Sport
NOGOMETNA LAKRDIJA NA HRVATSKI NAČIN

Ništa od kazne, Mr. Derby ipak igra derbi
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Rijeka je lider hrvatskog nogometnog prvenstva, Dinamo u niskom startu čeka svoju šansu za napad na prvo mjesto, Hajduk je jadan i nemoćan, miljama daleko od vodećeg dvojca... Bez obzira na trenutno stanje i omjer snaga, svaki sudar Dinama i Hajduka ostaje derbi. Veliki hrvatski derbi! Kako god izgledao u sadašnjosti i bliskoj prošlosti, Hajduk je ipak Hajduk. Maksimir u subotu od 15 sati dočekuje još jedan obračun zagrebačkih modrih i splitskih bilih, a u predvečerje tog sudara na sceni je ponovno bio Hrvatski nogometni savez i u svom stilu pokazao naciji kako sređuje i uređuje stvari. Na svoj način, u korist jednog kluba, jednog čovjeka, jedne ambicije.

Iako se u europskom nogometu naveliko primjenjuje naknadno kažnjavanje ili pak oslobađanje na osnovi videosnimaka, suci su ipak samo ljudi i mogu pogriješiti, u Hrvatskoj se također kažnjava, ali kada je u pitanju Dinamo i njegovi igrači, čini se malo manje. Hilal El Arabi Soudani je u prvenstvenoj utakmici s Lokomotivom napravio prekršaj za karton. Udario je suparničkog igrača, ne jednom, nego dva puta. U prvom zamahu nije pogodio, pa je još jednom opalio… Svi su to vidjeli, ali ne i onaj koji je trebao - sudac Tihomir Pejin. Pejin naravno nije sankcionirao igrača Dinama, ni žutim, a kamoli crvenim kartonom. Neki su se tragikomičnom Pejinovu “sljepilu” smijali, drugi pak s razumijevanjem kimali glavom. A onda se odnekud pojavio nogometni romantik iz Istre, neka poštenjačina koja vjeruje da se u hrvatskom nogometu neke stvari ipak mogu promijeniti. Samo ih treba pogurati. Gospodin Goran Kvalić je pismeno prijavio Soudanijev prekršaj i Pejinov previd, Disciplinska komisija Saveza na čelu sa sucem Sašom Pavličićem Bekićem je postupila u skladu s pravilnikom HNS-a, uvažila žalbu i Alžirca naknadno kaznila jednom utakmicom neigranja. Trebao je Soudani propustiti utakmicu s Hajdukom, trebao je, ali neće. U petak se žurno sastala HNS-ova komisija za žalbe i poništila dva dana staru odluku disciplinskog suca Pavličića Bekića i odlučila da gospodin Soudani ili “Mr. Derby” ipak može igrati derbi. Odluka o neigranju stajala je samo 48 sati, a onda ju je Komisija preglasavanjem (3-1) promijenila i zakotrljala novu lavinu burnih reakcija i kontroverzi kojih u hrvatskom nogometu ima i previše. Jednostavno, Dinamova žalba je prihvaćena, pa kazna za igrača Soudanija više nije na snazi...

Englezi, Talijani, Nijemci, Španjolci... očigledno su nogometne naivčine i neznalice prvog reda jer kažnjavaju na temelju videosnimki, a u Hrvatskoj neki ne vide ono što je jasno vidljivo, recimo Soudanijev prekršaj. Pardon, i kod nas se znalo naknadno kažnjavati, povijest ipak pamti korekcije sudačkih odluka za vrijeme utakmice. Igrač Hajduka Anas Sharbini 2010. nakon utakmice s Varaždinom na temelju snimke dobio je dvije utakmice kazne iako mu je sudac pokazao samo žuti karton. Gabrijelu Bobanu ukinut je crveni karton protiv Splita iz 2015., baš kao i Jeffersonu iste godine u derbiju protiv Dinama. Nekad može, a eto nekada ne. Kako se komu sviđa i odgovara. I. Li.

Možda ste propustili...

SKUPINA C: FRANCUSKA - PERU

Mbappe za drugi krug

DOMAĆIN RAZBIO SAUDIJCE

Rusi zagrijali naciju