Regija
HRVATSKI KUHARSKI KUP

Ana-Maria Stanković nastavila pobjednički niz i na 13.''Zlatnoj jabuci''
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - Ana-Maria Stanković i njezin pomoćnik Marko Kovačević iz Srednje Strukovne škole Vinkovci, Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, nastavili su uspješan niz pripremanja jela u okviru Hrvatskog kuharskog kupa, te su u četiri održana kola ostvarili isto toliko pobjeda.

Nakon što su tri kola Hrvatskog kuharskog saveza održana u Slavonskom Brodu, Solinu i Bjelovaru,  četvrto kolo održano je u Vinkovcima u sklopu 21. Sajma zdravlja, a u organizaciji Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije u restoranu "Barun Trenk" pod nazivom 13. "Zlatna jabuka".

Hrvatski kuharski kup povezuje u cjelinu  pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske, a ovo je ujedno bilo pretposljednje natjecanje ovog ciklusa te nas nakon Vinkovaca očekuje veliko finale u Zagrebu gdje će se natjecatelji boriti za veliku Kristalnu kuhaču.

Prosudbeno povjerenstvo su činili članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog kupa: Dragan Visković, Zlatko Sedlanić i Ivica Ljubek, dok smo i ove godine imali majstore artistike voća i povrća Ivana Đukića iz Osijeka i Dražena Šafera iz Orahovice.

Natjecatelji su pokazali stručno znanje u pripremi svečane hladne plate od kopuna, meda i sira, te povrtne garniture, toplo glavno jelo s prilogom od svinjskog kotleta, gljiva, slanine i kukuruza šećerca uz prilog od žitarica i gomoljastog povrća, te desert od jabuka, maka, meda i oraha te svježeg sira uz korištenje biskvitnog tijesta.

U ukupnom poretku na kraju prvo mjesto osvojila je Ana-Maria Stanković  s pomoćnikom Markom Kovačevićem iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednje strukovne škole Vinkovci, drugi je bio Ivan Tomas s pomoćnikom Dinkom Tomašićem iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin, dok je treći bio Antonio Bukvić s pomoćnikom Tomislavom Sabolićem iz Party d.o.o Koprivnica

- Posebno mi je drago što sam u svome gradu došla do nove pobjede te svoju radost podijelila s obitelji i mnogobrojnim prijateljima i poznanicima, koji su mogli uživo vidjeti i okusiti delicije koje sam pripremila. Veliko mi je zadovoljstvo bilo što sam uspjela da pobjeda ostane u Udruzi kuhara Vukovarsko-srijemske županije te sam tako potvrdila titulu koja joj pripada. Obzirom da je ovo sada već mogu reći 5. kristalna kuhača koja slijedi i koja se osvaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a koju sam osvojila najprije kao pomoćnica, a sada kao nositeljica, zadatak mi nije bio nimalo lak, jer se od mene i očekuje puno više nego što bi se uobičajeno očekivalo od 19 godišnje djevojke koja tek ulazi u svijet kuharstva. Zaista sam presretna što sam uspjela i odnijeti pobjedu u ukupnom poretku s obzirom na to da je bilo 11 protivničkih ekipa koje su se isto tako žestoko borile za pobjedu, te time dokazala i obranila čast Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci i Udruzi kuhara Vukovarsko-srijemske županije, zajedno sa svojim pomoćnikom učenikom 2. razreda Markom Kovačevićem. Od kopuna, svježeg sira, meda i povrtne garniture pripremili smo svečanu hladnu platu koja je osvojila ocjenjivački sud skladom boja, kreativnošću i naravno, skladom okusa. Za toplo glavno jelo poslužili smo svinjski kare na dva načina, sous vide i punjen sa suhim marelicama, kao prilog poslužili smo složenac od heljde i kukuruza, nabujak od batata, kašicu od cvjetače, tikvicu punjenu kukuruzom, sotirano povrće, te neizostavni, svjetski poznati umak demi-glace. Kao šećer na kraju, desert, koji je također svojim nezaboravnim okusom i izgledom osvojio ocjenjivački žiri. Prvi kolač bio je pripremljen od frangipane biskvita, gela od jabuka, moussea od karamela i male zlatne jabučice, drugi kolač bio je od grožđa, sira i maka. Treći kolač bila je medena suza ukrašena u tradicijskom stilu.. Sva ta jela bila su zadivljujuća te su zaista osvojila srca ocjenjivačkog suda. Moram napomenuti da mi je ovo u zadnjih mjesec dana treće natjecanje, u Bjelovaru, Solinu i sada u svom gradu, te da sam uspjela pobrati pobjede u svim kolima, istaknula je pod puno emocija Ana-Maria Stanković iz Vinkovaca.

Prigodnim riječima 13.''Zlatnu jabuku'' otvorio je dr.Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, dok su sve nazočne uvodno pozdravili Antun Žagar, predsjednik Županijske Skupštine,  Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije, Dragan Visković, član Upravnog odbora Hrvatskog kuharskog saveza, te Frank  Vismeg iz Kanade.

U kategoriji hladna plata prvo mjesto osvojio je Ivan Tomas s pomoćnikom Dinkom Tomašićem iz Restorana Fontana Crnković, Varaždin, drugo mjesto osvojila je Ana-Maria Stanković  s pomoćnikom Markom Kovačevićem iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednje strukovne škole Vinkovci, dok je treća bila Danijela Crnjak Andri s pomoćnicom Elizabetom Sabo iz Gatrogar, Garešnica.

U kategoriji toplih jela prvo mjesto osvojila je Ana-Maria Stanković  s pomoćnikom Markom Kovačevićem iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednje strukovne škole Vinkovci, drugi  je bio Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem iz Hotela Plitvice i Restoran Lička kuća, dok je treće mjesto osvojila Andrea  Mikinac s pomoćnicom Nikolinom Mikulec iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

U kategoriji deserta prvo mjesto osvojio je Antonio Bukvić s pomoćnikom Tomislavom Sabolićem iz Party d.o.o Koprivnica, druga je bila Ana-Maria Stanković  s pomoćnikom Markom Kovačevićem iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije i Srednje strukovne škole Vinkovci, dok je treći bio Marko Uremović s pomoćnikom Davorom Rupe iz Restorana Barun Trenk Vinkovci.

U sklopu večeri održana je aukcija torte koju su pripremile Marija Bošnjak i Veronika Murat, a sav prihod je išao je u svrhu educiranja mladih kuhara i slastičara.

Program je vodio doajen hrvatskog glumišta Darko Janeš, a nastupili su: Ženska pjevačka skupina Folklornog ansambla Lisinski, zatim prva plesačka postava FA Lisinski, te Tamburaški sastav Tambura band i Tamburaški sastav ''Dike''.Mario Kokaj

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike