Novosti
HDZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Anušić: Školarcima ćemo s 30 milijuna kuna osigurati besplatnu užinu s hranom iz OPG-a umjesto sa salamama iz trgovačkih centara!
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Izborni program HDZ-a za Osječko-baranjsku županiju predstavio je u danas hotelu Osijek HDZ-ov kandidat za župana Ivan Anušić sa suradnicima i stručnjacima koji su radili na njegovoj izradi.

Kako se moglo čuti na skupu, na kojem su uz Anušića govorili Petar Lagator, Zoran Đuroković, Nataša Tramišak, Snježana Brzica i Stjepan Ribić, Osječko-baranjska županija obiluje nedovoljno iskorištenim gospodarskim, poljoprivrednim, turističkim i drugim potencijalima. Anušić je ocijenio kako Osječko-baranjska županija kao najveća županija istočne Hrvatske mora biti predvodnica gospodarskog i demografskog razvoja ovog dijela Hrvatske.

Kazao je kako njegov tim ima viziju svekolikog oporavka Županije koji će realizirati sa stranačkim, ali i stručnim ljudima spremnim raditi u suradnji na osovini lokalna razina – Vlada Republike Hrvatske.

Program definira što će HDZ i Anušić poduzeti u području gospodarstva, poduzetništva, turizma i poljoprivrede, ruralnog razvoja, obrazovanja, znanosti, sporta, kulture, demografskog rasta, što će učiniti da se pomogne mladima i iskoriste ljudski potencijali, da se zaustavi iseljavanje. Govorilo se i o tome što se planira na području socijalne skrbi, za umirovljenike, u zdravstvu i civilnom društvu, odnosu prema hrvatskim braniteljima i kako uspješno iskoristiti EU fondove.

-  HDZ ima priliku od 21. svibnja okrenuti Županiju i Osijek u kvalitetnom i pravom smjeru, prema napretku. Sveobuhvatan Program s ključnim stvarima smo predstavili ukratko, ja sam manje sklon priči, a više radu. Uz potencijale, stavit ćemo kvalitetne i stručne ljude koje imamo u prvi plan. Svi oni koji žele raditi i koji žele pomoći su, naravno, dobrodošli. Ja ne trebam ljude koji će biti oko mene da bi me podržavali već ljude koji će stvarati. Samo s takvima možemo naprijed, viziju i političku odgovornost imam ja i to je moja dužnost. Da bi se ova vizija provela potrebno je stvoriti političko okruženje i zato ste potrebni svi vi koji trebaju dati glas - članovi, simpatizeri, birači. Potencijal koji imamo je nevjerojatan i potpuno neiskorišten, od prometnih, preko poljoprivrednih do turističkih i svih onih koji se nadovezuju na ljude, Sveučilište... Kada se sve zbroji Osječko-baranjska županija može biti primjer drugim županijama u cijeloj Hrvatskoj. Imamo najjače potencijale od svih slavonskih županija i potrebna je samo dobra volja da se oni pokrenu. Računamo i na Vladu RH i ministre koji su bili ovdje u Osijeku na nedavnoj sjednici za Projekt Slavonije. Vlada mora imati poseban senzibilitet za slavonske županije i stoga je nastao Projekt Slavonija koji se počeo realizirati. Mi smo ti koji taj projekt moramo potencirati i inicirati jer svi projekti kreću s lokalnih razina prema Zagrebu, a komunikacijski kanal napokon imamo: načelnik - gradonačelnik - župan - ministar - predsjednik Vlade . To je ključno za Županiju. Dvanaest godina nekomunikacije i vođenja Županije kao da je zaseban otok je dovelo do ovoga do čega je dovelo - da smo na začelju svih događanja i statistika, a trebali bi biti predvodnica. To će se promijeniti, poručio je, između ostalog, Ivan Anušić.

Rekao je da nije populist, ali je izdvojio jedan projekt koji se možda na prvi pogled takvim čini, no to ipak nije. Pojasnio je kako je riječ o besplatnoj užini svim školarcima u Županiji. „Tragično je da pojedina djeca u žitnici Hrvatske gladuju u školi kao što je bio primjer u Belom Manastiru. Tada smo mi pomogli, ali izostala je reakcija Grada Belog Manastira i Županije. Pobijedimo li, Županija će izdvojiti 30-ak milijuna kuna godišnje za besplatnu užinu svima. Ali tim ćemo potezom izbaciti iz škola prehranu koja se u ovom trenutku konzumira, a to su salame iz Kauflanda, iz Lidla, to su proizvodi koji donose više štete tom djetetu u razvoju nego koristi. Umjesto toga, u naše škole ćemo uvesti ekološki prihvatljivu zdravu prehranu s naših OPG-a. Na taj način ne samo da ćemo zdravo hraniti našu djecu i olakšati budžete roditeljima, nego ćemo pomoći i OPG-ima koji su ključan faktor u razvoju Županije i ključni su u našem razvojnom projektu“, zaključio je Anušić. D.Pejić

Možda ste propustili...