornosti, sve tim više jer je optuženik obranu tijekom postupka mijenjao, a za izmjenu obrane sudu nije podastro nikakve, a pogotovo ne uvjerljive razloge. Suprotno obrani optuženika, iskaz oštećene sud je prihvatio kao jasan, logičan i vjerodostojan, pri čemu je važno naglasiti da rezultati ostalih izvedenih dokaza ne upućuju na zaključak da bi oštećenica imala razloga neosnovano teretiti optuženika - navodi se između ostaloga u obrazloženju presude Vrhovnog suda. Kako se dalje navodi, iskaz žrtve u bitnom je potkrijepljen iskazima svjedoka, a posebno njezine sestre i šogora kojima se povjerila odmah nakon događaja. Biološkim vještačenjem pronađen je napadačev DNA na odjeći i tijelu djevojke. “Ne treba zanemariti okolnost, a koju žalitelj gubi iz vida, da je oštećenicu zapravo namamio u svoj stan obećavši da će joj pronaći zaposlenje”, kaže Vrhovni sud.

Sandra LACIĆ
BIO 13 GODINA U ZATVORU ZBOG SILOVANJA, IZIŠAO I PONOVIO

Vrhovni sud smatra i da žalba silovatelja na visinu kazne nije osnovana. Kao olakotna okolnost uzeto mu je u obzir što je sudionik Domovinskog rata.

- Ispravno su optuženiku kao otegotne okolnosti utvrđene njegova dosadašnja višestruka osuđivanost, pri čemu je od posebnog značenja da je optuženik do sada već u tri navrata suđen za istovrsno kazneno djelo. Posljednji put za višesturko silovanje presudom Županijskog suda u Osijeku od 15. srpnja 2003., i to na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, a ovo je kazneno djelo počinio gotovo odmah nakon odsluženja kazne po prethodnoj presudi, te da nakon počinjenja kaznenog djela nije izrazio bilo kakvo žaljenje ili kajanje, kao i perfidan način na koji je oštećenicu uspio pridobiti da dođe u njegov stan - navodi Vrhovni sud.

uporan

2003. GODINE BIO JE OSUĐEN ZA VIŠESTRUKO SILOVANJE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZLOČIN IZ 1991/1992: BOŠKU VOJNOVIĆU SUDILO SE U ODSUTNOSTI

Šefu Stanice milicije iz Darde 15 godina zatvora jer nije spriječio nasilje i ubojstva više osoba

2

VELIKI BROJ PROMETNIH NESREĆA U SLAVONIJI I BARANJI

Smrt pješakinje u Grabovcu, teži sudar i kod Poligona C

3

JE LI SE ZLOČIN U NAŠICAMA MOGAO SPRIJEČITI?

Policija: Šuteći o zlu, ono buja, prijavite nam svaki oblik nasilja