Regija
NA 9. DANIMA VINA, TURIZMA I CIKLOTURIZMA OBŽ TE USKRSNOM GASTRO-FESTU

U Đakovu predstavljeno ono najbolje od Slavonije i Baranje
Objavljeno 22. travnja, 2017.

ĐAKOVO

Đakovo, Đakovština i Slavonija u subotu, 22. travnja, na đakovačkom korzu ponudile su ono najbolje što proizvode vrijedne ruke njihovih ljudi – od hrane, pića, rukotvorina, predmeta za kuću, cvijeća, suvenira… Jer, na gradskom korzu održani su 9. dani vina, turizma i cikloturizma Osječko-baranjske županije, a u sklopu njih Uskrsni gastro-fest, u organizaciji Turističke zajednice grada Đakova u suradnji s Udrugom kulinara Đakovački kulin. Pokrovitelj – Osječko-baranjska županija i župan Vladimir Šišljagić, Grad Đakovo i gradonačelnik Zoran Vinković, TZ  OBŽ i tvrtka Univerzal. Na Uskrsnom gastro-festu svoje proizvode predstavilo je 46 izlagača – OPG-ovi, vinari, udruge, obrtnici,  domaće radinosti, škole i drugi, ponudivši brojnim posjetiteljima na subotnjoj 'špici' ono najbolje od Slavonije i Baranje čija je gastro- i eno-ponuda bila zastupljena suhomesnatim proizvodima, sirevima, medom, vinima, eko-proizvodima…Na zadovoljstvo organizatora i izlagača, broj sudionika na Uskrsnom gstro-festu raste iz godine u godinu. Župan  Šišljagić nije štedio komplimenata đakovačkoj priredbi.

– Puno ljudi, izlagača, posjetitelja, OPG-ova, obrtnika, kulinara, vinara… dobro druženje! U narednih mjesec dana pozivamo sve iz različitih gradova naše županije na druženje u sklopu 9. dana vina, turizma i cikloturizma – na kušanje gastro-ponude, vina, na dobre folklorne nastupe s pravom revijom narodnih nošnji, pjesama i plesova. Očekujemo zainteresiranost posjetitelja i izvan naše županije kroz njen daljnji turistički i ruralni razvoj, a što i jest strateška odrednica OBŽ, rekao je Šišljagić.

Priredbu je otvorio gradonačelnik Vinković.

– Danas je ovdje gotovo 50 izlagača, a za nekoliko dana slijedi i Sajam Đakovo Expo u Piškorevcima gdje Grad Đakovo želi poduprijeti stare obrte, ali i malo te srednje poduzetništvo. Lani smo krenuli s novčanim potporama za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, a kreću se do 10.000 kn. Nadalje, za svako novo radno mjesto namjeravamo osigurati potpore do 20.000 kn. Ovi sajmovi znače puno u promociji i đakovačkih i hrvatskih proizvoda. Moja poruka je – kupujmo hrvatsko, jer su naši proizvodi daleko kvalitetniji, jer tako pomažemo domaćem gospodarstvu, ali i ostanku našeg čovjeka  ovdje. Ovi sajmovi doprinos su i činjenici da Đakovo ima najmanju nezaposlenost u odnosu na broj stanovnika – gotovo 20% manje nezaposlenih u odnosu na druge u okruženju, rekao je Vinković. 

- Na Uskrsnom gstro-festu u okviru 9. dana vina i turizma predstavljena je cijela Slavonija i Baranja, ono najbolje od njih. Imamo priliku uživati i u nastupu KUD-a Tena, brenda ne samo Đakova, nego i Slavonije i Hrvatske. Tu su i vožnje fijakerom Ergele Đakovo čiji su lipicanci nedavno proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Đakovo je oduvijek srce Slavonije, a izlagači su potvrdili da je i srce dobrodošlice i dobre organizacije ovakvih manifestacija. Ostvaren je dobar, prisan kontakt organizatora i izlagača što rezultira time da nam se vraćaju  svake godine i da mogu računati na našu pomoć u promociji svojih proizvoda, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek. Potvrđuje to i ovogodišnji, 9. po redu nastup Srednje strukovne škole A. Horvata Đakovo.

– Predstavljamo se pravim presjekom zanimanja naše škole kroz rad Učeničke zadruge Strossmayer - proizvodima naših učenika na praktičnoj nastavi i slobodnim aktivnostima. Tako smo ponudili sireve u izvedbi naših učenika kuhara i mesara, rezance na brdo našiha groturističkih tehničara, kuke za kobasice u izvedbi naših strojara, hvataljke za roštilj naših stolara, cvijeće iz naših plastenika…, rekla je prof. Dubravka Scharmitzer.

U suradnji s Udrugom kulinara «Đakovački kulin», suorganizatorom, održano je i tradicionalno ocjenjivanje kulenove seke. Ove godine pristigla su 44 uzorka – 13 ih je dobilo zlatne, 18 srebrne, a 11 brončane medalje. Šampion je ove godine kulenova seka Dragana Mišure iz Đakova, a vicešampionski pehar pripao je Nikoli Barišiću iz Valpova.

Dobar zalogaj i kapljica 'začinjeni' su već spomenutim nastupom KUD-a Tena, mjesto u programu našla je i Državna ergela Đakovo vožnjama fijakerom, a ujedno je obilježen i Dan planeta Zemlje uz Dječji vrtić Zvrk, dok je gradonačelnik Vinković dijelio sadnice. Uz Uskrsni gastro-fest održava se i tradicionalni program «U Budrovci, na Nedilju bilu» u istoimenom prigradskom naselju, a održat će se u nedjelju, 23. travnja. S.Župan

Najčitanije iz rubrike