Zdravlje
APPLE

Senzor mjeri šećer
Objavljeno 24. travnja, 2017.

Tvrtka Apple angažirala je tim biomedicinskih inženjera na razvoju senzora uz pomoć kojih bi se preko kože pratila razina šećera u krvi, a cilj je pridonijeti borbi protiv dijabetesa. Na osmišljenju projekta navodno je radio i Steve Jobs, a posrijedi je rad na neinvazivnoj vrsti senzora čija je svrha pratiti razinu glukoze u krvi kroz kontakt s kožom. CNBS piše da inženjeri na projektu rade dulje od pet godina u uredu u Palo Altu, tisućama kilometara udaljenom od sjedišta tvrtke u Cupertinu. Proizvodnja senzora zamisao je Stevea Jobsa, osnivača i bivšega direktora Applea, koji je dosad razvio i druge slične prenosive uređaje, poput pametnih satova koji prate rad važnih vitalnih organa, razinu kisika i broj otkucaja srca. Jobs je umro 2011. Nova tehnika temeljila bi se na korištenju optičkih senzora koji bi se spojio s Appleovim satom, lansiranim 2015. Proizvodnja optičkih senzora, prema mišljenju znanstvenika, najzamršeniji je tehnički izazov.

Dosad su brojne tvrtke pokušale osmisliti uređaj kojim će se razina glukoze u krvi pratiti bez svakodnevnih uboda iglom u jagodicu prsta. Među njima je tehnološka kompanija Alphabet, krovna tvrtka koja u sastavu ima Google i sa švicarskim Novartisom radi na razvoju pametnih leća za dijabetičare koje bi analizom suza mogle odrediti razinu glukoze u krvi.

Mediji prenose da Apple već testira senzore u kliničkim centrima u području Bay Area u San Francisku. U projekt bi se trebalo uložiti nekoliko milijardi dolara, no u konačnici bi mogao predstavljati spas za milijune dijabetičara.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike