Regija
15. HERCEGOVAČKA ZABAVA

Zavičajne različitosti spajaju, a ne razdvajaju
Objavljeno 22. travnja, 2017.

VINKOVCI

U organizaciji Slavonske udruge Hercegovaca (SUH-a) Ogranak za Vukovarsko-srijemsku županiju "’Blago Zadro" Vukovar u Vinkovcima je održana 15. Hercegovačka zabava koja je okupila više od 500 Hercegovaca, njihovih prijatelja, simpatizera i gostiju.

Prigodnim riječima obratio se predsjednik SUH-a Tomislav Pavković koji je, među ostalim, rekao: "Hvala vam što nas već 15 godina podržavate i dolazite na naše hercegovačke zabave. Da bi sve ovo uspjelo, želio bih zahvaliti svojim suradnicima gospođi Karmeli Božić i gospodinu Stanku Pavloviću", istaknuo je Pavković.

U pozdravnim govorima nazočnima su se obratili dogradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je župan vukovarsko-srijemske županije Božo Galić dobio na dar gusle Mate Anića iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Jare. Molitvu i blagoslov prije večere predvodio je Krešimir Jukić, župnik župe sv. Mihaela, arkanđela u Cerni.

Osim domoljubnog, Hercegovačka zabava je kao i prethodne godine imala humanitarni karakter te je tako tijekom večeri bila bogata tombola od koje je dio prihoda namijenjen liječenju Vite Markuša iz Cerne koji boluje od Pfeifferova sindroma i interkranijalne hipertenzije, a dio je išao u korist Udruge ''Put Mira'' iz Mirkovaca, te za gradnju crkve sv. Josipa u Borovom naselju.

Hercegovačka zabava protekla je u veselom raspoloženju, bogatom kulturno-umjetničkom i zabavnom programu uz odličnu večeru. Tom zabavom povezuju se slavonski i hercegovački zavičaj, promiče, čuva, štiti i njeguje tradicija, nasljeđe, kulturne osobitosti i osnovne ljudske vrednote hercegovačkoga zavičaja, hercegovačkoga čovjeka uz opravdanost takvih druženja s porukom da treba raditi na tome da zavičajne različitosti spajaju, a ne razdvajaju.

Nakon hrvatske himne “Lijepa naša” i pjesme “Hercegovina u srcu”, neslužbene himne hercegovačkih Hrvata, u kulturno-umjetničkom programu nastupili su:, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Jare Široki Brijeg, gangaši i guslari te Muška pjevačka grupa “Bećari” iz HKUD-a “Herceg Stjepan” Blagaj-Buna, a do ranih jutarnjih sati uzvanike je zabavljao Mate Bulić i grupa “Delta”.

Na kraju recimo da je glavnu nagradu na tomboli osvojio  Kristijan Begović iz Šiškovaca, a dobio je perilicu rublja.Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike