Regija
PRIČA O HRVATIMA U MAĐARSKOJ

Preko dobre paprike do sporta i kulture
Objavljeno 22. travnja, 2017.

ĐAKOVO

Za neobičnu priču u kojoj je ni manje ni više nego paprika spojila davno iseljene Hrvate u susjednoj Mađarskoj i Nogometni klub Inter iz Zaprešića uz posredovanje nekolicine Đakovčana na čelu s Miroslavom Primorcem doznali smo ovih dana. Naime, upravo danas (subota) s početkom u 15 sati na igralištu NK-a Dušnok u Mađarskoj zaigrat će domaća ekipa i poznati dečki iz Zaprešića. Krenuo je put Mađarske i Đakovčanin Miro Primorac.

- Hrvati su se u to mjesto u Mađarskoj naselili prije puno godina, no poštuju hrvatsku tradiciju. Mi smo se slučajno s njima susreli u potrazi za njihovom famoznom papirkom i tako se rodilo prijateljstvo. To je regija velika poput Đakovštine koja je najveći proizvođač paprike u ovom dijelu Europe - pojašnjava Primorac. Kaže kako je prijateljstvo s godinama postajalo sve čvršće pa su tako jedni drugima čak i na svadbena veselja odlazili, a prijateljstvo traje već 15-ak godina. Još čvršći kontakti nastali su kada je Primorac došao u NK Jedinstvo Forkuševci na mjesto direktora kluba, pa su se odigravale utakmice između Dušnoka i Forkuševčana.

- Kako sam član Skupštine Intera iz Zaprešića, došli smo na ideju da kada hrvatska nacionalna manjina te regije obilježava svoj dan na njihov teren dođe NK Inter iz Zaprešića. Gledali smo koji nam je datum najzgodniji pa se poklopilo s dolaskom Intera u Osijek i nakon te utakmice idu u Mađarsku - kazao nam je jučer Primorac. Zaprešićani će tako prvi put zaigrati s hrvatskom nacionalnom manjinom u mjestu Dušnok.

Suradnja između Slavonaca i naše nacionalne manjine u mađarskom Dušnoku već je urodila plodom na prošlogodišnjim Đakovačkim vezovima.

- Suradnju smo htjeli proširiti i na neke druge segmente, pa je tako KUD iz Dušnoka prošle godine sudjelovao na 50. Đakovačkim vezovima. Dakako, i to je hrvatski KUD - pojašnjava Primorac dodajući kako su gosti bili oduševljeni đakovačkim gostoprimstvom i cijelom manifestacijom.

Zanimljivo je i da su Đakovčani koji su krenuli na utakmicu i druženje u mađarski Dušnok svojim domaćinima i prijateljima ponijeli đakovačke suvenire.

- Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković podržava ovakve inicijative i prijateljstvo s našim iseljenicima te nam je rado ustupio đakovačke i slavonske suvenire. I sam bi krenuo na nogometnu utakmicu, no obveze mu to ovaj put ne dopuštaju - kazao je Primorac, dodajući kako zbog obveza na put s njima nije mogao ni predsjednik GV-a Goran Soldo, no da će prilike, siguran je, za druženja još biti.

- Za sada se prijateljstvo proširilo na sportsku i kulturnu suradnju, no znam da postoji inicijativa da se proširi i na gospodarstvenom planu - kaže na kraju Primorac. Maja Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike