Kultura
VINKO JUZBAŠIĆ PRIREDIO 2. IZDANJE:

“Priče iz Granice” Ilije Lešića Bartolova
Objavljeno 24. travnja, 2017.

BOŠNJACI

Ilija Lešić Bartolov (1915.- 1985.) rođen u Bošnjacima, a živio i umro u Županji, bio je pisac i pjesnik o kojem se nije mnogo pisalo. U povodu 100. obljetnice rođenja (2015.) na njegovoj je kući u Županji postavljena spomen-ploča.

Vinko Juzbašić, pisac i publicist iz Bošnjaka, u vlastitoj je nakladi 2003. priredio knjigu “Priče iz Granice”, Lešićeve zapise iz nekadašnje Granice ili Vojne krajine. Uvjerivši se da postoje i drugi neobjavljeni Lešićevi radovi, piše drugo, dopunjeno i izmijenjeno izdanje knjige “Priče iz Granice”.

- Napravio sam drugo izdanje od Lešićevih materijala, iz arhiva i od njegove djece, koja žive u Rijeci i iz drugih izvora. Ovo novo izdanje bit će predstavljeno 5. svibnja u Županji. Očekujem da će na predstavljanju biti i njegove kćeri. Moja je želja u svibnju organizirati okrugli stol s Društvom hrvatskih književnika u Županji, na kojem bi se više progovorilo o Iliji Lešiću Bartolovu, organizatoru brojnih kulturnih događanja. U prvom redu je to bilo Društvo prijatelja muzeja u Županji, Šokačko sijelo, a u Bošnjacima je bio i bilježio razgovore s bakama i didama. Svi materijali okupljeni u ovom drugom izdanju donose novo svjetlo na Lešića i čitav kraj. Lešić je za života objavio dvije knjige “Marika” 1971. i “Hajduk Ilijica” 1977. Uvjeren sam da će se priča o njemu zavrtjeti i saznati tko je on bio, što je radio i što je ostavio jugozapadnom Srijemu - naglasio je Vinko Juzbašić, marljivi i vrijedni publicist iz Bošnjaka. S.Bogutovac

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike