Osijek
DONJOGRADSKI PROJEKT

Grade se kanalizacija i vodovod u Banovoj i dijelu Kišpatićeve ulice
Objavljeno 22. travnja, 2017.

Sedamnaest milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i izgradnja vodovoda i kanalizacije u Banovoj i dijelu Kišpatićeve ulice počela je u petaku. Tim će projektom biti riješen i problem najniže točke koja je ugrožena u vrijeme poplavnih situacija. Također, zamijenit će se 50-ak godina stare podzemne cijevi, a neki su dijelovi kanalizacije u tom dijelu grada u ono vrijeme zidani opekom. Priključke će dobiti 157 kućanstava. Vodovod si je zadao rok završetka radova za 2018. godinu.

- Postaje uobičajeno da svake godine uredimo po jednu ulicu u Donjem gradu. Lani je to bila Crkvena u kojoj smo obnovili cjelokupnu infrastrukturu, a slično sada radimo s Banovom ulicom od Drave do Gupčeve, i to s istim partnerima - Hrvatskim vodama i Vodovodom Osijek, na čemu im zahvaljujem. Dobit ćemo novu izmijenjenu infrastrukturu i, nakon završetka radova, prekrasno uređenu ulicu s novim stazama i asfaltom. Prisjetimo se proljetnih kiša koje su se slijevale u ovaj najniži dio ulice. Zato smo i krenuli u ovoj godini od ove donje zone, od Drave, prema gornjem dijelu. Kako budemo osiguravali sredstva, tako će radovi napredovati. Držim iznimno važnim što obnavljamo najstariju vododovodnu i kanalizacijsku mrežu u gradu, pri čemu postižemo višestruke efekte - s jedne strane, sigurniju dostavu vode, s druge, ima manje gubitaka - kazao je gradonačelnik Ivica Vrkić koji je obišao gradilište s direktorom Vodovoda Osijek Ivanom Jukićem i Alenom Prnjatom iz marketinga Vodovoda Osijek, te predstavnicima Hrvatskih voda i Gravije (koji izvodi radove).

Radovi su počeli s “prvom lopatom” u Banovoj, na raskrižju s Kišpatićevom.

- Ovo je nastavak radova u Donjem gradu, koje smo već najavljivali krajem prošle godine. Promijenit ćemo ovu najstariju infrastrukturu koja nam često stvara probleme kako u gubitcima vode, tako i zbog poplavljivanja nekih područja. Banova je prošle godine bila ugrožena, posebice ovaj donji dio, zbog visokih vodostaja Drave i jačih kiša koje su znale poplaviti ovaj dio ulice. Vjerujem da smo sada sa sjevernim kolektorom sanirali taj dio na koji je utjecao visok vodostaj Drave, a ovim ćemo radovima sigurno značajno popraviti i protok vode u slučaju obilnijih kiša - rekao je Jukić.

- “Projet Banova” osmišljen je početkom prošle godine, a sada smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju zahvaljujući Gradu Osijeku i Hrvatskim vodama. Danas počinju radovi koji će se prvo odnositi na vodoopskrbne priključke u dijelu Kišpatićeve ulice, dok ćemo za petnaestak dana početi i radove na sustavu odvodnje koji će onda krenuti od Drave prema jugu. Očekujemo da ćemo ovaj donji dio završiti već u sljedećih nekoliko mjeseci - pojasnio je Jukić.

Darko PEJIĆ
PARTNERSTVO GRADA I HRVATSKIH VODA

Krešimir Šlafhauzer, voditelj Službe zaštite od voda u tvrtki Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu Osijek, kaže kako su se uključili u projekt sufinancirajući ga s 80 posto. Za ovu je godinu predviđeno za vodoopskrbu i odvodnju približno 5,5 milijuna kuna bez PDV-a od strane Hrvatskih voda.

Šlafhauzer je ocijenio dobrim partnerski odnos Hrvatskih voda s Gradom Osijekom jer “gdje god su problemi veliki, naravno da ih treba što prije rješavati s našim komunalnim poduzećima, a sve u skladu s financijskim mogućnostima.”

Ante Herceg

direktor tvrtke Gravia

GRADILIŠTE DUGO 1050 METARA

Ante Herceg, direktor tvrtke Gravia, koja je na natječaju dobila posao, pojasnio je da je dužina kanalizacije 1050 metara ukupno, od čega se 190 metara odnosi na Kišpatićevu ulicu, a ostatak na Banovu od tramvajske pruge do Drave.

“Kako sredstva budu osigurana, takvim ćemo tempom i graditi. Znači, ovaj dio za koji već ima novca u proračunu vjerojatno će biti gotov prije kraja godine, očekujemo već polovinom rujna. Ako se u međuvremenu osiguraju dodatna sredstava, onda ćemo raditi i veću dionicu u ovoj godini nego što je to predviđeno. U sklopu radova gradimo i pješačke staze te obnavljamo cestu, tako da će ovaj dio grada dobiti i novi izgled”, kaže Herceg.

PROMET U VRIJEME RADOVA

“U vrijeme radova dijelovi će ulica biti zatvoreni za promet. Već sada smo ovdje zatvorili dio Kišpatićeve ulice, odnosno promet će teći jednim trakom. Radit će se postupno, što znači da neće biti zatvorena cijela ulica, nego samo njezini dijelovi. Tamo gdje je uska cesta, kada se bude radila kanalizacija, vjerojatno neće biti prometa unutar gradilišta, osim za potrebe našeg transporta materijala”, pojasnio je Herceg.

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike