Novosti
KONAČNO KAZNE

Izostanak iz Sabora 150 kuna
Objavljeno 21. travnja, 2017.

Saborska rasprava o izvješću o stanju prirode u Hrvatskoj posvađala je u petak koalicijske partnere tako što je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, izabran na listi HDZ-a, prozvao Mostova ministra Slavena Dobrovića da je naložio da se privatnoj kompaniji isplati državni novac, što je Mostov Nikola Grmoja odlučno odbacio. Riječ je o financiranju državnim novcem NP Krka po direktivi ministra Dobrovića privatnoj kompaniji Ryan Air radi udruženog oglašavanja, ustvrdio je Zekanović. “To je presedan da se prema nalogu ministra, postoji dokumentacija, privatnoj kompaniji isplaćuje milijun kuna državnog novca”, izjavio je Zekanović.

Sabor je podupro Mostove izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru po kojima će se zastupnici prvi put novčano kažnjavati ako neopravdano izostanu s plenarne sjednice. Za svaki neopravdani izostanak sa saborske sjednice zastupniku će se paušal od 1500 kuna umanjivati za jednu dnevnicu (150 kuna). Plenarna sjednica u Saboru u pravilu traje tri dana u tjednu, što znači da bi zastupnika koji taj tjedan izostane, a ne donese ispričnicu taj tjedan stajao 450 kuna. Sabor je izmijenio i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara po kojem će se visina spomeničke rente smanjiti s jedne do sedam kuna po četvornom metru na jednu do četiri kune. H

izvješća

Zastupnici su poduprli nekolicinu izvješća za 2015. među kojima i ono o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka i radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Potvrdili su i Sporazum o suradnji između Europske zajednice i država članica i Švicarske u borbi protiv prijevara i drugih nezakonitih aktivnosti koji štete njihovim financijskim interesima.

Možda ste propustili...