Sport
MAXTV PRVA LIGA

Lopa i Lukić zaokružili
uspješan domaći niz
Objavljeno 21. travnja, 2017.
Osijek se mučio i teško slomio Zaprešićane, ipak, jedino što je važno i što će se pamtiti je još jedna pobjeda bijelo-plavih

Osijek je teškom mukom uspio niz od tri uzastopne domaće utakmice zaokružiti s isto toliko pobjeda. Inter iz Zaprešića bio je očekivano tvrd orah. Očito je kako način na koji oni igraju uopće ne leži nogometašima Osijeka. Dobro, nisu ni bijelo-plavi bili na potrebnoj razini, bila je to njihova najslabija igra u posljednje vrijeme, ali su na kraju uspjeli uzeti bodove, i to će se jedino zapamtiti iz te večeri.

Lopa nastavio niz

U prvih 45 minuta nismo gledali očekivanu sliku na travnjaku. Osijek je, ovaj put, u susret ušao vrlo mlako i neodlučno. Izostao je visoki presing, nije osječka momčad bila ni dovoljno mobilna, a o agresiji da ne govorimo. Nje uopće nije bilo. Stoga je prava sreća što je Lopa u ranoj fazi susreta nastavio svoj golgeterski niz jer je zabio u trećoj utakmici zaredom. I to je jedino što vrijedi pamtiti iz tog prvog dijela kada je Osijek u pitanju. Ostalo je bilo teško gledljivo. Bez ritma, tečnosti s brojnim pogreškama u predaji bijelo-plavi se nisu ni mogli nametnuti gostima. Inter je u polju izgledao bolje, ali je u završnici bio posve bezopasan. Međutim, nije se očekivalo kako će vladati u posjedu lopte. Gosti su prvi zaprijetili u šestoj minuti preko Puljića koji je dobro izveo slobodan udarac s 22-23 metra, ali je Malenica bio na mjestu. Osijek je uzvratio pogotkom iz jedne od doista rijekih akcija koje su bile smislene. Najveći dio zasluga za vodstvo ipak pripada Antoniju Peroševiću. On je lijepo umirio tešku loptu, a onda se još ljepše oslobodio Filipovića te servirao Lopi, kojem doista nije bilo teško glavom iz blizine svladati Čovića. To rano vodstvo dodatno je uspavalo Osječane, a umrtvilo je i igru, a svoj doprinos toj ubitačnoj sporosti dao je i sudac Ivan Bebek koji je sjeckao igru stalno nešto objašnjavajući igračima. Uglavnom, čista dosada. Gosti su to povremeno razbili nekakvom prijetnjom iz daljine. Tako je u 15. minuti Postonjski okušao sreću s 25 metara, bio je to dobar udarac koji je sijevnuo pokraj desne vratnice. U 37. minuti Puljić je izveo još jedan kvalitetan slobodan udarac s više od 20 metara. Neugodno je gađao donji lijevi kut, ali je Malenica još jednom bio na mjestu. Od Osijeka od pogotka do odmora više nismo vidjeli baš ništa. Zato je Zekić tijekom odmora vjerojatno bio prisiljen svojim igračima servirati “jezikovu juhu” jer bez obzira na minimalnu rezultatsku prednost bijelo-plavi uopće nisu izgledali dobro. Djelovali su usporeno, uspavano i bezidejno. Zato su svi na stadionu vjerojatno jedva dočekali kraj tog uspavljujućeg prvog dijela susreta.

Gosti slomljeni u završnici

U 51. minuti gosti su dvaput ozbiljno zaprijetili vratima Osijeka. Prvo je Kolar odlično pucao s ruba kaznenog prostora, a Malenica je još jednom odlično intervenirao te odbio taj udarac u korner. Nakon udarca iz kuta u skoku na prvoj vratnici najviši je bio Begić, međutim, Malenica je opet bio na mjestu. Zaprešićani su bili uporni u svom lovu na izjednačenje, pa je Puljić u 58. minuti opet natjerao Malenicu na novu dobru intervenciju. Nastavili su se Osijekovi problemi poglavito u sredini terena, gdje se “veznjaci” nikako nisu uspjeli nametnuti gostima. Pokušao je trener Osijeka Zoran Zekić sa zamjenama. Ušli su Vojnović i Pušić, ali ni to nije promijenilo odnos snaga na terenu. Jednostavno, bijelo-plavi nikako nisu uspijevali pronaći igru i ritam. Kad nije išlo kroz igru, Osječani su uspjeli bar zaprijetiti iz prekida. U 79. minuti Barišić je izveo udarac iz kuta, a Vojnović pucao glavom sa 7-8 metara, ali je taj pokušaj završio preko grede. Kolosalnu priliku za prijelomiti susret imao je Ejupi u 84. minuti. Pušić ga je sjajno proigrao, a Makedonac je krenuo sam sa 30-ak metara na Čovića, mogao je proigrati i Peroševića, no odlučio se sam završiti akciju, ali učinio je to očajno. Pucao je mlako, pa je Čović bez problema zaustavio taj udarac. Ejupi je to jednostavno morao zabiti, ali prvi strijelac bijelo-plavih je očito u ozbiljnoj krizi. Ipak, u 89. minuti navijači Osijeka su mogli odahnuti jer je Lukić uspio svladati Čovića te riješiti susret. U posljednjim sekundama Mamut je uspio ublažiti poraz gostiju iz Zaprešića.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 1715. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 5,5. Strijelci: 1:0 Lopa (9), 2:0 Lukić (89), 2:1 Mamut (90). Žuti kartoni: Lopa, Lukić, Matas, Mioč (Osijek), Komorski, Puljić (Inter). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                                 2  (1)

Malenica 7, Matas 6, Lesjak 6,5, Škorić 7, Barišić 6, Lukić 6, Mioč 5,5(od 74. Pušić -), Knežević 5(od 56. Vojnović 6), Lopa 6, Perošević 6, Ejupi 5 (od 88. Boban -)

INTER                                   1  (0)

Čović 6, Begić 6, Filipović 5,5, Komorski 6, Bosec 6 (od 85. Mamut -), Mazalović 6, Šarić 6,5, Postonjski 6, Čale 6(od 76. Polizzi), Puljić 6,5, Kolar 6.

1:0

Perošević je odlično primio tešku loptu, oslobodio se Filipovića i onda na drugoj vratnici pronašao Lopu koji je pokazao kako zna zabiti i glavom.

2:0

Barišić je ubacio slijeva, Boban nije uspio doći do lopte, ali se ona odbila do Lukića, koji je hladno s desetak metara svladao Čovića.

2:1

Prizemno ubačena lopta došla je do Mamuta, koji je ostao sam na “petercu”, pa mu nije bilo teško pogoditi mrežu.

PLUS

Osijek je zabilježio šestu pobjedu u posljednjih sedam susreta te zaokružio domaću trilogiju s maksimalnim učinkom. Svoj golgeterski niz nastavio je i Dmitro Lopa, čiji je pogodak načeo goste.

MINUS

Muzafer Ejupi je u ozbiljnoj krizi. Priliku koju je propustio realizirati u 84. minuti centarfor njegova kalibra jednostavno ne smije zapucati. Trener Zoran Zekić morat će dobro razmisliti o formuli kojom će svog najboljeg strijelca vratiti u potrebnu formu.

Osijek dobio licence

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za UEFA klupska natjecanja, natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL za natjecateljsku 2017/18. godinu. Među onima koji su dobili licence je i Osijek, koji je ispunio sve zadane uvjete - sportske, infrastrukturne, administrativne, stručnog osoblja, pravne i financijske. Osijeku je izdana UEFA licenca, kao i licenca za Prvu HNL.

DEVET BODOVA

Osijek je i u trećem domaćem susretu uzeo pun plijen

Zoran Zekić

trener Osijeka

Neugodna utakmica za nas. Inter je bio neopterećen, nametnuli su nam se na sredini terena. Borili smo se sami sa sobom, ali pobijedili smo treću zaredom kod kuće i ne treba tražiti sad nedostatke kojih je bilo u ovoj utakmici. Nisam ni ja sretan s tim oscijalcijama u igri koje imamo. Protiv Istre 1961 smo igrali jako dobro, a ovaj put nismo bili ni blizu tom izdanju. Danas smo imali dva-tri igrača na potrebnoj razini, a eto ispalo je i to dovoljno za pobjedu.

Samir Toplak

trener Inter Zaprešića

Želim Osijeku čestitati na svemu što je ove godine napravio u našem nogometu. To je pozitivna priča koja toliko nedostaje Hrvatskoj. Što se utakmice tiče, mislim da je izgubila bolja momčad. Presudila je pojedinačna kvaliteta koju ima Osijek. Mi smo igrali dobro, ali nismo imali ni sreće, a ni pravog realizatora, ali to je razlog zbog kojeg smo mi osmi, a Osijek treći. Baš smo se naigrali, ali to nismo znali pretočiti u rezultat.

Najčitanije iz rubrike