Regija
GRAD U ZNAKU ALKE

Čak 5200 mjesta, 25.000 posjetitelja
Objavljeno 22. travnja, 2017.

VUKOVAR

Nakon gotovo mjesec dana od početka zahtjevnih priprema, približava se održavanje Svečane Sinjske alke u Vukovaru, hrvatske viteške igre koja u 302 godine dugoj povijesti 4. put, nakon Splita, Zagreba i Beograda, “izlazi” iz Sinja.

Pripreme u jeku

Alka u Vukovaru posvećena je braniteljima tog herojskog grada na Dunavu 1991. godine, kao i svim sudionicima Domovinskog rata.

Vukovar je uoči tog povijesnog događaja posve u znaku Alke. Na kružnom toku na Priljevu, na ulazu u grad, postavljena je velika alka uz natpis Vukovar, po gradu su zastave s oznakom Alke, a džambo-plakati s najavom svečanosti mogu se vidjeti – od Vukovara do Sinja! U međuvremenu, u Županijskoj ulici intenzivno traju pripreme. Lokacija je to, naime, gdje će – od Eltzova dvorca do Palače pravde – biti 300-metarsko trkalište. Upravo se završava montiranje tribina koje su u Vukovar stigle iz Zagreba i Sinja, a umjesto prvotno predviđenih 4040, ipak će biti oko 5200 sjedećih mjesta, jer 6. svibnja Vukovar očekuje oko 25.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji će doći u Vukovar uživo gledati poznatu vitešku igru.

– Završavamo i pripremanje trkališta za nasipavanje pijeska što će, prema procjeni, biti 300-tinjak kubika jer sloj na asfaltu mora biti 20-ak centimetara kako se konji ne bi ozlijedili, oklizinuli i da bi mogli postići potrebnu brzinu. Moram reći, Grad Vukovar prvi se put susreo s ovakvim poslom, tribinama i trkalištem, što ni u ovom dijelu Slavonije nikada nije rađeno, ali unatoč neiskustvu, djelatnici gradskog Komunalca dobili su priznanje od stručnih nadzornih tvrtki koje, kako su rekli, u svojih 20-ak godina rada nisu doživjele da se u tako kratkom roku postavi toliko sjedećih mjesta na zahtjevnom terenu gradske ulice sa zgradama, zelenilom, stablima...

Karte rasprodane

Šest radnih dana trajalo je postavljanje tribina, a ponekad se radilo i cijeli dan, kaže Dražen Čulig iz gradskog Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Stigli su u Vukovar, u Adicu, i boksovi za konje koji pak, njih 27, pristižu 24. travnja, a potom dolazi i 17 alkara, dok treninzi počinju 29. travnja i bit će to atrakcija otvorena za gledatelje.

Inače, o interesu za održavanje Svečane Sinjske alke u Vukovaru govori i činjenica da su sve karte, u Vukovaru i Sinju, rasprodane u samo nekoliko sati. Dok Vukovar nestrpljivo očekuje 6. svibnja, grad heroj već osjeća benefite svečanosti tog dana koja međutim, košta oko dva milijuna kuna. Jer, smještani kapaciteti u gradu već su mahom popunjeni, ugostitelji će nesumnjivo imati pune ruke posla, dok će mnogi posjetitelji zasigurno dan u Vukovaru iskoristiti i za obilazak povijesnih znamenitosti, kao i mjesta stradanja iz Domovinskog rata. Velik je to korak u razvoju turizma grada Vukovara.

Sanja BUTIGAN

treninzi

ALKARI POČINJU 29. TRAVNJA

Pobjeda nad Turcima

Valja podsjetiti i da je Sinjska alka hrvatska viteška igra koja se održava svake godine u Sinju, i to u prvoj trećini kolovoza, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika. Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Prema Statutu, Alku mogu trčati samo osobe rođene na prostoru Cetinske krajine.

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike