Osijek
VIOLINISTIČKA ŠETNJA SVIJETOM

Tri mađarske princeze
oduševile su Osječane
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Glazba ne poznaje granice. To je jezik koji svi ljudi svijeta razumiju. Potvrdio je to koncert Tri princeze, održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, koji je darovao XIII. okrug mađarskog glavnog grada Budimpešte gradu prijatelju Osijeku, u povodu 20. obljetnice uspostave partnerskih i prijateljskih odnosa dvaju gradova.

I premda dio publike nije razumio mađarski jezik (iako smo u publici vidjeli velik broj pripadnika osječke mađarske nacionalne manjine), savršeno su razumjeli poruke koje su im mađarske umjetnice donijele, a one su: ljubav, prijateljstvo, radost i obilje pozitivne energije.

Istaknuli su to na početku koncerta izaslanik Józsefa Totha, gradonačelnika XIII. okruga Budimpešte i Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik. “Naša dva grada surađuju već dva desetljeća. Suradnju njegujemo zajedničkim programima, kao i razmjenom programa, u koje ubrajamo i ovaj koncert, naš dar prijateljskom gradu Osijeku. Razvijena je suradnja škola, naša se djeca druže, razmjenjujemo izložbe umjetnika dvaju gradova, stanovnici Budimpešte dolaze u Osijek... Sve to govori da je budućnost naše suradnje sigurna, jer naše odnose karakterizira poštovanje i suradljivost, a to potvrđuju i brojna lijepa prijateljstva koja su se u međuvremenu rodila. Stoga vam u povodu 20 godina iskrenog prijateljstva darujemo ovaj koncert”, poručio je József Toth.

Gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalio je na daru te zajedno s publikom uživao u ovom veličanstvenom koncertu.

Krisztina Pados, Bea Molnár i Dorottya Ilosfai dolaze iz Budimpešte, djeluju kao Princess od 2001., a osječkoj su publici, zajedno s muškim članovima svoga benda, redom izvrsnim mađarskim glazbenicima, izvele repertoar koji bi se mogao opisati kao classical crossover. Koncert je osječke ljubitelje dobre glazbe podsjetio na nedavni nastup Ana Rucner, jer mogli smo čuti klasičnu glazbu u modernom ruhu, brojne evergreene, poznate melodije iz popularnih filmova i još mnogo toga. Uz čardaš, tango, kan-kan, lijepe su violinistice i zaplesale (i dalje svirajući).

Da je riječ o umjetnicama svjetskog glasa, koje su osvojile brojne pozornice diljem svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata do Dalekog istoka, potvrdile su i u Osijeku. Glazbenom šetnjom svijetom, zajedno s Tri princeze, putovali smo od Mađarske, Španjolske, Grčke, Francuske do Kariba i Sjeverne Amerike. Čuli smo Mađarski ples br. 5 (Brahms), vječni Besame Mucho, popularnu melodiju iz filma Pirati s Kariba, Montijev Čardaš, Viva Espana, Offenbachov Can-can, Bachovu Toccatu i fugu u D-molu, country glazbu, Piazzollin Libertango, Strange (veliki hit Grace Jones), tango Pour una cabeza iz filma Miris žene, i još mnogo toga. Na kraju je gradonačelnik Vrkić umjetnicama darovao cvijeće. I na kraju, ali ne manje važno, koncert je bio besplatan za osječku publiku.

Vesna LATINOVIĆ

Krisztina Pados, Bea Molnár i Dorottya Ilosfai izvele repertoar koji bi se mogao opisati kao classical crossover

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana