Zdravlje
SKOLIOZA

Trodimenzionalni deformitet kralježnice
Objavljeno 24. travnja, 2017.
Ako je jače izražena, izaziva značajan estetski deformitet trupa, a u kasnijoj životnoj dobi izazvati jače bolove u leđima

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kralježnice koji se najčešće pojavljuje u djevojčica adolescentske dobi, a nepoznatog je uzroka. Ako je jače izražena, izaziva značajan estetski deformitet trupa, a u kasnijoj životnoj dobi može utjecati na respiratornu i karadiovaskularnu funkciju te izazvati jače bolove u leđima. Prema nekim podacima do 4 posto djece zahtijeva praćenje i/ili liječenje zbog skolioze. U Hrvatskoj se probir djece na skoliozu radi sustavno tijekom vrtićke i školske do studentske dobi, te sukladno izraženosti skolioze provodi liječenje: vježbe, primjena ortopedskog pomagala – ortoze (steznika) za korekciju i sprečavanje napredovanja skolioze, a u slučaju progresije skolioze i operativno liječenje.

Svjetski standard u liječenju skolioza danas je liječenje u timu koji čine liječnik posebno educiran za liječenje skolioza, ortopedski tehničar educiran za izradu ortoza za skoliozu i fizioterapeut educiran za provođenje vježbi specifičnih za skoliozu. U ovom dijelu Europe najčešće su to vježbe prema metodi Njemice Katarine Schrot i Schrot terapija modificirana po dr. Rigou iz Barcelone “Barcelona scoliosis physical therapy school” koja se provodi u Poliklinici OTOS Vita u Osijeku na uputnicu HZZO-a.

U tvrtki Ortholutions u Rosenheimu u Njemačkoj održan je XV. intenzivni seminar “RSC Brace Intensiv Scoliose Seminar” za medicinske djelatnike koji zbrinjavaju problem skolioza. Voditelj je bio svjetski poznati stručnjak za liječenje skolioza, dr. Manuel Rigo iz Barcelone, liječnik koji istovremeno izrađuje ortoze i autor je modifikacije Cheneau ortoze (modifikacije po dr. Rigou) koja se danas u nas najčešće primjenjuje za liječenje skolioze te obučava fizioterapeute za provođenje specifičnih vježbi za skoliozu.

Kako bi i dalje sustavno pratili svjetske trendove u liječenju skolioza, seminaru je nazočio tim iz Osijeka – dr. Đurđica Kesak-Ursić, spec. fiz.med. i rehabilitacije, i Tomislav Brener, bacc. phys., certificirani Schrot terapeut po BSPTS metodi iz Poliklinike OTOS Vita, te Domagoj Martiči, ortotičar iz OTOS-a. U Poliklinici OTOS Vita i tvrtki ortopedske tehnike OTOS unatrag godinu dana sustavno se provodi edukacija svih članova tima, te su tako 2016. edukaciju u Bundesfachschule za ortopedsku tehniku u Dortmundu završili liječnica i ortopedski tehničar, krajem 2016. dvoje fizioterapeuta postali su certificirani za vježbe BSPTS, a u ožujku i travnju 2017. preostali fizioterapeuti i ortopedski tehničari iz OTOS-a završili su poseban edukacijski seminar za kompletno tretiranje skolioza temeljno posvećen fizioterapijskoj metodi i provođenju vježbi BSPTS organiziran u Osijeku. Kao kruna edukacije bio je ovaj edukacijski intenzivan seminar u Rosenheimu, gdje se pokazalo da mi u Osijeku jedini imamo kompletan tim pod istim krovom te djeca obave i liječnički pregled, izradi im se ortoza i provode liječenje fizikalnom terapijom na jednom mjestu, a sve troškove pokriva HZZO.

Uspoređujući naše znanje i mogućnosti s timovima iz ostalih zemalja, mogli smo shvatiti da su oni u financijski boljoj situaciji od nas, uz bolje tehničke mogućnosti, ali nitko nema tim i sveobuhvatno tretiranje skolioza na jednom mjestu kao mi u Osijeku. Na ispitu znanja tim iz Hrvatske je briljirao, te su ostali timovi pokazali interes da posjete našu ustanovu i vide kako mi to u Osijeku radimo na dobrobit naše djece.

Važno je imati volju za učenjem i pokazati da predanim radom i trudom možemo djelomično prevladati financijsku oskudicu. Periferija je stanje duha, a ne geografska lokacija – Osijek je malo europsko središte za liječenje skolioza i važno je u ovim teškim vremenima pokazati da mi u Osijeku možemo napraviti nešto što se može mjeriti sa svjetskim standardima, a u ovom slučaju čak i nešto bolje. Đurđica Kesak-Ursić, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, ravnateljica Poliklinike OTOS Vita

U Hrvatskoj se probir djece na skoliozu radi sustavno tijekom vrtićke i školske do studentske dobi, te sukladno izraženosti skolioze provodi liječenje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike