Osijek
IZABRAN NOVI ČELNIK MEDICINSKOG FAKULTETA

Včev: Nije bilo nepravilnosti i kalkulacija pri izboruprof. Mirata za novog dekana
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Novoizabrani dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Jure Mirat, još nije ni započeo mandat, a već je izazvao reakcije nezadovoljnih njegovim izborom. Osim što je redoviti profesor na spomenutom fakultetu, prof. Mirat vlasnik je privatne Poliklinike Kardioton u Zagrebu. Iako ispunjava sve formalne uvjete za izbor u dekana, neki od kolega (koji to čine anonimno) ne podržavaju ga zbog toga “što nije iz Osijeka” te optužuju aktualnog dekana, prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, kojemu mandat traje do 30. rujna, da je on utjecao na njegov odabir i na ograničavanje mogućnosti kandidature drugih zainteresiranih profesora. Također, optužuju ga da je predložio kandidaturu prof. Mirata, koji je, inače, bio jedini kandidat za dekana, zbog toga što se on nakon dva mandata više nije mogao kandidirati te insinuiraju kako će se prof. Mirat za nekoliko mjeseci povući s mjesta dekana i Včevu ustupiti svoje mjesto.

- To su budalaštine i jamčim da se to neće dogoditi. Nakon dva mandata ne želim više biti dekan Medicinskog fakulteta – ističe Včev.

Opovrgava sve navedene optužbe i tvrdnje te ističe kako su ih neopravdano iznijeli profesori koji nisu ispunjavali uvjete za kandidaturu, među kojima je bio i taj da profesor najmanje 50 posto radnog vremena radi na fakultetu.

- Ti nezadovoljni profesori ne ispunjavaju pravne uvjete i sad su ljutiti zbog toga. Prof. Mirat kao redoviti profesor našeg fakulteta u kumulativnom je radnom odnosu, što nije puno radno vrijeme da bi on morao biti svih pet dana na fakultetu. Onu satnicu za koju je plaćen odrađuje na fakultetu, kao i brojni drugi osječki profesori koji rade u drugim gradovima - objašnjava dekan Včev.

Na glasanju Fakultetskog vijeća 28 je članova diglo ruku za prof. Mirata, a 13 ih je bilo protiv. Dekan Včev vjeruje da su ih upravo kolege koji se ovih dana obraćaju medijima nagovorili da glasaju protiv prof. Mirata.

- Riječ je o čovjeku koji ima sve reference, uz to je ocijenjen i izvrsnom ocjenom od studenata, ispunjava sve svoje zadatke, šef je jedne od katedri na fakultetu i nije mi jasno zašto se oni bune protiv njega – pita se dekan Včev.

Iako su 23 profesora imala pravo na kandidaturu, prijavio se samo prof. Mirat. Dekan Včev ističe da je tomu tako zbog toga što dužnost dekana nosi sa sobom velike obveze.

- U moja smo dva mandata uveli brojne nove studijske programe, a to su: sestrinstvo, medicinsko-laboratorijska dijagnostika, fizioterapija, dentalna higijena i dentalna medicina. Ima još toga što treba uvoditi i unaprijediti, a to je žestoka borba koja je vrlo iscrpljujuća – tvrdi dekan Včev.

Prof. Mirat, rečeno nam je, sve do početka mandata nije u mogućnosti davati izjave.

ŽIVOTOPIS NOVOG DEKANA

l 1984. - diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bologni

l 1989. - položio specijalistički ispit iz interne medicine u Pragu

l 1991. – 1997. - internist, Odjel za kardiovaskularne bolesti Interne klinike, OB “Sveti Duh”, Zagreb

l 1997. – 2003. - kardiolog, Zavod za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike, KB Dubrava, Zagreb

l 1999. – 2002. - voditelj invazivnog kardiološkog laboratorija u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava

l 2003. - voditelj odjela za aritmije i elektroterapiju u Zavodu za bolesti srca i krvnih žila KB Dubrava

l 2003. – 2008. - docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku

l 2003. – 2011. - pročelnik Zavoda za kardiovaskularne bolesti Interna klinika, OB “Sveti Duh”, Zagreb

l 2008. – 2011. - izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku

l 2011. Redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku

l 2013. - osnivač Poliklinike Kardioton

l Voditelj doktorskog studija Nove tehnologije u kardiologiji

(Izvor: www.poliklinika-kardioton.hr)

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike